“Δε θα πληρώσουμε την ανάπτυξή τους, όπως πληρώσαμε την κρίση τους” δηλώνουν τα σωματεία της Λήμνου

Αιχμηρή ανακοίνωση από τα σωματεία της Λήμνου με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λήμνο

0
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία του νησιού μας με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Λήμνο.

Στη φιέστα που πραγματοποίησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Μυτιλήνη, ακούσαμε πολλά τόσο από τον πρωθυπουργό που επισκέφθηκε το νησί μας, όσο και από τα κυβερνητικά στελέχη, από τις περιφερειακές και τις δημοτικές αρχές που όχι μόνο συμφωνούν αλλά και ασκούν όλοι μαζί αντιλαϊκή πολιτική.

Μίλησαν για «επιστροφή στην ανάπτυξη», που τη βαφτίζουν δίκαιη, βιώσιμη, επιστροφή στις αγορές, προσέλκυση επενδύσεων, θα μιλήσουν για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της περιοχής, για την «επόμενη μέρα» που θα είναι καλύτερη για το λαό για την «επιστροφή στην κανονικότητα».

Με όλες αυτές τις βαρύγδουπες εκφράσεις, που χρησιμοποίησαν κυβέρνηση και τοπικοί άρχοντες σ’ όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας που στήθηκαν αυτές οι φιέστες, θέλουν να κρύψουν την βαρβαρότητα που επιφυλάσσουν με τα μέτρα που θα πάρουν ενάντια στους εργαζόμενους, τους νέους, τους μικροεπαγγελματίες και συνταξιούχους. Μια οδυνηρή για το λαό πραγματικότητα, που θέλουν να τον πείσουν ότι οι 800 και πλέον μνημονιακοί αντεργατικοί νόμοι είναι απαραίτητοι για να μην γυρίσουμε πίσω. Γι‘ αυτό ετοιμάζονται και για άλλα σκληρότερα μέτρα με την τέταρτη αξιολόγηση, με την εσαεί επιτήρηση, με την διευθέτηση του χρέους. Τα ματωμένα πλεονάσματα θα στερούν για δεκαετίες υπηρεσίες στην Παιδεία, στην Υγεία στη Πρόνοια, σε ό, τι έχει ανάγκη σήμερα ο άνθρωπος να ζει αξιοπρεπώς.

Στη Λήμνο αυτά που βιώνουμε ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι:

 • Δυσβάσταχτοι φόροι και χαράτσια, από το φούντωμα της ακρίβειας με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή του ΦΠΑ. Υπάρχουν οικογένειες που είναι αντιμέτωπες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας.
 • Μειώσεις μισθών και συντάξεων.
 • Οι περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι του νησιού εργάζονται με χαμηλούς μισθούς και άσχημες εργασιακές συνθήκες.
 • Το νοσοκομείο του νησιού υπολειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό κυρίως προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο περιστατικό όπου μικρός μαθητής χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης για να κάνει μια εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας.
 • Τα σχολεία του νησιού ανοίγουν κάθε Σεπτέμβριο με μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και χρειάζεται να φτάσουμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς για να καλυφθούν, χάνοντας έτσι δεκάδες διδακτικές ώρες.
 • Υπάρχουν σχολικά κτήρια στα οποία ακόμα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες επισκευής. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας, αλλά και το Γυμνάσιο Μύρινας στο οποίο ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές από το σεισμό του 2014!
 • Ο Δήμος και το Επαρχείο έχουν σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό (εργάτες καθαριότητας, μηχανικούς κ. ά.)
 • Τα έργα υποδομής (αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, φράγματα κ. ά.) που θα μπορούσαν ως ένα βαθμό να συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας των εργαζόμενων στον κλάδο των κατασκευών, είναι ανύπαρκτα.
 • Οι ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού κυρίως με την Κεντρική Ελλάδα και τα άλλα νησιά είναι ελλιπής και πολύ περισσότερο τους χειμερινούς μήνες. Τα εισιτήρια πανάκριβα για τη λαϊκή οικογένεια. Τα αεροπορικά εισιτήρια ακόμα πιο ακριβά, ιδίως για όποιον έχει την ανάγκη να ταξιδέψει αεροπορικώς άμεσα για λόγους υγείας ή για άλλους σοβαρούς λόγους.
 • Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες βλέπουν συνεχώς χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα τους, λιγότερες επιδοτήσεις – ενισχύσεις, πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια και πιο τσουχτερά φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα χαράτσια. Οι δομές της πρόληψης και του ελέγχου στην κτηνοτροφία και στις καλλιέργειες είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα να χτυπιέται επιπλέον το εισόδημά τους από αρρώστιες.
 • Ο κίνδυνος εμπλοκής της χώρας και του νησιού μας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι άμεσος και προέρχεται από τη συμμετοχή στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να πάρει και η ελληνική αστική τάξη μερίδιο από τη λεηλασία των λαών, που πληρώνουν με τη ζωή τους και την αναγκαστική προσφυγιά, τη διαπάλη για το πώς θα μοιραστούν οι σφαίρες επιρροής, τα κοιτάσματα και οι δρόμοι των εμπορευμάτων και της Ενέργειας.

Σήμερα αποδεικνύεται περισσότερο από ποτέ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, που να μη συνδέεται με το γερασμένο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις και πολέμους.

Δε θα πληρώσουμε την ανάπτυξή τους, όπως πληρώσαμε την κρίση τους!

 Γι αυτό δεν συμμετείχαμε στην «αναπτυξιακή» φιέστα κυβέρνησης, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, ενώνουμε τη φωνή μας με τα σωματεία των νησιών του Βορείου Αιγαίου και απαιτούμε :

 • Να φύγει τώρα το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ από το Αιγαίο που ενθαρρύνει την τούρκικη επιθετικότητα. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εγκυμονούν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή.
 • Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
 • Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.
 • Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω όσα ελληνικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές είναι εκτός συνόρων.
 • Kαμία δαπάνη για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.
 • Δώστε λεφτά για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία.
 • Να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων – από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική δράση της ναζιστικής ΧΑ και των άλλων ακροδεξιών ομάδων.
 • Καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με την Κεντρική Ελλάδα και τα άλλα νησιά, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επαναφορά του δρομολογίου της Θεσσαλονίκης.
 • Εδώ και τώρα δραστική μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50% στην ακτοπλοΐα. Δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, τους στρατευμένους, ΑΜΕΑ.
 • Μείωση τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων.
 • Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά και να καταργηθεί στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
 • Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
 • Απαγόρευση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
 • Επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας μισθός κάτω από 751 ευρώ.
 • Όχι στη διάλυση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Καμιά μείωση στις συντάξεις. Συντάξεις που να καλύπτουν τις ανάγκες των απόμαχων της δουλειάς. Σύνταξη για όλους στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα).
 • Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στο Νοσοκομείο του νησιού μας, στα σχολεία, στο Δήμο και στην Περιφέρεια με το μόνιμο προσωπικό που χρειάζεται και όχι με συμβασιούχους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
 • Να καλυφθούν οι κτιριακές ανάγκες από το κράτος με χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για να μην πληρώνουν οι γονείς ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωση των παιδιών τους.
 • Έργα αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης του νησιού, φράγματα και όποια άλλα έργα υποδομής χρειάζονται.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους σε συσπείρωση στα σωματεία τους για την ανασύνταξη του κινήματος και τη δημιουργία του κοινωνικού μετώπου με τους αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες.

Για να καρπώνονται τον πλούτο αυτοί που τον παράγουν, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.