Για τις πρόσφατες εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου

Μεταβατική περίοδος παρά την αυτοδυναμία

1

Στις 29 Νοεμβρίου, λίγο νωρίτερα από τη συγκέντρωση φορέων, συλλόγων, σωματείων στο λιμάνι για το ΦΠΑ, πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, στο χώρο του ΓΕΛ – ΕΠΑΛ Μύρινας.

Ακολούθως, τα μέλη του σωματείου των καθηγητ(ρι)ών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη αντιπροσώπων στα αρμόδια θεσμικά όργανα της ΕΛΜΕ (Διοικητικό Συμβούλιο, Εποπτικό Συμβούλιο και Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ).

Στις εκλογές για ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου συμμετείχαν 109 εκπαιδευτικοί, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 5 χρόνια (βλ. πίνακα παρακάτω). Σε σύνολο 86 έγκυρων ψηφοδελτίων, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ αναδείχθηκε πλειοψηφία με 41 ψήφους, ενώ ακολούθησαν ο ΑΕΤΟΣ με 31 ψήφους και οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ με 14 ψήφους. Βάσει αποτελεσμάτων οι τρεις υποψήφιοι της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ (που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) καταλαμβάνουν τις 3 από τις 5 έδρες του ΔΣ. Με σειρά ψήφων Ξυπτεράς Αντρέας (30), Ρίζος Αλέξης (23), Στυλιανίδου Δέσποινα (23). Η τέταρτη και η πέμπτη έδρα πηγαίνει στο Σελιανίτη Κώστα (21) του ΑΕΤΟΥ και στη Ρώιμπα Φωτεινή (11) των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Μετρήθηκαν επίσης 7 άκυρα και 16 λευκά ψηφοδέλτια.

Το Εποπτικό Συμβούλιο θα πλαισιώσουν για τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΗΜΝΟΥ με σειρά ψήφων οι Αρίμης Αθανάσιος (49), Κολώνη Ελένη (48) και Γούτου Ελένη (43).

Τέλος, για το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, η κάλπη ανέδειξε 52 ψήφους για τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, 27 για τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, 7 άκυρα και 23 λευκά ψηφοδέλτια. Για τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, Ξυπτεράς Ανδρέας (32), Στυλιανίδου Δέσποινα (30) και Ρίζος Αλέξης (23). Για τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, Ρώιμπα Φωτεινή (18).

Σημειώνουμε πως οι πρόσφατες αρχαιρεσίες βρίσκουν την ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου σε μία μεταβατική περίοδο. Τα εκλογικά ποσοστά  της Συσπείρωσης βρίσκονται σε σταθερά ανοδική πορεία και η κατάκτηση της αυτοδυναμίας φαντάζει λογική. Οι Παρεμβάσεις, από την άλλη, επαναλαμβάνουν το αποτέλεσμα των περσινών εκλογών χωρίς αυξομειώσεις. Η απουσία φέτος, για πρώτη φορά της παράταξης που ήταν κυρίαρχη για περισσότερα από 6 χρόνια, δημιουργεί ένα κενό δυναμικής, που φαίνεται πως πλαισιώνει (προσωρινά;) ο Αετός.

Δείτε την πορεία που ακολουθούν τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΛΜΕ στον πίνακα που ακολουθεί:

There is no table associated with this shortcode.

Παραμένει το ερώτημα πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί μεταξύ παρατάξεων και εκπαιδευτικών καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο μετάβασης προς μια νέα κατάσταση χωρίς ξεκάθαρα χαρακτηριστικά προς το παρόν. Αυτή σηματοδοτείται από το κλείσιμο του προηγούμενου κύκλου αγώνων και δράσης του δσ. (Αριστερή Κίνηση, Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί) και το άνοιγμα ενός νέου, με χαρακτηριστικά ακόμη ρευστά και υπό συνεχή διαμόρφωση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ως θετική αποτιμάται η κοινή συμμετοχή εκπαιδευτικών από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε μαθήματα αλληλεγγύης προς όσα παιδιά το έχουν ανάγκη.

Σίγουρο είναι πως όσα έχουν κατακτηθεί με τον καιρό από την προοδευτική εργατική δράση του σωματείου παραμένουν ως παρακαταθήκη, όχι για να προστατευτούν ως έχουν, αλλά να εξελιχθούν και να συνεχίσουν να συμβαδίζουν με την υπόλοιπη κοινωνία πάντα με γνώμονα, την αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη και την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών εκπαίδευσης, πνευματικής ολοκλήρωσης και δημιουργίας όλων των παιδιών, μηδενός εξαιρουμένου..

Ακόμα περισσότερο σήμερα, που η κρισιμότητα της εποχής αναδεικνύει την ανάγκη της συλλογική οργάνωσης και δράσης ως σανίδα σωτηρίας από όλα τα ιδεολογήματα φόβου, μισανθρωπιάς κοινωνικού καννιβαλισμού και εξουσίας που κυριαρχούν μέσα στη θάλασσα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Περισσότερο όμως ως μοναδική συλλογική μορφή εναντίωσης στη συνεχιζόμενη υποτίμηση των ζωών μας.

Συντάκτης: Limnos X Press

 

 

 

 

 

 

1 Σχόλιο
  1. Ελένη λέει

    Πέρα από την Αγωνιστική Συσπείρωση που πρόσκειται στο ΠΑΜΕ, οι υπόλοιποι συνδυασμοί είναι φιλικά προσκείμενοι σε κάποια οργάνωση/κόμμα κτλ;

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.