ΕΛΜΕ: Επιστολή προς γονείς ενόψει της αυριανής απεργίας

0

Αγαπητοί γονείς των μαθητών/τριών μας,

Αυτή η επιστολή δεν έχει σκοπό να σας υπενθυμίσει τα χρόνια προβλήματα του δημόσιου σχολείου. Τα γνωρίζετε από πρώτο χέρι άλλωστε. Προχειρότητα και ελλείψεις στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και τις υποδομές των σχολείων μας. Έξοδα στα φροντιστήρια, τους παιδικούς σταθμούς, τα ωδεία, για τη μόρφωση των παιδιών σας η οποία τυπικά και ουσιαστικά αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας.

Κάθε Σεπτέμβρη ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνει χωρίς ντροπή την «κανονική» λειτουργία των σχολείων. Κάθε Σεπτέμβρη όμως τα παιδιά σας αντικρίζουν την έδρα κενή να περιμένει νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές. Παρά τις 32.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών της τελευταίας δεκαετίας, οι διορισμοί είναι σχεδόν μηδενικοί. Οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ανέρχονται σε 20.000. Χιλιάδες προσλαμβάνονται από Οκτώβρη ή πολύ αργότερα.

Ωστόσο, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που κρατούν όρθιο το δημόσιο σχολείο, από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα. Ζούνε με εννιά μισθούς το χρόνο στην καλύτερη περίπτωση και το επίδομα του ταμείου ανεργίας κάθε καλοκαίρι. Αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο συνθήκες ανασφάλειας και περιπλάνησης. Δίνουν την ψυχή τους στους μαθητές, ξεριζωμένοι συνήθως από τον τόπο τους, με μια βαλίτσα στο χέρι, χωρίς πλήρη δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή, με συγχωνεύσεις ολόκληρων σχολείων ή τομέων και καταργήσεις μαθημάτων, η κυβέρνηση έχει απολύσει οριστικά χιλιάδες αναπληρωτές.

Αυτή η επιστολή έχει σκοπό να μιλήσει για το πλήγμα που δέχεται η μόρφωση των παιδιών σας. Το φθηνό δημόσιο σχολείο που σχεδιάζουν η κυβέρνηση, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), θα είναι για λίγους κι εκλεκτούς μαθητές, θα υπακούει στους κανόνες της αγοράς, δεν θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση αλλά δεξιότητες, με εκπαιδευτικούς που θα έχουν σκυμμένο το κεφάλι, για να μάθουν γράμματα στους αυριανούς άνεργους ή εργαζομένους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μισθούς ψίχουλα.

ΣΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

  • Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για να καλυφθούν τα 25.000 χιλιάδες κενά στα σχολεία. Εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και 12χρονο σχολείο ενιαίο, υποχρεωτικό, δημόσιο και δωρεάν που να μορφώνει ολόπλευρα και να παρέχει πλήρη ξενόγλωσση, αθλητική, μουσική και αισθητική αγωγή σε όλα τα παιδιά.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.
  • Ένα σχολείο που δεν θα στοιβάζει τους μαθητές σαν σαρδέλες στις τάξεις, αλλά θα έχει 15 νήπια ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία, 15 μαθητές στην Α΄ και Β΄ τάξη του Δημοτικού και για τις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού, το Γυμνάσιο το Λύκειο και το ΕΠΑΛ, 20 μαθητές ανά τμήμα – 15 στις ομάδες προσανατολισμού – 10 στα εργαστήρια, ώστε να γίνεται δημιουργικό μάθημα για κάθε παιδί.
  • Την επαναλειτουργία όλων των καταργημένων τμημάτων, τάξεων, σχολείων, καθώς και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.

Ετούτος ο αγώνας δεν είναι μόνο των μόνιμων, αναπληρωτών ή αδιόριστων εκπαιδευτικών.

Είναι των μαθητών, είναι των γονιών, είναι όλων των εργαζομένων.

Δώστε μας το χέρι σας και ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά.

Για να ‘χουν τα παιδιά μας το δικό τους ήλιο…

ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ

Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.