Δίκαιη κατανομή των έργων και συνεργασία ζητά η δημοτική παράταξη “Η Λήμνος διεκδικεί”

0

Σύνταξη: Βλάσης Χατζηχαραλάμπους

Σε προηγούμενο δημοσίευμα έγινε αναφορά στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ της δημοτικής παράταξης “Η Λήμνος διεκδικεί” του κ.Μπουλώτη και της δημοτικής αρχής με σαφείς αιχμές εναντίον του Δημάρχου Λήμνου κ.Μαρινάκη, στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης με φόντο τη ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά και του τεχνικού προγράμματος.

Η δημοτική παράταξη “Η Λήμνος διεκδικεί” μέσω των αιρετών εκπροσώπων της, καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα χαρακτηρίζοντας το προσχηματικό με έργα που επαναλαμάνονται κάθε χρόνο και χωρίς κατανομή, γεγονός που γεννά ερωτήματα περι σκοπιμοτήτων. Απ την πλευρά του ο Δήμαρχος κ.Μαρινάκης δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι το τελικό τεχνικό πρόγραμμα θα αναμορφωθεί στην πρώτη συνεδρίαση του Γενάρη καθώς αναμένουμε το ποσό της ΣΑΤΑ προκειμένου να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το τεχνικό πρόγραμμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι για τη ψήφιση του προϋπολογισμού απαιτείται και η κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος με τη δημοτική αρχή να εγκλωβίζεται στις ημερομηνίες καθώς δεν είναι σε θέσει να διαμορφώσει τεχνικό πρόγραμμα χωρίς να γνωρίζει τους διαθέσιμους πόρους.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό η παράταξη του κ.Μπουλώτη αφού αναγνώρισε τη δυσκολία σύνταξης ενός ρεαλίστικού προϋπολογισμού καταψήφισε τα έσοδα από τα αναδρομικά ΤΑΠ προτείνοντας το έτος εκκίνησης να είναι η αρχή της τελευταίας πενταετίας καθώς επίσης και τα έσοδα απο Ύδρευση-Αποχέτευση γιατί όπως αναφέρει ήταν προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου  ότι θα τα μειώσει και θα εξισορροπήσει τις «αδικίες» ανάμεσα στις Τοπικές Κοινότητες.

Τέλος όσον αφορά τη συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια, η δημοτική παράταξη ζητά μια καλύτερη συνεργασία και μια πιο δίκαια κατανομή των έργων στηρίζοντας αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στα πλαίσια του αλληλοσεβασμού.

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξη “Η Λήμνος Διεκδικεί”

Η Δημοτική Παράταξη «Η Λήμνος Διεκδικεί», επιθυμεί να ενημερώσει τους δημότες της Λήμνου για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2017, στην οποία τα κύρια θέματα ήταν η έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου (των έργων δηλαδή που θα γίνουν μέσα στο 2018) και του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Πριν την έναρξη της ημερήσιας διάταξης, και αφού δηλώσαμε την συμπαράστασή μας στο κάλεσμα του Δημάρχου για μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ο επικεφαλής της Παράταξης μας κος Μπουλώτης Δημήτριος, κατέθεσε μια προφορική ερώτηση για το μέλλον των Θέρμων, απ’ όπου φάνηκε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη λειτουργία τους και την συνημμένη γραπτή ερώτηση για την κατάσταση του Κληροδοτήματος Α. Ιωαννίδη της Καλλιθέας, για την οποία αναμένουμε γραπτή απάντηση.

Στα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης η Παράταξή μας καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου γιατί το θεώρησε προσχηματικό. Τα έργα που αναφέρονται σε αυτό έρχονται επαναλαμβανόμενα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν εκτελούνται και δεν αντικαθίστανται με νέα σύμφωνα με τις προτάσεις των Προέδρων. Ακόμα, τόσο η γεωγραφική όσο και η οικονομική τους κατανομή είναι αυθαίρετη και γεννά εύλογα ερωτήματα για την σκοπιμότητά της. Για παράδειγμα κάποια χωριά απουσιάζουν εντελώς από τη λίστα των έργων και σε κάποια έργα υπάρχουν εγγραφές σε συγκεκριμένες Τοπικές Κοινότητες (π.χ. Αποκαταστάσεις Οδοστρωμάτων στην Καλλιθέα) αλλά και γενικές (Αποκατάσταση Οδοστρωμάτων στο Δήμο Λήμνου). Τέλος, για κάποια άλλα έργα, τα εγγεγραμμένα κονδύλια προφανώς δεν επαρκούν για την πραγματοποίησή τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν ερωτήματα από Συμβούλους της Παράταξής μας σχετικά με την συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από την οποία φάνηκε ότι – τουλάχιστον για κάποια προτεινόμενα έργα – το επίπεδο της συνεργασίας είναι χαμηλό.

Όσο αφορά τον προϋπολογισμό, παρότι αναγνωρίσαμε την δυσκολία σύνταξης ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού με τους όρους του Παρατηρητηρίου, δεν ψηφίσαμε τα έξοδα (πλην της μισθοδοσίας και των Προνοιακών Επιδομάτων), γιατί κατά κύριο λόγο βασίζονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Από τα έσοδα του Δήμου δεν ψηφίσαμε αυτά που αφορούν τα έσοδα από αναδρομικά ΤΑΠ, προτείνοντας η αναδρομικότητα να μην ξεκινά από το 2009 αλλά να καλύπτει μόνο την τελευταία πενταετία, και τα έσοδα από Ύδρευση – Αποχέτευση, γιατί ήταν σαφής η προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου ότι θα τα μειώσει και θα εξισορροπήσει τις «αδικίες» ανάμεσα στις Τοπικές Κοινότητες.

Μετά τα παραπάνω καλούμε την Δημοτική Αρχή να εισακούσει τις προτάσεις μας και τις προτάσεις των Προέδρων της Δημοτικής και των Τοπικών Κοινοτήτων, να προβεί σε μια δίκαιη κατανομή των έργων, να στηρίξει τους Δημότες μας, ιδίως όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη, και να καταβάλει όσες προσπάθειες μπορεί για καλύτερη συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή ώστε σε πνεύμα αλληλοσεβασμού να προχωρήσουν τα έργα που προτείνονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.