Στον απόηχο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Λήμνο

0
Σύνταξη: Βλάσης και Γιάννης Χατζηχαραλάμπους
Στο σημείωμα που ακολουθεί γίνεται μια απόπειρα να ψηλαφήσουμε μερικά συμπεράσματα, στον απόηχο της σύντομης επίσκεψης Τσίπρα στη Λήμνο το πρωί της Πέμπτης 3 Μαϊου. Τα γεγονότα είναι γνωστά, μιας και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νησί (η πρώτη προσγείωση Πρωθυπουργού στη Λήμνο την τελευταία δεκαετία) έτυχε ευρείας αναφοράς τόσο στα τοπικά όσο και εθνικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως χάρη στο γλαφυρό οπτικοακουστικό υλικό, από…την περατζάδα του Αλέξη Τσίπρα στο λιμάνι και την αγορά της Μύρινας, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του Πρωθυπουργού και μελών του Υπουργικού Συμβουλίου στις εργασίες και εκδηλώσεις του 14ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που έλαβε χώρα στην πόλη της Μυτιλήνης, ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση βρέθηκε στη Λήμνο για σειρά επαφών και εξαγγελιών.

Ξεκινώντας από το Δημαρχείο, όπου δημοτικές και περιφερειακές αρχές καθώς και εκπροσώποι τοπικών φορέων συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό εκθέτοντας σειρά ζητημάτων της τοπικής κοινωνίας. Ακολούθησε επίσκεψη στην 130η Σμηναρχία της Πολεμικής Αεροπορίας και συνομιλίες με εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο νησί ολοκληρώθηκε με τη δημόσια ομιλία του στο Κτήμα της Μητρόπολης.

Αξίζει να τονιστεί ότι η παρουσία του στο κτήμα της Μητρόπολης, εκτός από τον ιδιαίτερο και ιστορικό συμβολισμό, είχε κι ένα ουσιαστικό χαρακτήρα καθώς μετά από πολλά χρόνια, ρυθμίζεται και ξεδιαλύνεται το περίπλοκο νομικό καθεστώς, ανοίγοντας νέους δρόμους για την αξιοποίηση αυτής της μεγάλης έκτασης ενώ εξήγγειλε την ανασύσταση του Παλλημνιακού Ταμείου.

Κι όλα αυτά χάρη στις ενέργειες και δραστηριοποίηση του Συλλόγου Φίλων της Παλαιάς Μητρόπολης που αν δεν ήταν αυτοί, τίποτα δε θα ήταν το ίδιο.

Εξαγγελίες για μεγάλα έργα στο νησί

Από το βήμα της Παλαιάς Μητρόπολης, ο Πρωθυπουργός, αφού διαμήνυσε το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018, έκανε αναφορά στα μεγάλα έργα προς υλοποίηση στο νησί μας, ύψους 7.500.000 ευρώ.

Αυτά τα έργα αφορούν τη δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής αλλά και την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών του Νοσοκομείου, τα έργα υποδομής στο λιμάνι της Μύρινας, την ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου στις πιο τουριστικές περιοχές αλλά και τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων σε Μούδρο και Αγ.Δημήτριο.

Κερδισμένος επικοινωνιακά ο Τσίπρας

Με θετικό πρόσημο, απολογίζουν τα κυβερνητικά επιτελεία αλλά και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λήμνο μιας και η απουσία οργανωμένης αντίδρασης από τον κόσμο και τους φορείς, πλην των σωματείων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, αλλά και η ανυπαρξία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έβγαλαν κερδισμένο τον Πρωθυπουργό τη στιγμή που τα προβλήματα για τη νησιωτική Ελλάδα, παραμένουν έντονα.

Ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του ΦΠΑ, ο Πρωθυπουργός στη Μυτιλήνη, εξήγγειλε το μεταφορικό ισοδύναμο στο οποίο εντάσσεται και η Λήμνος.

Και όλα αυτά τη στιγμή που στο γειτονικό νησί, τη Μυτιλήνη, υπήρξαν οργανωμένες αντιδράσεις από εκατοντάδες κόσμου.

τα συμπεράσματα

Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του κόσμου στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού, σε αντιπαραβολή και με όσα συνέβησαν στη Μυτιλήνη,στα βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης, μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι μεγάλη μερίδα των κατοίκων, ξεχνάνε τα πραγματικά προβλήματα για χάρη μιας χειραψίας ή μιας σέλφι με τον Αλέξη Τσίπρα γεγονός που προκαλεί αρνητική εντύπωση.

Από την άλλη, τόσο η προβολή του νησιού, όσο και οι παρεμβάσεις για την Παλαιά Μητρόπολη αλλά και τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται, από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, απολογίζονται θετικά για το νησί μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.