Με ταχείς ρυθμούς για τα πρώτα μαθήματα αλληλεγγύης

0

Με ταχείς ρυθμούς προχωράει η διαδικασία έναρξης μαθημάτων αλληλεγγύης για μαθητές και μαθήτριες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου στη Λήμνο. Τα μαθήματα στα οποία η συμμετοχή θα είναι δωρεάν, αποτελούν μορφή έμπρακτης αλληλεγγύης προς τις οικογένειες των παιδιών, των οποίων η εκπαίδευση λόγω της γενικευμένης φτωχοποίησης έχει καταστεί δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες συναντήσεις εκπαιδευτικών που προτίθενται να συνδράμουν με το χρόνο, τη θέληση και τις γνώσεις τους σε αυτό το εγχείρημα μόρφωσης και αλληλοβοήθειας. Το “Λαϊκό Φροντιστήριο” πλαισιώνεται ήδη από διψήφιο αριθμό εθελοντών εκπαιδευτικών και η προσπάθεια εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περισσότερο.

Μέχρι στιγμής έχουν δρομολογηθεί τμήματα για τα εξής μαθήματα:

Για το Δημοτικό τμήματα μαθηματικών, ελληνικής, αγγλικής και γερμανικής γλώσσας

Για το Γυμνασίο τμήματα αγγλικών και γερμανικών

Για το Λυκείο τμήματα έκθεσης και αρχαίων κατεύθυνσης, αγγλικών, βιολογίας και αρχές οικονομικής θεωρίας

Για το ΕΠΑΛ τμήματα στις αρχές οικονομικής θεωρίας και στα αγγλικά

Γίνεται προσπάθεια από τα σωματεία των εκπαιδευτικών του νησιού (ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ) το κάλεσμα για το λαϊκό φροντιστήριο να φτάσει σε όσο γίνεται περισσότερους γονείς και να ενθαρρύνει όσο περισσότερους μαθητές και μαθήτριες να συμμετέχουν. Ταυτόχρονα η κίνηση παραμένει ανοικτή για όποιον εκπαιδευτικό θελήσει να συνεισφέρει προεκτείνοντας τη δράση με περισσότερα τμήματα διδασκαλίας.

Ένα βασικό πρόβλημα είναι η δυσκολία προς το παρόν, να δρομολογηθούν μαθήματα και σε χωριά, πέραν της Μύρινας καθώς οι μαθητές κάτοικοι χωριών του νησιού και δη των πιο απομακρυσμένων αντιμετωπίζουν επιπλέον εμπόδια στην προσπάθεια τους λόγω των αναγκών μετακίνησης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το πείσμα των ανθρώπων που θα εμπλακούν στην υπόθεση του λαϊκού φροντιστηρίου θα ξεπεράσει κάθε δυσκολία στο μέλλον.

Αξίζει να επισημάνουμε τέλος, πως το εγχείρημα της διδασκαλίας άνευ αντιτίμου γνωρίζει ήδη δυναμική άνοδο και εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας με πρωτεργάτες εκπαιδευτικούς, γονείς αλλά και κοινωνικούς φορείς και ομάδες αλληλεγγύης, πολλές φορές υπό την αιγίδα ακόμα των τοπικών δήμων. Αναφέρουμε ως παράδειγμα το λαϊκό φροντιστήριο του δήμου Πατρέων όπου την προηγούμενη χρονιά έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερα από 400 παιδιά να συμμετάσχουν. Γνωστός είναι επίσης ο θεσμός της ενισχυτικής διδασκαλίας που και στα σχολεία της Λήμνου στάθηκε τα προηγούμενα χρόνια βήμα βοήθειας για δεκάδες μαθητές και μαθήτριες.

Ως Limnos X Press είμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται για μια παιδεία που θα χωράει όλα τα παιδιά του κόσμου χωρίς καμία εξαίρεση για λόγους καταγωγής, γλώσσας, οικονομικής κατάστασης ή οποιασδήποτε προσωπικής δυσχέρειας. Στηρίζουμε κάθε κίνηση που θέτει ως στόχο τη στήριξη της παιδείας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης και εξέλιξης όλων των παιδιών.

Συντάκτης: Limnos X Press

Διαβάστε σχετικά

Κάλεσμα για τη δημιουργία λαϊκού φροντιστηρίου στη Λήμνο

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.