Ζητείται πλοίο για τη Σαμοθράκη

0

Επιπλοκές στη σύνδεση τους με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αντιμετωπίζουν τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Σαμοθράκης. Αιτία είναι η προγραμματισμένη ακινητοποίηση του  Ε/Γ-Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ, ώστε να γίνουν αναγκαίες εργασίες συντήρησης και γενική επισκευή. Κατόπιν πιέσεων της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Θ. Βίτσα, η πλοιοκτήτρια εταιρεία αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά την ακινητοποίηση μέχρι και το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης της ημερομηνίας ακινησίας του πλοίου, υπάρχει καθημερινή επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο «προσπαθεί να βρει λύση αναζητώντας πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ, κάτι που μέχρι σήμερα όμως δεν απέδωσε».

 

Σε ανακοίνωση της η εταιρεία SAOS FERRIES αναφέρει ότι «επί δωδεκαετία το ΣΑΟΣ ΙΙ δεν επέρχεται σε προγραμματισμένη ετήσια ακινησία για την υλοποίηση εργασιών συντήρησης και επισκευών, παρά προβαίνει σε εμβαλωματικές επεμβάσεις, προκειμένου να διατηρηθεί σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους η ακτοπλοϊκή σύνδεση της ακριτικής Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη».

Επίσης σημειώνει, πως «η έλλειψη της ετήσιας συντήρησης για το ΣΑΟΣ ΙΙ, εγκυμονεί κινδύνους πρόκλησης σοβαρών βλαβών, όπως καταστροφή του στροφάλου μηχανής, που θα οδηγούσε σε πολύμηνη ακινησία του και τη διόγκωση των ήδη οξυμένων προβλημάτων του νησιού».

Λέσβος – Λήμνος – Σαμοθράκη

Λίγες μέρες νωρίτερα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκύρηξε διαγωνισμό για την κάλυψη της ακτοπλοϊκής δρομολογιακής γραμμής Λέσβος – Λήμνος – Σαμοθράκη με υποχρέωση ελεύθερης προσέγγισης της Αλεξανδρούπολης άνευ μισθώματος. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση διάρκειας 12 εβδομάδων αφορά ένα δρομολόγιο με επιστροφή ανά βδομάδα κατά την τουριστική θερινή περίοδο, από 11 Ιουνίου έως 2 Σεπτεμβρίου 2018. Η επιδότηση ανά δρομολόγιο ανέρχεται σε 22,400.00 ευρώ. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 10.00πμ.

Βασικές προϋποθέσεις – προδιαγραφές για το υποψήφιο πλοίο είναι:

i) Να έχει μεταφορική ικανότητα τουλάχιστον 300 (χειμώνα) – 450 (θέρους) επιβατών.

ii)Να έχει επιφάνεια για φόρτωση Ι.Χ.Ε. οχημάτων μεγαλύτερη από ή ίση με 450 τ.μ. Στην επιφάνεια αυτή να είναι δυνατή η φόρτωση Φ/Γ οχημάτων τουλάχιστον 250 τ.μ.

iii) Να έχει ολικό μήκος άνω των 75μ.

iv) Να διαθέτει άνω των (20) κλινών.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.