Προβολή κινουμένων σχεδίων από την Κινηματογραφική Λέσχη Μύρινας

0
Η Κινηματογραφική Λέσχη Μύρινας Λήμνου, μια πρωτοβουλία εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και μαθητών, σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας “Grave of the Fireflies” την  Τετάρτη 25/04, στις 21:00, στo 2ο Δημοτικό Μύρινας. Η είσοδος είναι, φυσικά, δωρεάν. Ελάτε με την καλή σας διάθεση και την αγάπη σας για το καλό σινεμά!

GRAVE OF THE FIREFLIES

1988 | 89’ | Ιαπωνία | σκηνοθεσία: Isao Takahata

Υπόθεση:

Βρισκόμαστε προς το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μια επαρχιακή πόλη της Ιαπωνίας, ζει ο νεαρός Seita, μαζί με τη μητέρα του και τη μικρή αδερφούλα του, Setsuko, ενώ ο πατέρας του μάχεται στον Ειρηνικό Ωκεανό για την τιμή του αυτοκρατορικού στόλου. Οι βομβαρδισμοί από τα Αμερικάνικα αεροπλάνα είναι καθημερινό φαινόμενο, και το τρέξιμο προς τα αντιαεροπορικά καταφύγια ρουτίνα αλλά ο Seita, και όχι μόνο, είναι σίγουρος ότι ο πόλεμος θα λήξει με τη νίκη της Ιαπωνίας. Δυστυχώς γι αυτόν, οι φαντασιώσεις για νίκη και ευημερία του έθνους σύντομα θα αφήσουν τη θέση τους στη σκληρή πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για την ταινία

Aπό τα πιο διάσημα anime (Iαπωνική τεχνοτροπία κινουμένων σχεδίων) του κορυφαίου στούντιο Ghibli, το “Grave Of The Fireflies” είναι μια δημιουργία του σπουδαίου σχεδιαστή Isao Takahata.  Ο Takahata ανέλαβε και τη φροντίδα του σεναρίου, βασισμένου στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Akiyuki Nosaka, φροντίζοντας να διατηρήσει στο ακέραιο την φριχτή ατμόσφαιρα του πολέμου και τα δραματικά γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του 75χρονου συγγραφέα. Η ταινία φέρει τη χαρακτηριστική σφραγίδα της υψηλής αισθητικής και της φιλοσοφίας που πάντα χαρακτήριζε τα φιλμ του στούντιο Ghibli: Μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες, αλλά ακόμα μεγαλύτερη στους χαρακτήρες.  Δίκαια θεωρείται μια από τις πιο όμορφες αντιπολεμικές ταινίες και παρά το σκληρό θέμα της είναι τρυφερή και ποιητική. Παρόλο που με ένα τέτοιο θέμα θα μπορούσε εύκολα να καταλήξει μελό, ο σκηνοθέτης αποφεύγει τις παγίδες του μελοδράματος και το συναίσθημα το οποίο μας προκαλεί είναι αβίαστο και ανεπιτήδευτο. Ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Έμπερτ έγραψε για την ταινία  «ναι, είναι κινούμενα σχέδια, αλλά ανήκει σε κάθε λίστα με τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές ταινίες που έγιναν ποτέ». 

Δείτε το trailer

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.