«Εκτός» Σένγκεν η Ελλάδα για τη Γερμανία

Σε μία κίνηση που πρακτικά θέτει την Ελλάδα εκτός ζώνης Σένγκεν και παύει την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών στον ευρωπαϊκό χώρο έχει προχωρήσει η Γερμανία από τις 12 Νοεμβρίου, αποφασίζοντας τους συστηματικούς ελέγχους σε επιβάτες από τη χώρα μας. Τριμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων Ελλάδας, Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα.

0
Από τις 12 Νοεμβρίου, οι γερμανικές αρχές υποχρεώνουν τα αεροπλάνα από την Ελλάδα να προσγειώνονται σε ειδικές εξόδους, ενώ στη συνέχεια ελέγχουν όλους τους επιβάτες.
Σύμφωνα με την αρμόδια για τη μεταναστευτική πολιτική, Νατάσα Μπερτό, η Γερμανία έχει επαναφέρει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, και συγκεκριμένα για τις πτήσεις από την Ελλάδα. Σε σχετική ερώτηση, η Ν. Μπερτό απάντησε πως αυτό γίνεται προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της παράτυπης μετανάστευσης.
«Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τη Γερμανία ότι τα εν λόγω μέτρα είναι στοχευμένα και περιορισμένα στα αυστηρώς αναγκαία προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια πολιτική και η εσωτερική ασφάλεια, ενώ ο αντίκτυπος στην ελεύθερη μετακίνηση θα είναι μικρός», δήλωσε η Ν. Μπερτό.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανία είχε ενημερώσει ότι θα κάνει χρήση αυτού δικαιώματος για ταξιδιώτες που έρχονται από την Ελλάδα, ενώ έδωσε εγγυήσεις ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι στοχευμένοι και περιορισμένοι στον χρόνο.
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και το Βερολίνο, που επικαλείται την αυξημένη προσέλευση επιβατών χωρίς θεώρηση Σένγκεν.
Το γεγονός προκέλεσε την αντίδραση της Κομισιόν που τοποθετήθηκε για το ζήτημα, αναφέροντας ότι το Βερολίνο κάνει χρήση του κώδικα του Σένγκεν, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε χώρες που συμμετέχουν να πραγματοποιούν ελέγχους για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
Όπως έγινε γνωστό, με πρωτοβουλία της Κομισιόν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση (Κομισιόν, Βερολίνο, Αθήνα) σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων προκειμένου να παρασχεθούν όλες οι πληροφορίες σε σχέση με την υπόθεση αυτή.
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.