Νομικό πλαίσιο για την αλιεία αχινών ενόψει…Καθαράς Δευτέρας

0

Εν μέσω καρναβαλικής περιόδου και καθώς πλησιάζει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, το Λιμεναρχείο Μύρινας εξέδωσε ανακοίνωση – υπενθύμιση των κανονισμών/διατάξεων που καθορίζουν την αλιεία αχινών.

Συγκεκριμένα και με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, ενημερώνουμε πως η αλιεία του αχινού από επαγγελματικά σκάφη απαιτεί ειδική άδεια αλίευσης αχινών η οποία εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία Αλιείας. Η ποσότητα αλίευσης που επιτρέπεται για τα επαγγελματικά σκάφη ορίζεται στους εξακόσιους (600) αχινούς ανά ημέρα.

Σε ότι αφορά την ερασιτεχνική αλιεία, το επιτρεπόμενο όριο προσδιορίζεται στους 20 αχινούς από ξηρά και 30 από ερασιτεχνικό σκάφος.

Οι αχινοί κατέχουν παραδοσιακά εξέχουσα θέση στις διατροφικές επιλογές των Λημνιών λόγω της ιδιαίτερης και έντονης γεύσης τους αλλά επίσης και λόγω της προσιτότητας, καθώς στα ρηχά και καθαρά νερά μας η ευκαιρία για αλίευση που δίνεται είναι μοναδική. Αν συνυπολογίσουμε ότι αποτελούν και μια επιλογή αποτοξίνωσης από την κρεατοφαγία ειδικά και εν μέσω της περιόδου της Σαρακοστής καταλαβαίνουμε γιατί οι αχινοί βρίσκονται τόσο ψηλά στη λίστα της προτίμησης.

Αν κάτι όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε σε σχέση με τους αχινούς, όπως και για όλα τα όντα του πλανήτη, είναι πως για να μπορούν να τους γνωρίσουν και τα παιδιά των παιδιών μας πρέπει πλάι πλάι με τις απολαύσεις μας να συμπορεύεται και η ευθύνη. Για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τους αχινούς και να ενθουσιάζουμε κάθε επισκέπτη/-τρια του νησιού, για να συνεχίσουν να υπάρχουν αχινοί στη Λήμνο, θα πρέπει να δείξουμε όλον τον απαιτούμενο σεβασμό και θάρρος απέναντι σε ότι αποτελεί απειλή για τη χλωρίδα και πανίδα στις θάλασσες μας και βάζει την απληστία και τα κέρδη πάνω από τη ζωή και τη φύση. Η μόλυνση και υπεραλίευση των θαλασσών δε συνάδει με την ευγνωμοσύνη που θα έπρεπε να δείχνουμε στη φύση που τόσο απλόχερα μας χαρίζει τη ζωή.

Συντάκτης: Limnoss X Press

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.