2018…με ΦΠΑ 24% (Ρεπορτάζ, Φωτογραφίες)

Δεν τα κατάφερε η Λήμνος, εντός και εκτός Βουλής..

0

Το Limnos X Press βρέθηκε στη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος το μεσημέρι της Δευτέρας 18/12/2017.

Συνομιλήσαμε με τους παρευρισκόμενους και καταγράψαμε γεγονότα και δηλώσεις στο περιθώριο της δράσης.

Σε δεύτερο χρόνο θα αναρτηθεί βίντεο με πλάνα και πλούσιο υλικό από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ΦΠΑ.

Στο κενό φαίνεται πως καταλήγουν οι προσπάθειες φορέων, συλλόγων και εκπροσώπων του δήμου και της περιφέρειας να αποσοβηθεί η αύξηση του ΦΠΑ για τη Λήμνο. Όπως όλα δείχνουν, από την 1η Γενάρη οι κάτοικοι της Λήμνου και του Αγ. Ευστράτιου θα δουν αύξηση στο ΦΠΑ από 17% σε 24% σε προϊόντα και υπηρεσίες. Η κατάργηση της μείωσης λόγω νησιωτικότητας 30% που ίσχυε, δε θα πάρει άλλη αναβολή καθώς αποτελεί κυβερνητική δέσμευση από το 2015.

Μέσα στο χώρο της βουλής, αντιπροσωπεία από τα νησιά μας πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων έδειξαν να συμμερίζονται το αίτημα των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Στις συναντήσεις με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης που λόγω κρισιμότητας διήρκησαν την περισσότερη ώρα, έγινε σαφές πως η απόσυρση της μείωσης δεν θα πάρει άλλη αναβολή.

Εξαίρεση αποτελούν τα νησιά που συμμετέχουν στη διαχείριση της προσέλευσης των προσφύγων με τη λειτουργία hot spot και κέντρων κλειστού τύπου. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου για τα οποία θα δοθεί παράταση ενός ακόμα έτους. Η Λήμνος και η Ικαρία είναι τα μεγαλύτερα νησιά στο βόρειο Αιγαίο που δεν εμπίπτουν στην παράταση της μείωσης.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, οι δήμαρχοι Λήμνου, Χίου και Σάμου, ο έπαρχος, εκπρόσωπος του δημοτικού Συμβουλίου και του επιχειρηματικού κόσμου της Λήμνου και αντιπεριφερειάρχης.

 

“Δεν υπάρχουν ευχάριστα νέα”

Φανερά απογοητευμένος από την εξέλιξη, ο δήμαρχος κ. Μαρινάκης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την έκβαση των συναντήσεων και για την προσπάθεια που έγινε στις αίθουσες της Βουλής. Μέσα στο γενικότερο μούδιασμα κα αμηχανία και ο έπαρχος κ. Γιαρμαδούρος, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας, αναφέρθηκαν στο κλίμα που αντιμετώπισαν στο χώρο της Βουλής. Χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ακόμα και ειρωνικά σχόλια που δέχτηκαν σχετικά με την εφαρμογή της αύξησης στις Κυκλάδες.. Στο ερώτημα αν πρόκειται να αναληφθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες για το ζήτημα, δεν υπήρξε κάποια σαφής απάντηση.

Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος

Στο χώρο της πλατείας Συντάγματος πλησίον του συντριβανιού μαζεύτηκαν λίγες δεκάδες πολιτών ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που ήταν προγραμματισμένο στις 3 το μεσημέρι. 50 περίπου Λημνιοί και Λημνιές στήριξαν την κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων Αττικής και του προέδρου του ΔΣ κ. Καραγιάννη. Μηδενική παρουσία πολιτών από άλλα νησιά που δείχνει ότι μάλλον υπήρξε έγκαιρη πληροφόρηση για την επικείμενη εξαίρεση από την αύξηση ΦΠΑ των υπόλοιπων νησιών του βόρειοανατολικού Αιγαίου.
Το χαλαρό, χωρίς δυναμικό παλμό, κλίμα της συγκέντρωσης συμπληρώθηκε από την απουσία οποιουδήποτε διακριτικού. Ούτε πανό υπήρχε στο χώρο, ούτε και μικροφωνική ώστε να μπορούν να ακουστούν τα αιτήματα. Με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο για τους διερχόμενους-ες να αντιληφθούν το λόγο της διαμαρτυρίας.
Υπενθυμίζουμε επίσης πως λόγω απαγορευτικού κατέστη αδύνατη η προσέλευση κόσμου από το νησί μας αλλά και της αντιπροσωπείας από την Ικαρία. 
BASHAR DEEB / 2017 / LIMNOSXPRESS
BASHAR DEEB / 2017 / LIMNOSXPRESS
BASHAR DEEB / 2017 / LIMNOSXPRESS
BASHAR DEEB / 2017 / LIMNOSXPRESS
BASHAR DEEB / 2017 / LIMNOSXPRESS
BASHAR DEEB / 2017 / LIMNOSXPRESS
BASHAR DEEB / 2017 / LIMNOSXPRESS

 

Οι φωτογραφίες από τις συναντήσεις μέσα στη βουλή προέρχονται από επίσημη ενημέρωση και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook)

 

Για το Limnos X Press

Ρεπορτάζ – Κείμενο: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους

Φωτογραφίες: Bashar Deeb

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.