Μας κοινοποίηθκε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή ενημέρωσης και έκκλησης για ανάδειξη του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου και της ανά τους αιώνες ιστορίας του κτήματος της Μητρόπολης. Εκτός από τον Πρωθυπουργό της χώρας, αποδέκτες είναι επίσης ο πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών κομμάτων εκτός της Χρυσής Αυγής, οι 3 βουλευτές του νομού, καθώς και η ηγεσία Δήμου Λήμνου και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Την επιστολή υπογράφουν η Παλλημνιακή Διοικητική Επιτροπή του Παλλ/κού Σχ. Ταμείου, το ΔΣ του Συλλόγου φίλων της Παλιάς Μητρόπολης και 18 ακόμα προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης, πολιτευτές του νησιού και την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ονόματα των οποίων είναι στη διάθεση μας. Θα ακολουθήσει περαιτέρω ενημέρωση γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα.
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:
Εμείς οι υπογράφοντες, σας πληροφορούμε ότι στο νησί της Λήμνου υφίσταται από την εποχή του Βυζαντίου και αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, ένας Κοινοτικός Φορέας του πνεύματος και του πολιτισμού, που σήμερα φέρει το όνομα Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο.
Ο πυρήνας δημιουργίας του είναι το Κοινοτικό Αγρόκτημα «Μητρόπολις» και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Η γη αυτή είναι δωρεά του τελευταίου και ηρωϊκού αυτοκράτορα του Βυζαντινού Ελληνισμού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, προς τους κατοίκους της Λήμνου, με την παρακαταθήκη, από τα έσοδά του να εξυπηρετούνται οι πνευματικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες.
Η ιστορική του διαδρομή, από τότε μέχρι τις μέρες μας, δικαίωσε στο έπακρο το Μεγάλο αυτό Ευεργέτη του νησιού μας. Σε ολόκληρη την περίοδο της τουρκοκρατίας, κράτησε άσβεστη τη φλόγα του ελληνικού πολιτισμού και της παιδείας, με σχολεία και εκκλησίες, ιδρυθέντα και λειτουργούντα με την αμέριστη φροντίδα και υποστήριξή του.
Μετά την απελευθέρωση του νησιού μας και με την ίδρυση του σημερινού Οργανισμού, αναλαμβάνει πρωταγωνιστικά το έργο της ανοικοδόμησης νέων εκπαιδευτηρίων, σε ολόκληρη τη Λήμνο, αξιοποιώντας αφενός τα εισοδήματά του και αφετέρου τις γενναιόδωρες παροχές των ευεργετών. Δεν υπάρχει κάτοικος της Λήμνου, που να μην ευεργετήθηκε από το Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο, είτε φοιτώντας στα θαυμάσια Σχολεία του, είτε ως υπότροφος μαθητής ή σπουδαστής, είτε ακόμα ως αποδέκτης σχολικών εφοδίων, μέχρι και συσσιτίων σε δύσκολες εποχές.
Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής
Πέραν του καθαρά εκπαιδευτικού του έργου (εξαίρετα Δημοτικά Σχολεία σε όλα τα χωριά της Λήμνου και αξιοθαύμαστο Γυμνάσιο στην πρωτεύουσα), ο Κοινωφελής αυτός Οργανισμός μερίμνησε για τα εθνικά θέματα (τροφοδοτούσε τον ελληνικό στόλο το 1912-13), για τον πολιτισμό (Αρχαιολογικό Μουσείο στη Μύρινα), τον αθλητισμό (Γυμναστήριο Μύρινας), την εκπαίδευση των αγροτών (Γεωργική Σχολή Λήμνου), για την περίθαλψη των προσφύγων του 1922, τις υποδομές στην υγεία (Νοσοκομείο Λήμνου) και για τα κοινωφελή γενικά έργα (δίκτυο ύδρευσης Κάστρου-Μύρινας).
Σήμερα παρέχει δωρεάν στέγη σε πνευματικούς και εκπαιδευτικούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κ.α.
Όλα αυτά έγιναν με το ζήλο και την ανιδιοτελή προσφορά πολλών ανθρώπων, που απάρτιζαν κατά καιρούς την Παλλημνιακή-Διοικητική Επιτροπή (μεταξύ των οποίων, ο Ηλίας Ηλιού, κατά τη δεκαετία του ‘30) αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση των Αυτοδιοικητικών και Κρατικών Φορέων αλλά και ολόκληρης της Λημνιακής Κοινότητας, εντός και εκτός του νησιού μας, εξού και η ονομασία Παλλημνιακό-Παλλημνιακή.
Εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Γεώργιος Παπανδρέου κ.α., αναγνώρισαν την προσφορά του Οργανισμού αυτού και τον βοήθησαν στο κοινωφελές του έργο.
Σήμερα ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει, είναι πολύ σημαντικός, στις κρίσιμες καταστάσεις που περνά η χώρα και η Λήμνος μας. Μπορεί, εάν ξεπεραστούν τα συσσωρευμένα για δεκαετίες προβλήματά του, να αποτελέσει και πάλι φάρο πολιτισμού και παιδείας για ολόκληρο το Αιγαίο, συντελεστή προόδου του λημνιακού λαού και της αγροτικής οικονομίας του νησιού και της χώρας μας, όπως αυτό συνέβαινε, κύρια, κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.
Συνέπεια της πνευματικής και οικονομικής προόδου, με τα οποία ο Παλλημνιακός αυτός Φορέας μπορεί να εμπλουτίσει το νησί μας, θα είναι η εθνική θωράκιση της ακριτικής Λήμνου, που τάχθηκε εδώ, στο Βόρειο Αιγαίο «να φυλάττει Θερμοπύλες».
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Έχουμε πολλά θέματα, για τα οποία χρειαζόμαστε την προσωπική σας παρέμβαση και που άπτονται με τα υπουργεία Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων).
Η Βυζαντινή επιγραφή στην είσοδο του ναού της Ζωοδόχου Πηγής
Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τη διαχείριση των ζητημάτων μας και δυστυχώς καρκινοβατούν, κάποια δε, όπως η παράνομη φορολόγησή μας, παρά το Νόμο ο οποίος μας απαλλάσσει, απειλούν με θάνατο τον Κοινωφελή αυτό Οργανισμό.
Βοηθήστε μας να ξεπεράσουμε τα θεσμικά, χρηματοδοτικά, φορολογικά και οργανωτικά μας προβλήματα, ώστε να μπορέσει το Παλλημνιακό Σχολικό Ταμείο, να αναγεννηθεί και να γίνει καταλύτης ανάπτυξης και προόδου για το νησί μας και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή του Αιγαίου.
Εντάξετε τον Πνευματικό αυτό Κοινοτικό Φορέα, στον αδιάλειπτο πανάρχαιο πολιτισμό του Αιγαίου, κοιτίδα του οποίου υπήρξε η Λήμνος, με την πρώτη δημοκρατικά οργανωμένη πόλη της Ευρώπης (4.000 π.χ.), την προϊστορική Πολιόχνη, που εκεί ακριβώς το 1994, με πρωτοβουλία της τότε ελληνικής κυβέρνησης, της Μελίνας Μερκούρη και της UNESCO, δεκάδες προσωπικότητες απ΄όλο τον κόσμο, υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Πολιόχνης» και ανακήρυξαν το Αιγαίο Αρχιπέλαγος, Λίκνο του Παγκόσμιου Πολιτισμού.