Προβολή της ταινίας “Μανταρίνια” από την Κινηματογραφική Λέσχη Μύρινας

0

Η Κινηματογραφική Λέσχη Μύρινας Λήμνου, μια πρωτοβουλία εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και μαθητών, σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας “Μανταρίνια” την  Τετάρτη 28/03, στις 20:30, στo 2ο Δημοτικό Μύρινας. Η είσοδος είναι, φυσικά, δωρεάν. Ελάτε με την καλή σας διάθεση και την αγάπη σας για το καλό σινεμά!

T Α Ν G E R I N E S

(Μανταρίνια)

2013 | 87΄ | Εσθονία, Γεωργία| σκηνοθεσία: Ζaza Urushadze

με τους: Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Giorgi Nakashidze

Λίγα λόγια για την ταινία…

Η ταινία, γυρισμένη από τον Γεωργιανό σκηνοθέτη Ζάζα Ουρουσάτζε, έφερε την Εσθονία για πρώτη φορά στη διεκδίκηση ενός  Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αντιπολεμικό δράμα που διαδραματίζεται στο 1992, στο κτήμα ενός φιλήσυχου Εσθονού καλλιεργητή μανταρινιών. Ενώ γύρω του μαίνεται ο πόλεμος Αμπχαζίας-Γεωργίας, που δεν τον αφορά, θα αποδείξει με τη γεμάτη ανθρωπιά στάση του, σε έναν μισθοφόρο Τσετσένο και ένα Γεωργιανό αντίπαλό του, ότι αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Με λιτή αλλά συγκλονιστική ερμηνεία, ο –κατά βάση θεατρικός- Εσθονός ηθοποιός Λέμπιτ Ούλφσακ (στον οποίο έχει απονεμηθεί το Βραβείο Καλύτερου Εσθονού Ηθοποιού του Αιώνα) υποδύεται τον ηλικιωμένο καλλιεργητή, που περιθάλπει τους δυο αντιπάλους και ουσιαστικά δίνει τον παλμό αυτής της τρυφερής και γεμάτης ανθρωπιά ταινίας, η ουσία της οποίας βρίσκεται στη ματαιότητα του πολέμου και αποκρυσταλλώνεται στους -επίσης λιτούς- διαλόγους, που συνοψίζονται σε απλές φράσεις, όπως «τι σημασία έχει από ποια μεριά των συνόρων βρίσκεσαι» και «τι σημασία έχει που θα θαφτεί κάποιος». Ο πόλεμος είναι πάντα οδυνηρός και αυτό αποδεικνύεται σπαρακτικά σ’ αυτή την πραγματικά συγκινητική ταινία. Αξίζει να σημειωθεί το εκπληκτικής ομορφιάς – αν και επίσης λιτό – μουσικό θέμα, το οποίο, καθώς επαναλαμβάνεται ανά στιγμές καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, δίνει τον τόνο στην εξέλιξη του δράματος με σχεδόν μυστικιστικό τρόπο. Ταυτόχρονα, αποτελεί άλλο ένα πεδίο σύνδεσης δύο λαών και δύο πολιτισμών, μιας και ο συνθέτης του, Niaz Diasamidze, είναι Γεωργιανός, αλλά πριν προχωρήσει στη σύνθεσή του άκουσε εκτεταμένα παραδοσιακή Εσθονική μουσική, ώστε να γράψει ένα κομμάτι που θα αποτελούσε κράμα των δυο μουσικών παραδόσεων.

Δείτε το trailer της ταινίας

Περισσότερα για την Κινηματογραφική λέσχη (εδώ)..
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.