Κάλεσμα της ΕΛΜΕ ενάντια στο διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ

0

Σε εξέλιξη είναι αυτή την περίοδο ο γνωστός διαγωνισμός PISA, που για φέτος θα διεξαχθεί και στο ΓΕΛ Μύρινας. Ο διαγωνισμός αυτός, εκπορευόμενος από τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και σταθερότητας, χρησιμοποιείται για να τεκμηριώσει την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δηλαδή να “νομιμοποιήσει” μέσω εξεταστικής διαδικασίας την παραπέρα κατηγοριοποίηση και ταξική διαφοροποίηση των σχολείων.

Ο οργανισμός αυτός προσπαθεί να αντλήσει δεδομένα για την αποδοτικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, παρουσιάζοντας την επιτυχία ή όχι σε μαθητικές δεξιότητες ως ασφαλή συγκριτικά στοιχεία για ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα.

Γνωστά βέβαια στον εκπαιδευτικό κόσμο είναι τα εργαλεία του ΟΟΣΑ που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα μας όπως η αξιολόγηση, συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση ωραρίου, μαθητεία, η επιχειρηματικότητα στα σχολεία, κ.α. Εργαλεία που επικεντρώνονται στο να ενσωματώσουν τους μαθητές, τους γονείς και εκπαιδευτικούς στην “αγοραία” λογική της παιδείας, προτάσσοντας την ψευτοκατάρτιση έναντι της ουσιαστικής εκπαίδευσης με προφανή στόχο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για ευέλικτους, γρήγορα εκπαιδεύσιμους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις.

Η χώρα μας συμμετέχει στο διαγωνισμό πληρώνοντας ένα αξιοσέβαστο ποσό κάθε χρόνο στον ΟΟΣΑ για να έχει το δικαίωμα συμμετοχής. Την ίδια στιγμή τα σχολεία δεν έχουν τα βασικά για να λειτουργήσουν, οι δαπάνες για την παιδεία είναι ελάχιστες, οι σχολικές μονάδες δεν έχουν μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι αμοιβές των εκπαιδευτικών δεν καλύπτουν ούτε τα απαραίτητα. Με αυτόν τον οργανισμό υπέγραψε και η σημερινή “αριστερή” κυβέρνηση συμφωνία, για να προβούν σε έλεγχο και αξιολόγηση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και για παροχή τεχνογνωσίας με στόχο την εκβάθυνση των μεταρρυθμίσεων.

   Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου καλεί:

  • το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει τη διεξαγωγή αυτού του διαγωνισμού.
  • τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Μύρινας, αλλά και κάθε σχολείου, να μην συμμετέχουν στο διαγωνισμό και να εμποδίσουν τη διεξαγωγή του.

    Η εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) οφείλουν να εκφράσουν με όποιο τρόπο κρίνουν καλύτερο τη διαφωνία τους με το διαγωνισμό αυτό και να μη συναινέσουν με πολιτικές που ουσιαστικά διαλύουν τη δημόσια παιδεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.