45 μέρες “καραντίνα” η Λέσβος λόγω ευλογιάς

Αγωνία και στο βάθος σφαγές..

0

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 45 μέρες κηρύχθηκε η περιοχή του Δήμου Λέσβου για την αντιμετώπιση της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων, μετά από σχετική εξουσιοδότηση η οποία δόθηκε το απόγευμα της Δευτέρα 30/10 από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Σημειώνεται ότι ήδη από τις 10 Οκτωβρίου, η Περιφερειάρχης είχε αποστείλει σχετική εισήγηση κήρυξης προς τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα

γράφει ο Μαρίνος Ορφανός

Ο χειρότερος (ίσως μέχρι τον ακόμη χειρότερο) φόβος των κτηνιάτρων και των στελεχών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τελικά επιβεβαιώθηκε. Και η ζωονόσος «πέταξε» και στη Στύψη, αφού το ύποπτο δείγμα που βρέθηκε προχθές σε κοπάδι της περιοχής, απεδείχθη ότι ήταν θετικό στον ιό της ευλογιάς, σημαίνοντας νέο συναγερμό στην Κτηνιατρική Υπηρεσία. Η εξέλιξη αυτή δυστυχώς επιβεβαιώνει ακόμα και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις που παρουσίαζαν τον ιό ως «ανεξέλεγκτο» και αναμένεται να κρίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού καταστολής της Περιφέρειας. Αφού γίνεται πια σαφές, πως αν η ευλογιά περάσει και από τη Στύψη, τότε η απειλή για την κτηνοτροφία της Λέσβου, δεν θα είναι ένα ακραίο σενάριο, αλλά μάλλον μία νέα θλιβερή πραγματικότητα για το πολύπαθο νησί.

 

Στη συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Καταπολέμησης της ευλογιάς που έχει συστήσει η Περιφέρεια, η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Γιώτα Πετρίδου, ανέφερε το νέο «ύποπτο» δείγμα από τη Στύψη, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική. Εξάλλου και τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής, συμμερίζονταν την αρχική εκτίμηση πως δεν επρόκειτο για νέο κρούσμα ευλογιάς και ζήτησαν μάλιστα από τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης να μην δώσουν έκταση στο όλο θέμα, πριν βγουν τουλάχιστον τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων. Αργά το βράδυ όμως της Πέμπτης, το δείγμα βγήκε θετικό και προκάλεσε νέο προβληματισμό στα στελέχη της Περιφέρειας, αλλά και έκτακτη σύσκεψη στην κατεύθυνση εγκλωβισμού του ιού, στη νέα εστία του στη Στύψη. Και από το πρωί της Παρασκευής, η Κτηνιατρική βρέθηκε επί τόπου στο χωριό και προχώρησε στην σφαγή των ζώων που έφεραν ή ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Ενίσχυση με 4 κτηνιάτρους

Η σφαγή βέβαια αυτή από μόνη της δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι μπλόκαρε τον ιό εν τη γενέσει του. Αντίθετα θα έλεγε κανείς ότι το νέο κρούσμα, φέρνει τον μηχανισμό της Περιφέρειας ξανά στην… αφετηρία, σε μία νέα κούρσα κατά την οποία θα εξετάσει (και θα εξεταστεί) τα αντανακλαστικά του στην καταπολέμηση του ιού. Ενώ αναλόγως της πορείας του ιού στην Στύψη, θα επανέλθει αναπόφευκτα η κουβέντα και γύρω από τα μέτρα που έχουν ληφθεί (προληπτικά και κατασταλτικά), αλλά και το κατά πόσο οι κτηνοτρόφοι έχουν πράγματι αντιληφθεί τον κίνδυνο που διατρέχουν μακροπρόθεσμα, εάν δεν συμβάλλουν και οι ίδιοι στην υιοθέτηση όλων όσων έχουν αποφασιστεί για να περιοριστεί ο ιός.  Σε αυτή τη νέα κούρσα όμως, τουλάχιστον σε επίπεδο στελεχών, η Κτηνιατρική υπηρεσία θα εμφανιστεί πιο δυνατή. Αφού σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αδαμίδη, ήδη έπιασε δουλειά ένας κτηνίατρος εκ μέρους του Στρατού και η Περιφέρεια, προσλαμβάνοντας τρεις κτηνιάτρους ως «ειδικούς συμβούλους», με άμισθη αποστολή, βρήκε μία προσωρινή «φόρμουλα» ενίσχυσης της Κτηνιατρικής υπηρεσίας με προσωπικό. Οι τρεις αυτοί κτηνίατροι (Τσακίρης, Δαούση, Πατούνης), σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους της υπηρεσίας της Περιφέρειας από χθες προβαίνουν σε ελέγχους των κοπαδιών στη Στύψη και καλούν τους κτηνοτρόφους να δηλώσουν τα κοπάδια τους.

 

 

«Κακή εξέλιξη…»

«Είναι πράγματι πολύ κακή εξέλιξη αυτή με το νέο κρούσμα στη Στύψη. Είμαστε στην ώρα της μάχης, το έχουμε ξαναπεί και ελπίζω με τη συνεργασία όλων -και το τονίζω, όλων- να καταφέρουμε να εγκλωβίσουμε τον ιό. Τα κλιμάκια έχουν πιάσει δουλειά και πιστεύουμε στο καλύτερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης.

Ξανά από την αρχή…

Ωστόσο το νέο χτύπημα του ιού, που καταδεικνύει σε κάθε περίπτωση πως και τα μέτρα είναι… διάτρητα, αλλά και πως οι κτηνοτρόφοι παίζουν με την φωτιά, προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα τους, αντί να προστατευτούν από την ευλογιά, πρόκειται να επαναφέρει εκ νέου συζητήσεις που είχαν ξεκινήσει από τις πρώτες ημέρες που μας απασχόλησε ο ιός στο νησί. Και αυτές δεν είναι άλλες από την κήρυξη τελικά του νησιού σε έκτακτη κατάσταση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, αλλά και την πιο άμεση πια εμπλοκή του κράτους στην αντιμετώπιση είτε της ίδιας της ευλογιάς, είτε των συνεπειών αυτής.

πηγή: www.emprosnet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.