Δρομολογήθηκαν οι ανασκαφές στα Ροδαφνίδια Λισβορίου
5ετής νέα σύμβαση Περιφέρειας - Πανεπιστημίου Κρήτης, αξίας 250.000 ευρώ.
Υπεγράφη σήμερα από την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης για την εκτέλεση του έργου «Παλαιολιθική – Παλαιοπεριβαλλοντική Έρευνα Βορείου Αιγαίου». Η σύμβαση αφορά στην εκτέλεση ερευνητικού – ανασκαφικού έργου για την ανάδειξη της παλαιολιθικής και φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Η διάρκεια της Σύμβασης είναι 5 έτη, ο συνολικός προϋπολογισμός 255.060 ευρώ και χρηματοδοτείται από πιστώσεις του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Η αρχαιολογική έρευνα συνίσταται σε γεωγραφική, ιστορική και θεματική επέκταση της ήδη υπάρχουσας ανασκαφής στα Ροδαφνίδια Λισβορίου.

Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι:
- Η ανάδειξη του Παλαιολιθικής και φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου και των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε πόλο βιώσιμης ανάπτυξης και σημείο αναφοράς για την κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση του Κόλπου της Καλλονής, της Νότιας Λέσβου, του νησιού και του Βορείου Αιγαίου.
- Η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος των περιοχών αυτών.
- Η προβολή του Βορείου Αιγαίου τόσο στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, όσο και στους απλούς πολίτες ως περιοχής με πανάρχαια, μοναδική κληρονομιά. Ετσι, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για προσέλκυση επισκεπτών ειδικών ενδιαφερόντων και ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που αποκλίνουν από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού με ό,τι αυτό θετικά συνεπάγεται για την αύξηση της επισκεψιμότητας και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

τοποθεσία και στοιχεία της ανασκαφής
Τα Ροδαφνίδια στο Λισβόρι της Λέσβου είναι μια υπαίθρια θέση της Κατώτερης Παλαιολιθικής που ανασκάπτεται συστηματικά (2012-2016) από το Παν/μιο Κρήτης και διεθνή ομάδα εργασίας υπό την επιστημονική διεύθυνση της Νένας Γαλανίδου. Η θέση εκτείνεται σε χαμηλό λόφο, που ορίζεται από δύο ρέματα τα οποία εκβάλλουν στον κόλπο της Καλλονής. Τα ευρήματά της συνδέουν την πρώιμη αρχαιολογία της Ελλάδας με την παγκόσμια έρευνα για την καταγωγή και εξέλιξη του ανθρώπου και την πορεία του από την Αφρική προς την Ευρώπη και αντίστροφα. Γεωλογικά δείγματα έχουν ήδη ληφθεί για εργαστηριακές αναλύσεις και υπολογισμό της ηλικίας των στρωμάτων με μεθόδους απόλυτης χρονολόγησης (π.χ. Οπτικώς Διεγειρόμενη Φωταύγεια, Παλαιομαγνητισμός).
Η κ. Γαλανίδου σημείωσε: «H χρηματοδότηση της έρευνας αυτής ‘‘αλλάζει σελίδα’’ στην προοπτική της Νότιας Λέσβου. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έδειξε έμπρακτα ότι οραματίζεται άλλα και κάνει πράξη από κοινού με την επιστημονική κοινότητα έργα για ένα καλύτερο αύριο για τον ευλογημένο αυτόν τόπο».
“Η υπόθεση εργασίας που ερευνούμε είναι εάν και, εάν ναι, πότε κατά τη διάρκεια των παγετωδών της Κατώτερης Παλαιολιθικής Εποχής η λεκάνη του σημερινού κόλπου της Καλλονής μετατρεπόταν σε μια μεγάλη λίμνη που προσέλκυε θηράματα και ανθρωπίδες. Η ποσότητα και η πυκνότητα των ευρημάτων καταδεικνύει ότι οι ομάδες ανθρωπιδών επέστρεφαν συχνά και ζούσαν στις παρυφές της. Στη Λέσβο έφταναν περπατώντας κατά μήκος γέφυρας ξηράς στο ανατολικό τμήμα του νησιού (στο στενό της Μυτιλήνης η απόσταση από την Ασία είναι σήμερα μικρότερη των 20 χλμ.) κατά τη διάρκεια των παγετωδών περιόδων, όταν το νερό των ωκεανών ‘κλειδωνόταν’ στους παγετώνες και εμφανιζόταν ταπείνωση της θαλάσσιας στάθμης. Μέσα από τη μελέτη των βαθυμετρικών χαρτών στο στενό αυτό πέρασμα γνωρίζουμε ότι μια υποχώρηση της θαλάσσιας στάθμης κατά 60 μ. αρκούσε για να ενωθεί η Λέσβος με τη Δυτική Ασία. Με αφορμή τις ανθρώπινες αποκρίσεις στις αλλαγές του τοπίου και των ακτογραμμών, η έρευνα στην περιοχή γύρω από τα Ροδαφνίδα ανοίγει ένα παράθυρο στην πανάρχαιη ιστορία της κλιματικής αλλαγής.”
Πανεπιστήμιο Κρήτης

περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες εδώ
διαβάστε ποιες είναι οι υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές, ανάμεσα τους και η Φυσίνη Λήμνου, που θα γίνουν αντίστοιχα ερευνητικά έργα σε παλαιότερη ανάρτηση μας