Άρωμα τσαγιού σε επενδύσεις..

0

Παρουσία της Περιφερειάρχη κας Χριστιάνας Καλογήρου πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Βιβλιοθήκης του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, ημερίδα με θέμα: «Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά της Λέσβου. Η περίπτωση του Σιδερίτη (τσάι του βουνού)».

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής κ. Κώστας Αδαμίδης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Γιώργος Καμπούρης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Χρύσανθος Αργυρίου, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού κα. Αγγελική Σαραντινού και υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.

Παρουσιάστηκαν συμπεράσματα της εργασίας «Φυτοχημική ανάλυση της Βιοποικιλότητας των Νήσων της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου» που έγινε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, στα πλαίσια σύμβασης με τη Φαρμακευτική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο καθηγητής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης και ο φαρμακοποιός/ερευνητής Δρ. Ευάγγελος Αξιώτης. Η παρουσίαση περιλάμβανε αναλύσεις 22 φυτικών ειδών, όσον αφορά στα πτητικά και μη συστατικά τους.

η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Καλογήρου

«Η ανάπτυξη των νησιών μας και ιδίως των απομακρυσμένων χωριών τους, μπορεί να επιτευχθεί όταν καταφέρουμε να ενώσουμε τους θησαυρούς της φύσης με τη θέληση των ανθρώπων, ώστε με όρους έξυπνης εξειδίκευσης να βγούμε στην εγχώρια και διεθνή αγορά με προϊόντα ονομασίας προέλευσης», ανέφερε σχετικά η Περιφερειάρχης κ Χριστιάνα Καλογήρου

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Γεώργιος Λαγουτάρης μίλησε για την τυποποίηση, μεταποίηση και εμπορία αρωματικών φυτών και τις δυνατότητες χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Τσάι του βουνού (Σιδερίτης)

Στην ημερίδα έγινε εκτενής συζήτηση για τις καλλιεργητικές και οικονομικές προοπτικές του απειλούμενου και ενδημικού είδους του Βορειοανατολικού Αιγαίου σιδερίτης (τσάι του βουνού).Τα πρώτα πειραματικά αποτελέσματα από την φυτοχημική ανάλυση του φυτού, επιβεβαίωσαν τη σημαντική αντιοξειδωτική του δράση. Εξίσου σημαντικά ήταν και τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις του αιθέριου ελαίου του φυτού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια και τις ιδιότητες του σιδερίτη μπορείτε να βρείτε εδώ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.