Εκατοντάδες φωνές ενάντια την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στη Λήμνο

0
φωτο: Σώζος Μαντζάρης για to LimnosXpress

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Μύρινας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα επαγγελματικών φορέων αλλά και συλλόγων εργαζομένων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. Από το πρωί μαγαζιά και οργανισμοί έκαναν στάση εργασίας ενώ ο κόσμος άφησε τις δουλειές του για να στείλουν όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δε πρόκειται να δεχτούν ένα τέτοιο μέτρο που θα βάλει την οριστική ταφόπλακα στην ήδη επιβαρυμένη τοπική οικονομία.

Στην ομιλία του ο Έπαρχος, κ.Γιαρμαδούρος τόνισε ότι η Λήμνος ξέρει να διεκδικεί και το έχει αποδείξει αυτό χρόνια τώρα και ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μη κατέβει ο κόσμος σε μια τόσο σημαντική διαμαρτυρία ενώ μήνυμα έστειλε και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά “Αλέξη, αυτή τη φορά τα ταμπούρα θα τα χτυπάμε εμείς και θα χορεύεις εσύ”

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Δημάρχου, κ.Μαρινάκη ο οποίος υπογράμμισε ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας  η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών και στις προηγούμενες κυβερνήσεις που ψήφισαν το μέτρο αυτό στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρση του μέτρου. Κάλεσε όλους τους κατοίκους να στείλουν ένα ηχηρό “ΟΧΙ” στο μέτρο αυτό συμμετέχοντας σε ένα αγώνα διαρκείας μέχρι την τελική κατάργηση του.

 

φωτο: Σώζος Μαντζάρης για το LimnosXpress

Ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ Τουριστικής, Δημήτρης Σφενδύλης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο αυτό στον τουρισμό που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που θα έχεις ως αποτέλεσμα τη μείωση των αφίξεων αλλά και την σημαντική απώλεια εσόδων, στέλνοντας κι αυτός με τη σειρά του ένα ηχηρό μήνυμα προς υπεράσπιση του αυτονόητου, της διατήρησης του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α.

 

Ο γραμματέας του Εμπορικού συλλόγου Λήμνου, φωτο: Σώζος Μαντζάρης

Για αδυναμία να νιώσει τις ιδιαίτερες συνθήκες στα νησιά, κατηγόρησε ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου, κ.Δανιήλ, την κυβέρνηση αναφερόμενος τόσο στο υψηλό κόστος μεταφοράς όσο και στο υψηλό κόστος παραγωγής προϊόντων στο νησί κάτι που επιβαρύνει τις περισσότερες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι αλλά και οι τουρίστες ενώ από το ίδιο βήμα κάλεσε την κυβέρνηση όχι απλά να διατηρήσει το μειωμένο συντελεστή αλλά να το μειώσει δίνοντας ραντεβού για τη μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα στις 18 του Δεκέμβρη.

 

Ο κ.Μαδυτινός εκ μέρους του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, φωτο :Σώζος Μαντζάρης

Το λόγο πήρε και ο κ.Μαδυτινός, εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ ο οποίος τόνισε ότι το μέτρο αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις μιλώντας για υποκρισία απ τους εκπροσώπους κομμάτων που φοράνε αγωνιστικές κορώνες ενώ ψηφίσαν την κατάργηση του, ενώ αναφέρθηκε στη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ως αντιστάθμισμα στο υψηλό κόστος αποτελώντας ταυτόχρονα μια κατάκτηση του εργατικού κινήματος που τώρα ξηλώνεται. “Είναι λάθος λογική να βλέπουμε το ΦΠΑ ξέχωρα από τη γενικότερη φοροληστεία” δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει μαζικά στη Γενική Απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

 

 

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ.Τσανταρλιώτης, φωτο: Σώζος Μαντζάρης

Τελευταίος μεν αλλά καταιγιστικός ήταν ο Παναγιώτης Τσανταρλιώτης εκ μέρους του Επιμελητηρίου, ο οποίος τόνισε ότι γίνονται τόσα πολλά που η αύξηση του ΦΠΑ φαντάζει κάτι μικρό κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την ίδια στιγμή που επιβάλλει μια εξοντωτική φορολόγηση, υπάρχει βουνό φοροδιαφυγής ενώ μοιράζει ψίχουλα εν όψει Χριστουγέννων. Για μείωση της ανταγωνιστικότητας με δυσβάσταχτο βάρος για τους παραγωγούς της Λήμνου σε περίπτωση που καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής καταλήγοντας με το αίτημα για ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Στο τέλος της ομιλίας του ζήτησε από τον κόσμο ειλικρίνεια και τιμιότητα καθώς επίσης και την ανάγκη στήριξης του πρωτογενή τομέα παραγωγής στο νησί, αν θέλουμε να ανοίξουμε νέες θέσεις εργασίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Το επόμενο ραντεβού για κινητοποιήσεις δόθηκε για τις 18 του Δεκέμβρη στην Αθήνα ως μια προσπάθεια κλιμάκωσης του αγώνα αλλά και σύνδεσης με τα υπόλοιπα νησιά προκειμένου να καταργηθεί το μέτρο αυτό συνολικά και να διατηρηθεί το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Ρεπορτάζ-Σύνταξη: Βλάσης Χατζηχαραλάμπους

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.