Παναιγαιακή απεργία Τετάρτη  22 Νοεμβρίου για το Φ.Π.Α

0

Το Επιμελητήρια Λέσβου, Χίου και Σάμου συμμετέχουν στην Παναιγαιακή απεργία της Τετάρτης  22 Νοεμβρίου 2017 για τις επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία των νησιών με χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α, ανάμεσα σε αυτά και η Λήμνος.

Για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που θα ισχύσουν από 1/1/2018, επιδεινώνει περισσότερο την τοπική δραστηριότητα όχι μόνο στο εμπόριο αλλά και στην καταναλωτική δύναμη και σε ζητήματα προμηθειών.  

Οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ, θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που παλεύουν για να παραμείνουν οριακά βιώσιμες αλλά και στους κατοίκους, καθώς θα αυξηθεί το κόστος διαβίωσης, με παράλληλη μείωση της ανταγωνιστικότητας κερδοφόρων κλάδων, όπως ο τουρισμός, Αποτελεί ερώτημα επίσης κατά πόσο θα αποτελέσει ένα επιτυχημένο μέτρο καθώς πιστεύεται πως τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα δεν θα εισπραχθούν λόγω της μείωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την αύξηση της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής.  

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΦΟΜ «Μελέτης – Έκθεσης για τις επιπτώσεις από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα Νησιά του Αιγαίου». είναι ότι «η συνεισφορά των περιφερειών που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα κρατικά έσοδα δεν θεωρείτε τόσο σημαντική, ούτως ώστε η αύξηση των συντελεστών κατά 30% να βελτιώσει σημαντικά τα κρατικά έσοδα. Ενώ, η οποιαδήποτε κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, θα οδηγήσει άμεσα σε περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των νησιών»

Με την Παναιγιακή απεργία και με ψήφισμά προς την Κυβέρνηση  επαγγελματικοί και επιχειρηματικοί φορείς και σύλλογοι ζητούν να ψηφιστεί τροπολογία με την οποία θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ως ένα ελάχιστο μέτρο στήριξης των κοινωνιών, των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

Ψήφισμα ενάντια στην επικείμενη αύξηση στο νησί μας υπογράφουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών (ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ) καθώς επίσης τα σωματεία των οικοδόμων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζόμενων στην αυτοδιοίηκηση. Διαβάστε το ψήφισμα εδώ

Με σημερινό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γνωστοποιείται πως για την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί δίωρη στάση εργασίας (11.00-13.00) ώστε να μπορέσουν και οι εργαζόμενοι-ες των περιφερειακών ενοτήτων Σάμου και Χίου να παραστούν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.