Δράση αλληλεγγύης από το Γυμνάσιο Μούδρου

0
συντάκτης: Βλάσης Μανωλιάς
Το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε ένα διήμερο εκδηλώσεων από τo Γυμνάσιο Μούδρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω» στο οποίο συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Το πρόγραμμα στοχεύει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών μέσα από δράσεις εθελοντισμού, κοινωνικής προσφοράς κι αλληλεγγύης, καλλιεργώντας αισθήματα ευθύνης και αλτρουισμού. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Δεσμός», σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη αλλά και την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» υλοποιούν το εν λόγω πρόγραμμα.
Μέσα στις εθελοντικές δράσεις του Γυμνάσιου Μούδρου ήταν και η πρόσκληση του «Χάρισε Ζωή» Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ). Ξεκίνησε, έτσι, ένας αγώνας δρόμου για την συγκέντρωση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εθελοντών δοτών μυελού των οστών από όλη τη Λήμνο.
“Το Χάρισε Ζωή δραστηριοποιείται πανελλαδικά και εγγράφει ενδιαφερόμενους εθελοντές δότες στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών, προκειμένου να βοηθά ασθενείς με καρκίνο του αίματος (πχ. λευχαιμία) ή άλλες σοβαρές αιματολογικές παθήσεις, που έχουν ως μοναδική τους ελπίδα τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, να βρουν έναν συμβατό εθελοντή δότη.”
Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε μια σειρά δράσεων το τελευταίο διάστημα με τη στήριξη φορέων, αθλητικών ομάδων και πολιτών οι οποίοι δέχτηκαν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών και να εγγραφούν στην Ελληνική και Παγκόσμια Δεξαμενή υποψήφιων δοτών.
Αρχικά, στις 2 Μαΐου, το συνεργείο λήψης δειγμάτων βρισκόταν στο γήπεδο του «Α.Ο. ΗΦΑΙΣΤΙΑ» κατά τη διάρκεια του αγώνα «Α.Ο. ΗΦΑΙΣΤΙΑ-ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΣΑΡΔΩΝ». Τις επόμενες ημέρες, πραγματοποιήθηκε λήψη δειγμάτων σε όλα τα χωριά του νησιού με τη σημαντική βοήθεια της 88 ΣΔΙ αφού παρείχε στρατιωτικό γιατρό και νοσηλευτή για τις ανάγκες της διαδικασίας λήψης.
 
Οι τελευταίες μέρες δειγματοληψίας πραγματοποιήθηκαν στο Μούδρο το Σάββατο 5 Μαΐου και την επόμενη μέρα, 6 Μαΐου, στη Μύρινα κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων. Μαθητές κι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Μούδρου διοργάνωσαν και παρουσίασαν μια εκπληκτική εκδήλωση διάρκειας τριών ωρών στον νέο χώρο του πάρκου του Μούδρου, στο υπαίθριο αμφιθέατρο.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου που συνδιοργάνωσε τη δράση και άλλων φορέων που τη στήριξαν, όπως ο ΟΕΠΑ Λήμνου, το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ), ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης
(ΣΕΑΜ). Την εκδήλωση, επίσης, χαιρέτισαν το Παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού Λήμνου και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Λήμνου «ο Άγιος Παντελεήμων».
Επίσης, παρουσιάστηκε το χρονολόγιο και οι στόχοι του προγράμματος από την συντονίστρια του «Νοιάζομαι και Δρω», κα Βράνα και την κα Παπαπαναγιώτου, Διευθύντρια του Γυμνασίου, το οποίο φέτος έχει επιδοθεί σε μια σειρά ποικίλων δράσεων, πρωτόγνωρων για τα δεδομένα του σχολείου.

Τα παιδια του Γυμνασίου Μούδρου τραγουδούν για τη ζωή

Γιατί τα παιδιά μπορούν να κάνουν τον κόσμο μας πιο όμορφο…

Geplaatst door Γυμνασιο Μουδρου "Αργυριος Μοσχιδης" op zondag 6 mei 2018

Στη συνέχεια, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια σειρά δρώμενων από μικρούς και μεγάλους που πλαισίωσαν την εκδήλωση: η Μικτή Ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου Λήμνου, η Παιδική Χορωδία Λήμνου αλλά και μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου του Μούδρου πλημμύρισαν με μουσική τον χώρο ενώ το Τμήμα Ενηλίκων του Μπαλέτου ΓΑΣ Λήμνου παρουσίασε ένα πανέμορφο χορευτικό. Παράλληλα, διαβάστηκαν κείμενα μαθητών με τα οποία ανέδειξαν τη σπουδαιότητα και την ανάγκη της ενσυναίσθησης που τόσο λείπει στην κοινωνία μας.
ΚΙ’ ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΕΓΩ…
Κι αν ήμουν εγώ,
Ο κόσμος θα είχε αλλάξει.
[…]
Κι αν ήμουν εγώ,
Δεν θα είχα φίλους επειδή θα είχα κλειστεί στην δική μου μοναξιά.
Μπορεί να ήμουν, να είμαι ή να γίνω…
Δεν το καθορίζω εγώ όμως αυτό…
[…]
ΚΙ ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΕΓΩ;
Αν ήμουν εγώ στη θέση αυτών των παιδιών, δε θα το άντεχα.
Μπορεί και να μη μπορούσα να αποδεχτώ ποτέ το πρόβλημά μου!
[…]
Αν ήμουν εγώ δε θα μπορούσα να αντέξω τη σκληρότητα, την υποκρισία, την κριτική
και τα σχόλια των ανθρώπων γύρω μου.
Δε θα άντεχα να ήμουν σε αυτή τη θέση.
Δεν αντέχω ούτε στη σκέψη…Δεν αντέχω. 
(απόσπασμα μαθητών γυμνασίου)
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο βραδινός ουρανός του Μούδρου γέμισε κόκκινες φωτεινές καρδιές προσφέροντας ένα συγκινητικό θέαμα και στέλνοντας ένα μήνυμα θέλησης για ζωή, ένα μήνυμα αγάπης και ελπίδας.
Παρά τον βροχερό καιρό η επανάληψη της εκδήλωσης το πρωινό της Κυριακής στο κινηματοθέατρο Μαρούλα στη Μύρινα, είχε ικανοποιητική ανταπόκριση με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν συνολικά περίπου 300 εθελοντές δότες του μυελού των οστών.
Η δράση συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα με επίσκεψη στην 130 Σμηναρχία Μάχης, όπου έγινε ενημέρωση και αρκετοί υπηρετούντες στην Πολεμική Αεροπορία προσέφεραν πρόθυμα δείγμα, ώστε να συμπεριληφθούν στην παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών.
Άλλωστε, όπως ακούστηκε στις ομιλίες των συνδιοργανωτών, η διαδικασία εξέτασης κι εγγραφής του υποψήφιου δότη στην ελληνική παγκόσμια δεξαμενή Δοτών μυελού των οστών μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο από 6 μήνες. Οι πιθανότητες να βρεθούν συμβατοί δότες μεταξύ των ανθρώπων της ίδιας οικογένειας αλλά και της ίδιας κοινότητας αυξάνονται σημαντικά, εφόσον φυσικά μπορούμε να γνωρίζουμε τη συμβατότητα ανθρώπων από το περιβάλλον του ασθενή. Συνεπώς, όντες εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες, θωρακίζουμε το χωριό μας και γενικότερα το νησί μας. Ας ελπίσουμε ότι η δράση αυτή θα γίνει το έναυσμα για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα υγείας καθώς η ενημέρωση, η πρόληψη αλλά και η έμπρακτη προσφορά μπορούν να σώσουν ζωές.

(Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα του Γυμνασίου Μούδρου στο Facebook)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.