Δράση και ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού

0

 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργανώνει το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17:30 στο Επιμελητήριο Λέσβου (Π. Κουντουριώτη 71), ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού.

Ομιλήτριες θα είναι η ειδική χειρουργός μαστού κα. Νατάσα Παζαΐτη και η ειδική μαστολόγος κα. Παρασκευή Λιάκου. Η κα Παζαΐτη, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της Ν.Δ Κώστα Καραμανλή, προσφάτως εγκαινίασε το Κέντρο Υγείας Μαστού-Νατάσα Παζαΐτη, το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε με την πρώτη θέση στο φωτογραφικό διαγωνισμό Pink Glove Photo Competition. Το χρηματικό βραβείο σε δήλωση της ίδιας θα προσφερθεί στο Κ.Ε.Φ.Ι. (Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών)..

Έργο του φωτογράφου Γιάννη Βασταρδή και της δημιουργικής του ομάδας, που κατέκτησε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Pink Glove Photo Competition

 

Μαζί με την κα Λιάκου συμμετείχαν πρόσφατα στις δράσεις που διοργάνωσε ο Συλλόγος Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου «Μαζί με Δύναμη για την Ζωή», που πραγματοποιήθηκαν σε Πάτμο και Ρόδο, στο πλαίσιο ενημερωτικής καμπάνιας για την σπουδαιότητα της πρόληψης όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του στόματος.

λίγα στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, με πάνω από 1,7 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις το χρόνο σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία (του 2012) αποτελώντας ουσιαστικά το δεύτερο πιο συχνό τύπο καρκίνου συνολικά.

Μία στις 5 γυναίκες που θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία. Σήμερα, χάρη στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις ο καρκίνος του μαστού είναι κατά 90% ιάσιμος.

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αντίληψη ότι η συστηματική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τη γονιμότητα της ασθενούς. Υπάρχουν  πλέον εξειδικευμένες θεραπείες που μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της γονιμότητας σε αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι, παρ’ όλο που μέχρι σήμερα υπήρχε μια τάση να αποτρέπονται οι γυναίκες που είχαν νοσήσει από καρκίνο να αποκτήσουν παιδί, τα στοιχεία από τις επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί την τελευταία πενταετία αποδεικνύουν ότι παραπάνω από μια εγκυμοσύνη μετά από καρκίνο του μαστού μπορούν να είναι ασφαλής και χωρίς επιπτώσεις για την υγεία της γυναίκας.

Την εκδήλωση της Περιφέρειας υποστηρίζει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.