Για τον καρνάβαλο της καρδιάς μας

0

Η Κυριακή 18 Φλεβάρη ήταν μια πολύ όμορφη μέρα στην Πλάκα και το φετινό καρναβάλι, χαρά για τις καρδιές όσων ήταν εκεί. Η θερμοκρασία για τέτοια εποχή ιδανική, ανέβαζε βαθμούς από τα γέλια, τις φωνές, τις αγκαλιές, τα τραγούδια, το χορό, το χιούμορ και τη σάτιρα, την αγάπη και την εργασία των διοργανωτών και όσων βοήθησαν να πάνε όλα κατ’ ευχή, σε ένα οπτικοακουστικό αποτέλεσμα που κατάφερε να σμίξει τις προσδοκίες και των πιο απαιτητικών.

Η μοναδική ίσως μέρα μέσα στο χειμώνα που μπορείς να δεις σύσσωμο σχεδόν το χωριό σε μια στιγμή συλλογικής, μεγάλης και ανοιχτής χαράς. Κι άνοιξε η χαρά στο πλήθος των εκατοντάδων που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, έσπευσαν να είναι πιστοί στο ραντεβού και σίγουρα, ένιωσαν δικαίωση για την επιλογή τους. Φαινόταν άλλωστε στα πρόσωπα όλων.

Ο έπαινος για όλο αυτό που συνέβη δεν είναι το σημαντικότερο, αλλά είναι το πρώτο σημείο που οφείλει να σταθεί κανείς. Οπότε αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε νέες και νέους, γονείς, γιους και κόρες της Πλάκας όχι μόνο γιατί σήκωσαν το γάντι της πρόκλησης, με τον πήχη που συνειδητά ανέβασαν ψηλά (όπως με το trailer του καλέσματος που έγινε viral), αλλά γιατί μας έφεραν σε επαφή με μια ουσιώδη αντίληψη της ζωής, μας ώθησαν να γελάσουμε με την καρδιά μας.

Για να είναι έπαινος που σέβεται τον εαυτό του, η αναφορά στα γεγονότα δε γίνεται να παραβλέψει ό,τι προηγήθηκε της Κυριακής εκείνης. Ως θεατές, αυτό που ζήσαμε αποτελεί απλώς την κορυφή ενός παγόβουνου. Γουστάρουμε, χαιρόμαστε και απολαμβάνουμε τη συμμετοχή, παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ο καρνάβαλος ανοίγει πανιά όμως πολύ νωρίτερα από το δημόσιο κρεσέντο του. Είναι όταν παίρνουν μπρος οι μηχανές της ανθρώπινης ευφυίας, της γέννησης και της δημιουργίας, της αγάπης και της χαρούμενης εργασίας. Η κινητήριος δύναμη δηλαδή πίσω από το σύντομο κύκλο ζωής των ανθρώπων στη μακρά ανθρώπινη ιστορία.

Με όχημα την αυτό-οργάνωση και τη βούληση στο τιμόνι ξεκινά μια πορεία που κορυφώνεται στο δημόσιο καρναβάλι, προτού όμως από αυτό έχει διανύσει χιλιόμετρα δουλειάς, χρόνου, έμπνευσης, κατασκευών, συζητήσεων, αστείων, φασαρίας, λαθών ή παραλείψεων, γνώσης και εμπειρίας. Χωρίς να περιμένουν κάποιον σωτήρα κάνουν αυτό που ξέρουν καλά. Μαγειρεύουν με τα πιο απλά συστατικά τα πιο ωραία πιάτα. Και το αποτέλεσμα μόλις βγει το φαΐ από το φούρνο αρέσει σε καθεμιά και καθένα.

Σύντομη παρένθεση. Για το τελικό αποτέλεσμα συνεισέφεραν και εργάστηκαν αγόρια και κορίτσια, γυναίκες και άντρες. Δεν υποτιμά κανείς την πολύτιμη συνεργασία των αντρών, η οποία και δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική βοήθεια, αλλά περιλαμβάνει και το ξεπέρασμα των ορίων που επιτάσσει μια τέτοια γιορτή.

Ωστόσο αξίζει ειδική μνεία η συνεισφορά  των γυναικών για δύο λόγους. Πρώτον γιατί σπανίως λέγεται και αναφέρεται. Αντιθέτως συχνά παραμένει στο περιθώριο σχεδόν αόρατη, ενώ όλοι-ες γνωρίζουμε και παραδεχόμαστε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δεύτερον γιατί κατά κάποιο παράδοξο τρόπο, η οξύνοια της θηλυκής εργασίας αποτελεί συνταγή επιτυχίας και στο δύσκολο και αρχαίο δρόμο της σάτιρας και βλέπεις παντού την υπογραφή της. Εύγε λοιπόν! Τέλος παρένθεσης.

Αναπόσπαστο τμήμα των επαίνων προς τα μυαλά και τα κορμιά της Πλάκας αποτελεί και ένα μικρό σχόλιο προκειμένου να ολοκληρωθεί και μια προσωπική αποτίμηση του βιώματος και της ανάμνησης. Το καρναβάλι που πραγματοποιείται στην Πλάκα έχει τη φήμη και την ποιότητα που θα το κατέτασσαν ως πρώτο ανάμεσα στις τοπικές καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Το μέγεθος του κόσμου που θα επιθυμεί να απολαύσει το καρναβάλι θα αυξηθεί κι άλλο. Νέες ανάγκες θα προκύψουν τόσο στο ζήτημα της υποδοχής, μιας και το αυτοκίνητο είναι αναγκαίο για την πρόσβαση, όσο και στο ζήτημα της παρουσίας κατά τις εκδηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειάζεται μια πρόνοια για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά ή άλλα προβλήματα και ο όγκος του κόσμου δεν τους επιτρέπει να δουν όλο το θέαμα.

Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Όλα ήταν υπέροχα εκτός από ένα. Κράτησε λίγο! Δεν υπονοείται εδώ ότι ήταν λίγη η δουλειά που έπεσε. Ίσα ίσα. Απλώς υπήρχε το περιθώριο ο κόσμος να είναι πιο συμμετοχικός. Δεν ήταν πολλοί όσοι θυμήθηκαν να φέρουν μια περούκα μαζί τους.

Η συμμετοχή του κόσμου μέσω της μεταμφίεσης και του βαψίματος θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει πιο έντονα με τη θετική ενέργεια των διοργανωτών, επενδύοντας εκ νέου  στο σενάριο της παραγωγής, με το χάσμα ανάμεσα σε πρωταγωνιστές και θεατές πιο γεφυρωμένο. Όλοι να γίνουμε ένα! Επί της ουσίας αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε τα άρματα και τα σκετς μασκαρεμένοι με ότι μπορούσε να βρεθεί  και χορεύοντας υπό τους ήχους της μουσικής, πάντα με τη συνοδεία του ωραίου μας κρασιού.

Το καρναβάλι της Πλάκας είναι μια απόδειξη ότι όλα μπορούν να συμβούν αρκεί να  θελήσουμε να αναμετρηθούμε με τα όρια. Η χαρά δε χρειάζεται αρχηγούς, πτυχία και σωτήρες. Αγάπη και καλή καρδιά, μεράκι και φιλοτιμία. Με αυτά μπορούμε να σατιρίσουμε και τα πιο σύνθετα προβλήματα, και τους πιο μεγάλους φόβους. Και τα λάθη είναι για να τα αγαπάμε.

Και εις άλλα με υγεία!

 

Αφιερωμένο σε όσες και όσους δεν μπόρεσαν να είναι εκεί.

 

υ.γ Σε αντίστοιχες περιπτώσεις που ένα μικρό χωριό υποδέχεται τέτοια κοσμοσυρροή όσοι περισσότεροι-ες βοηθούν τόσο το καλύτερο. Ας αφήσουμε τους επισκέπτες με θετικές εντυπώσεις και αυτό δεν αφορά μόνο τη διοργάνωση. Ακόμα ακόμα αφορά και τα μαγαζιά που κατόπιν εορτής αλλά και κατά τη διάρκεια θα κληθούν να συνεισφέρουν στη διαχείριση του πλήθους και των αναγκών του.

Φωτογραφίες: Β.Χ

Σύνταξη κειμένου: Γ.Χ

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.