“Να γίνει ο σεισμός μια νέα αφετηρία”

Εκδήλωση για τη μνήμη των θυμάτων και το μέλλον της κοινωνίας του νησιού

0

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Άγιο Ευστράτιο η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα:

«50 χρόνια από τον σεισμό του Αγίου Ευστράτιου»

Παρόντες ήταν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κα. Μαρία Κακαλή, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννης Καπάκης, ο διοικητής της 88ης Στρατιωτικής Διοίκησης ταξίαρχος κ. Γρηγόρης Ρουμάνης , ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο Έπαρχος Λήμνου κ. Βαγγέλης Γιαρμαδούρος,  ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Ο.Α.Σ.Π. κ. Πλούταρχος Κέρπελης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Διαχειριστικής Αρχής και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του σεισμού στον Ιερό Ναό της Γέννησης του Χριστού.  

Στην ομιλία της στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Αγίου Ευστρατίου, η κα. Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε για την προσπάθεια «επανασύστασης» του παλιού ερειπωμένου οικισμού του Αγίου Ευστρατίου δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

Τη νύχτα της 19ης προς την 20η Φεβρουαρίου 1968 ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε τον Άγιο Ευστράτιο. Είκοσι άνθρωποι χάθηκαν. Ο οικισμός καταστράφηκε..(..).. Η ιδέα της «επανασύστασης» του παλιού ερειπωμένου χωριού με την επανακατασκευή κτισμάτων, κτισμάτων δημόσιων και ιδιωτικών, με την αρχιτεκτονική που χαρακτήριζε τον οικισμό πριν από την καταστροφή, είναι κατά κυριολεξία μια ζωοφόρος ιδέα. Το πρόγραμμα του δήμου Αγίου Ευστρατίου για επανακατοίκηση και αξιοποίηση, εγγράφεται σε αυτή τη λογική της αναζωογόνησης του ερειπωμένου τόπου. Ο σεισμός πριν από 50 χρόνια, τομή στην ιστορία του οικισμού,  γίνεται σήμερα μια νέα αφετηρία. Οι κοινωνίες που θυμούνται βρίσκουν τη δύναμη και συνεχίζουν. Όταν κανείς θυμάται και αντιμάχεται τη λήθη μπορεί να κάνει βήματα δημιουργίας».

Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση, στο σχολείο του Αγίου Ευστρατίου ο  Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας του Ο.Α.Σ.Π. κ. Πλούταρχος Κέρπελης, ενημέρωσε τους 27 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου για τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση σεισμού, ενώ διανεμήθηκε και έντυπο ενημερωτικό υλικό του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.