Πώς να εξηγήσεις το offshore banking σε ένα πεντάχρονο

Μετάφραση: Σοφία Σπανού

0

Ένας χρήστης του Reddit βρήκε έναν πανέξυπνο τρόπο, χρησιμοποιώντας κουμπαράδες, ντουλάπες και μια οργισμένη μητέρα για να εξηγήσει τι είναι τα Panama papers, και πότε είναι κακό να χρησιμοποιείς υπεράκτιες (offshore) εταιρείες.

Aπό τους: Dan Gliesack, Ben Longden και Martin Belam

Με την κυκλοφορία των Panamapapers, οι αποκαλύψεις για τον σκοτεινό κόσμο των υπεράκτιων εταιρειών άρχισαν να έρχονται πολύ γρήγορα και μαζικά. Αλλά πώς μπορείς να τα εξηγήσεις όλα αυτά με απλά λόγια; Και πώς να εξηγήσεις ότι υπάρχουν μερικές φορές και καλοί λόγοι που χρησιμοποιείς offshore banking; O χρήστης του Reddit Dan Gliesack βρήκε έναν πολύ ωραίο τρόπο για να εξηγήσει το πολύπλοκο θέμα των υπεράκτιων εταιρειών και συναλλαγών με ένα υπέροχο παραμύθι που απευθύνεται σε όσους είναι πέντε ετών, και ίσως λίγο μεγαλύτεροι.

Όταν παίρνεις το χαρτζιλίκι σου, το βάζεις σε έναν κουμπαρά. Φυλάς τον κουμπαράς σε ένα ράφι της ντουλάπας σου. Η μαμά σου το ξέρει, και μια στο τόσο τον ελέγχει, έτσι ώστε να ξέρει πότε του βάζεις χρήματα και πότε τα ξοδεύεις.

Τώρα μια ημέρα, μπορεί να πεις «δεν θέλω η μαμά μου να βλέπει πόσα χρήματα έχω.» Έτσι, πηγαίνεις στο σπίτι του φίλου σου του Johnny με έναν άλλο κουμπαρά και του ζητάς να τον κρατήσει στο δωμάτιό του. Γράφεις το όνομά σου πάνω στον κουμπαρά και τον βάζεις στην ντουλάπα του. Η μαμά του Johnny είναι πάντα πολύ απασχολημένη, και γι’αυτό δεν ελέγχει ποτέ τον κουμπαρά του. Έτσι, μπορείς κι εσύ να φυλάξεις εκεί τον δικό σου και κανείς να μην το ξέρει.

Όλα τα παιδιά στη γειτονιά βρίσκουν ότι αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα, και όλοι πηγαίνουν στο σπίτι του Johnny με έξτρα κουμπαράδες. Τώρα η ντουλάπα του Johnny είναι γεμάτη από κουμπαράδες από τα παιδιά της γειτονιάς.

Μια μέρα όμως, η μαμά του Johnny κοιτάζει μέσα στην ντουλάπα του γιού της, και βλέπει όλους τους κουμπαράδες. Θυμώνει πολύ και παίρνει τηλέφωνο τους γονείς όλων των παιδιών για να τους ενημερώσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.