Διεθνής Διάκριση Μαθητών και Εκπαιδευτικών του ΕΠΑΛ Μούδρου

0

Η διάκριση και αναγνώριση του ΕΠΑΛ Μούδρου για τη συμμετοχή – συνεισφορά του στο διεθνές αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για όλη την σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα της Λήμνου. Έρχεται να επιστεγάσει με τον καλύτερο τρόπο το επίπεδο και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και δουλειάς από πλευράς μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Η δουλειά που γίνεται και στα δύο ΕΠΑΛ του νησιού, βγαίνει από την αφάνεια του καθημερινού δημιουργικού μόχθου και εμφανίζεται στο προσκήνιο της διάκρισης και της ανταμοιβής ως η πιο τρανταχτή απόδειξη αυτού του επιπέδου που διατρέχει τα εργαστήρια, τις αίθουσες, τα μυαλά και τα χέρια παιδιών και εκπαιδευτικών. Καλύτερο εχέγγυο για μια κοινωνία από το να προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν πάνω σε ό,τι τους αρέσει και να ανοίξουν τους ορίζοντες τους δε μπορεί να υπάρξει. 

γράφει ο Μανωλιάς Βλάσης

Το ΕΠΑΛ Μούδρου διακρίθηκε ως παράδειγμα καλής πρακτικής για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος (Σεπτέμβριος 2014 – Αύγουστος 2017) ERASMUS+/KA2, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τίτλο «A retrospective look at World War I from a regional point of view» («Μια αναδρομική ματιά στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο από την οπτική γωνία της περιοχής μας»).

Η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος ήταν αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας του λυκείου του νησιού μας και σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Γαλλικής Πολυνησίας και της Λετονίας.

Στόχοι του προγράμματος ήταν η εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με τη διαδικασία διεξαγωγής έρευνας και η ενασχόλησή τους με ζητήματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που απασχόλησαν τις τοπικές κοινωνίες πριν , κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος του πολέμου. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν εστίασαν στους πολέμους ως ιστορικά γεγονότα αλλά στο πως αντιλαμβάνονται οι τοπικές κοινωνίες τον πόλεμο, τις διαθέσεις τους πριν την έναρξη του πολέμου και τη θέση της γυναίκας σ’ αυτόν, μελετώντας δημοσιεύματα των  εφημερίδων αλλά και συνεντεύξεις ανθρώπων εκείνης της περιόδου.

Βίντεο με φωτογραφίες από την επίσκεψη στην πόλη Pecs της Ουγγαρίας στο χρονικό διάστημα από 15 έως 23 Οκτωβρίου 2016

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του ΕΠΑΛ Μούδρου: «Η ιστορία δεν γράφεται μόνο με χρονολογίες, επίσημα γεγονότα και αποτελέσματα, η ιστορία γράφεται και με τις προσωπικές ιστορίες απλών ανθρώπων»  Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν πολλές δραστηριότητες όπως συλλογή ιστορικού υλικού, παρουσιάσεις των ίδιων των μαθητών και μαθητριών  αλλά και θεματικές συναντήσεις των συμμετασχόντων, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους αλλά και εκδηλώσεις μνήμης των πεσόντων στα πεδία των μαχών.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες του ΕΠΑΛ Μούδρου, επισκέφτηκαν τη Γαλλία, την Ταϊτή, τη Γερμανία, την Ουγγαρία και την Τουρκία για να παραβρεθούν σε εκδηλώσεις μνήμης του Ά Παγκοσμίου πολέμου και παράλληλα να συναντήσουν τους ανθρώπους μαζί με τους οποίους υλοποίησαν το πρόγραμμα. Έτσι, ήρθαν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και γνώρισαν ήθη και έθιμα άλλων χωρών. Στη Γερμανία, μάλιστα, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των συνομηλίκων τους αφού, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, φιλοξενήθηκαν από γερμανικές οικογένειες.

Βίντεο με φωτογραφίες από το ταξίδι και τη συνάντηση στο Planegg (Μόναχο) από 29/04 έως 05/05/2015

Αποτέλεσμα αυτών ήταν η συνειδητοποίηση του πανανθρώπινου χαρακτήρα του πολέμου, η γνωριμία με τις πιο σκοτεινές σελίδες της κοινής ευρωπαϊκής  μας ιστορίας  αλλά και η ανάγκη προώθησης της συνεργασίας και του πνεύματος ειρήνης μεταξύ των λαών.

Τον προσεχή Οκτώβριο, σε συνέχεια του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο πλαίσιο του εορτασμού της Ανακωχής του Μούδρου που φέτος κλείνει 100 χρόνια από την υπογραφή της. Ελπίζουμε το πρόγραμμα να εμπνεύσει και άλλα σχολεία και φορείς αλλά και να σταθεί ως αφορμή για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τέτοια ιστορικά ζητήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.