Προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια

0

Με απόφαση της Περιφέρειας, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» έργα βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 3.898.000 ευρώ.

Πρόκειται για τα ακόλουθα έργα που αφορούν εργασίες βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων βελτίωσης οδικής ασφάλειας του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου:

• Για τη Χίο, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ.
• Για τη Λέσβο, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.
• Για τη Σάμο, με προϋπολογισμό 735.000 ευρώ.
• Για τη Λήμνο, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
• Για την Ικαρία, με προϋπολογισμό 463.000 ευρώ.

Δικαιούχος των έργων είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Για την ένταξη των έργων η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αξιοποίησε μελέτες που είχε εκπονήσει η «Εγνατία Α.Ε.» τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες επικαιροποιήθηκαν από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών της Π.Β.Α. και έτσι έγινε εφικτή η ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ.


Στο πλαίσιο των έργων θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας (Μ.Ο.Α.) με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις αφορούν κυρίως σε αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού της οδού όπως η επαναδιαγράμμιση, η τοποθέτηση νέων και η αντικατάσταση υφιστάμενων φθαρμένων πινακίδων σήμανσης, η τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος, η τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας, κλπ., καθώς επίσης και η συμπλήρωση – ανακατασκευή της υφιστάμενης υποδομής τοπικά, όπως η επισκευή φθορών του οδοστρώματος και η αντικατάσταση της παλαιάς επιφανειακής ασφαλτικής στρώσης με νέα αντιολισθηρή, η συμπλήρωση υλικού του ερείσματος, ο καθαρισμός – μόρφωση της υφιστάμενης τριγωνικής τάφρου, ο καθαρισμός περιοχής για αύξηση ορατότητας (αποξήλωση εμποδίων και αποψίλωση ζωνών που εμποδίζουν την ορατότητα) κλπ.

Η οδική ασφάλεια παραμένει πάντα προτεραιότητα για εμάς και τα έργα που υλοποιούνται στοχεύουν να γίνει καλύτερο και ασφαλέστερο το οδικό δίκτυο των νησιών μας», δήλωσε η Περιφερειάρχης κα Χριστιάνα Καλογήρου.

Μένει να δούμε πως θα κατανεμηθούν και στο νησί μας τα χρήματα αυτά από την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου

 

Στατιστικά της θλίψης

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 τα τροχαία ατυχήματα είχαν ως αποτέλεσμα 317 νεκρούς και 5.941 τραυματίες εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση διακομίστηκαν οι 307.

Τα στατιστικά είναι ελαφρώς πεσμένα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 όταν είχαμε 379 νεκρούς και 6.634 τραυματίες. Παρόλα αυτά το ζήτημα της οδικής ασφάλειας παραμένει μια ανοιχτή πληγή με τις ευθύνες να αφορούν τόσο την Πολιτεία όσο και τους ίδιους τους οδηγούς.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.