Οργή στην Αργεντινή για τον νεκρό ακτιβιστή – Διαδηλώσεις στο Μπουένος Άιρες

0

Η εξαφάνιση του Σαντιάγο Μαλδονάδο την 1η Αυγούστου, έπειτα από μια διαδήλωση αυτοχθόνων, προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα. Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη χωροφυλακή ότι ευθύνεται για τον θάνατο του ακτιβιστή και την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συγκαλύψει το έγκλημα.

«Ο Σαντιάγο δολοφονήθηκε από τη χωροφυλακή», φώναζαν διαδηλωτές, που αξίωσαν επίσης να παραιτηθεί η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Πατρίτσια Μπούλριτς.

Με βάση έναν υπολογισμό μέσων ενημέρωσης της Αργεντινής, στην κινητοποίηση στην Πλατεία του Μαΐου πήραν μέρος 8.000 ως 10.000 πολίτες.

Ο ακτιβιστής Σαντιάγο Μαλδονάδο

 

Ο Σαντιάγο Μαλδονάδο, 28 ετών, εξαφανίστηκε ενώ συμμετείχε στο χωριό Κουσαμέν σε μια διαδήλωση μελών της φυλής Μαπούτσε, που διεκδικούν εδώ και χρόνια να τους επιστραφούν πατρογονικά τους εδάφη που αγοράστηκαν από τον ιταλό επιχειρηματία Λουτσιάνο Μπενετόν, ιδιοκτήτη μιας έκτασης 9.000.000 στρεμμάτων στην Παταγονία. Την κινητοποίηση των ιθαγενών κατέστειλαν δυνάμεις της χωροφυλακής.

Η υπόθεση προκάλεσε έντονα συναισθήματα στη χώρα, όπου ακόμη δεν έχουν επουλωθεί τα βαθιά σημάδια που άφησε η καταστολή της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983), επί των ημερών της οποίας οι «εξαφανισμένοι» ξεπέρασαν τους 30.000.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.