Με Ελέγχους και βαριά πρόστιμα η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

0

Στα πλαίσια του νομοθετικού πλαισίου και της αναγκαιότητας εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου ενημερώνει ότι θα πραγματοποιούνται έλεγχοι από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3868/2010 περί ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος και το Νόμο 4419/2016 περί  εθνικό μέτρο προσαρμογής της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ για τα προϊόντα καπνού και άλλα συναφή προϊόντα αναφορικά με χρήση και κατανάλωση αυτών , σας ενημερώνουμε ότι απαγορεύεται η χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα στους παρακάτω αναφερόμενους χώρους:

 • Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημόσιων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίων Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., Ε.Λ.Τ.Α. κλπ). Επίσης σε χώρους εργασίας που ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς, καθώς και στους χώρους μακράς αναμονής του κοινού (αίθουσες αναμονής αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, σταθμών λεωφορείων, επιβατικών σταθμών λιμένων κλπ.) και στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής και στα παντός είδους κυλικεία.
 • Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως:
 1. Νοσοκομεία
 2. Ιδιωτικές Κλινικές
 3. Κέντρα Υγείας
 4. Περιφερειακά Ιατρεία
 5. Δημοτικά ιατρεία
 6. Ιατρεία Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου (Ι.Κ.Α., κλπ.)
 7. Ιδιωτικά Ιατρεία-Οδοντιατρεία
 8. Φαρμακεία
 9. Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(Π.Φ.Υ.)
 10. Σε κάθε άλλο χώρο που δεν αναφέρεται παραπάνω, όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας.
 • Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως:
 1. Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης(Δημόσια ή Ιδιωτικά).
 2. Σχολεία Δευτεροβάθμιας και Μετά δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης(Δημόσια ή Ιδιωτικά).
 3. Φροντιστήρια
 • Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.

Επισημαίνεται    Στους χώρους των Νοσηλευτικών και Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων περιλαμβάνονται όλοι οι ακάλυπτοι χώροι, ταράτσες, αίθρια, εξώστες καθώς και οι λοιποί υπαίθριοι και ημί-υπαίθριοι χώροι αυτών

 

 • Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.
 • Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημοσίας χρήσης αυτοκινήτων, μετρητή (ταξί) και αγοραίων.
 • Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος(Κ.Υ.Ε) συμπεριλαμβανομένων και των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.
 • Στα αεροδρόμια, εκτός των χώρων καπνιστών.
 • Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Αξίζει να τονιστεί ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει σκοντάψει πολλάκις και στο παρελθόν εξαιτίας των αντιδράσεων των καταστηματαρχών που βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται ειδικότερα το χειμώνα σε μια ήδη βεβαρυμένη οικονομία λόγω της οικονομικής κρίσης. Δεν είναι λίγοι οι καταστηματάρχες που ισχυρίζονται ότι η εφαρμογή του νόμου δε γίνεται οριζόντια για όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά επιλεκτικά γεγονός που εξοργίζει ακόμα περισσότερο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.