Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη στη Λήμνο

"Το τελευταίο σημείωμα" έρχεται στο κινηματοθέατρο Μαρούλα για 5 προβολές

0

Η νέα κινηματογραφική ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα», έρχεται στο «Μαρούλα» στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου, με πέντε προβολές (την Παρασκευή στις 21:00, το Σάββατο στις 20:00 και στις 22:00 και την Κυριακή στις 20:00 και στις 22:00 επίσης).

Η ταινία

Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 117΄. Διανομή: TANWEER. Ο Παντελής Βούλγαρης, με την Ιωάννα Καρυστιάνη («Μικρά Αγγλία», «Νύφες») να υπογράφει το σενάριο, θα μας μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44, και θα μας γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από τα τραγικά γεγονότα.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκονται ο Ανδρέας Κωνσταντίνου («Ουζερί Τσιτσάνης», «Μικρά Αγγλία»), στον ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε («Μια Επικίνδυνη Μέθοδος», «Pandorum», «Η Πτώση») ως Καρλ Φίσερ και η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ («Tyrant», «The Borgias») ως Χαρά Λιουδάκη, μνηστή του Σουκατζίδη. Την ομάδα παραγωγής πλαισιώνουν ο Σίμος Σαρκετζής στη διεύθυνση φωτογραφίας, ο Τάκης Γιαννόπουλος στο μοντάζ, ο Σπύρος Λάσκαρης στα σκηνικά, η βραβευμένη με βραβείο Ίρις Γιούλα Ζωϊοπούλου στα κοστούμια και ο Αλέξανδρος Βούλγαρης στη μουσική. Tα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν σε Κρήτη και Αθήνα.

Το «Τελευταίο Σημείωμα» αφηγείται την ιστορία του κομμουνιστή και συνδικαλιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος συνελήφθη από το καθεστώς Μεταξά, εξορίστηκε και κατέληξε στις φυλακές Ακροναυπλίας, απ’ όπου παραδόθηκε στους Γερμανούς μαζί με εκατοντάδες άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Η ταινία τον συναντά στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου ασκεί χρέη διερμηνέα για τον διοικητή του, τον υπολοχαγό των SS Καρλ Φίσερ. Ο τελευταίος νιώθει αντιφατικά συναισθήματα γι’ αυτόν, τον παίρνει μαζί του σε εκδρομές, του προτείνει να φύγει με τη μνηστή του για τη Γερμανία, αλλά τον απειλεί και τον τιμωρεί όταν του μιλάει ειλικρινά και χωρίς δουλοπρέπεια. Περισσότερα για την ταινία εδώ

Το τρέιλερ της ταινίας

Ιστορικά στοιχεία

Την Πρωτομαγιά του 1944, 200 πολιτικοί κρατούμενοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα στην εκτέλεση του ναζί υποστράτηγου Φραντς Κρεχ και της συμμορίας του από διμοιρία του 8ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ υπό τον ανθυπολοχαγό ΠΖ του Ελληνικού Στρατού Μανώλη Σταθάκη στην περιοχή των Μολάων Λακωνίας τέσσερις μέρες πριν, στις 27 Απριλίου 1944. Οι αγωνιστές που εκτελέστηκαν ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία τους μέλη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Όπως φαίνεται από την ανακοίνωση των δυνάμεων κατοχής στη φωτογραφία παρακάτω ακόμα 100 κομμουνιστές δολοφονήθηκαν από Έλληνες συνεργάτες των ναζί.

Από το Φεβρουάριο του 1937 είχε αρχίσει η συγκέντρωση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών κατά της δικτατορίας του Μεταξά στο φρούριο της Ακροναυπλίας, στις φυλακές της Κέρκυρας και σε νησιά του Αιγαίου. Μετά από την συνθηκολόγηση της Ελλάδας τον Απρίλιο του 1941, έγινε και η τυπική παράδοση των 600 κρατουμένων της Ακροναυπλίας στους κατακτητές. Από αυτούς, οι 200 στάλθηκαν στα στρατόπεδα Κατούνας, Βόνιτσας, Λαζαρέτο και Κέρκυρας. Άλλους 300 έστειλαν στο στρατόπεδο Λάρισας- Τρικάλων. Από το στρατόπεδο της Λάρισας, 54 εκτελέστηκαν για αντίποινα στο Κούρνοβο στις 6 Ιουνίου του 1943. Με την συνθηκολόγηση των Ιταλών στις 8 Σεπτέμβρη 1943, οι Γερμανοί μετέφεραν τους Ακροναυπλιώτες της Λάρισας στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου.

Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής αποτελεί λαϊκό τόπο μνήμης και τιμής της Αντίστασης και όσων χάθηκαν μαχόμενοι κατά του φασισμού και υπέρ της ελευθερίας των λαών.

Συντάκτης: Limnos X Press

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.