Χρονοδιάγραμμα ενδοσχολικών εξετάσεων για Γυμνάσια – Λύκεια

0

του Βλάση Μανωλιά*

Έχουμε μπει πια στην τελευταία εβδομάδα μαθημάτων. Μέρες των τελευταίων εκδρομών και χαλάρωσης για τους μικρότερους κυρίως μαθητές, αλλά και άγχους και αγωνίας για τους μεγαλύτερους. Ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα της λήξης των μαθημάτων και των εξετάσεων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:

Η λήξη μαθημάτων για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ορίστηκε για την Παρασκευή 25 Μαΐου ενώ την Πέμπτη 31 Μαΐου θα λήξουν τα μαθήματα  στα Γυμνάσια.

Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ ́ τάξης ΓΕ.Λ. και της Δ ́ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ θα διεξαχθούν:

  1. για τους/τις μαθητές/τριες που θα εξεταστούν μόνο σε τέσσερα (4) μαθήματα (Μαθηματικά, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Βιολογία και Ιστορία.) από την Τρίτη 29 Μαΐου 2018 έως την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018
  2. για τους/τις μαθητές/τριες που θα εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα, από την Τρίτη 29 Μαΐου 2018 έως την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Οι μαθητές/τριες παρελθόντων ετών οι οποίοι θα εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα, θα έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις τους έως την Παρασκευή 15 Ιουνίου.

Τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι μαθητές/τριες της Γ΄Λυκείου ΕΠΑΛ είναι:
1. Νέα Ελληνικά 2. Άλγεβρα 3. τα θεωρητικά μαθήματα ειδικότητας και το θεωρητικό μέρος των μικτών μαθημάτων ειδικότητας και 4. τα σχεδιαστικά μαθήματα ειδικότητας ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα είναι μη γραπτώς εξεταζόμενα και ο τελικός βαθμός προκύπτει από το βαθμό των τετραμήνων.

Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψιν ότι οι φετινές πανελλήνιες εξετάσεις θα αρχίσουν στις 7 Ιουνίου για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ και στις 8 Ιουνίου για τους υποψήφιους των ΓΕΛ, καταλαβαίνουμε πως το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου είναι αρκετά ασφυκτικό για τους υποψηφίους. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η ΟΛΜΕ, καλώντας το Υπουργείο να αναθεωρήσει τις ημερομηνίες των εξετάσεων, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει αποδεχτεί. Παραθέτουμε απόσπασμα της ανακοίνωσης της ΟΛΜΕ:

«Επειδή οι μαθητές-τριες των ΓΕΛ εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα ενδοσχολικά και οι μαθητές-τριες των ΕΠΑΛ σε επτά έως εννέα προκύπτει ότι οι μαθητές – τριες των ΕΠΑΛ θα αναγκαστούν να γράφουν σε δύο μαθήματα την ίδια μέρα, ενώ θα έχουν μία ή και καμία ημέρα για ξεκούραση και προετοιμασία πριν τις Πανελλαδικές. Από τη λήξη των μαθημάτων έως την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων μεσολαβούν 7 ημέρες για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και 8 ημέρες για τους μαθητές των ΓΕΛ, όπου οι μαθητές θα συμμετάσχουν στις ενδοσχολικές τους εξετάσεις.Μέσα σ’ αυτό το διάστημα θα πρέπει να αφιερωθεί τουλάχιστον μια ημέρα για επαναληπτικές εξετάσεις για τους μαθητές που είχαν κώλυμα  συμμετοχής σε κάποιο απ’ τα μαθήματα των ενδοσχολικών εξετάσεων και επιπλέον μια ημέρα για την έκδοση των αποτελεσμάτων.»

Όσον αφορά τις τις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ και Β΄ Λυκείου θα διεξαχθούν παράλληλα με τις Πανελλήνιες, κατά τις κενές ημέρες αυτών.

ΓΥΜΝΑΣΙΑ

Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Γυμνάσια θα διεξαχθούν από την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018 έως την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018.

Οι μαθητές/τριες των Γυμνασίων εξετάζονται γραπτώς πλέον σε 4 μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία.

Οι εξετάσεις για τους/τις μαθητές/τριες που απουσίαζαν δικαιολογημένα θα ολοκληρωθούν έως την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018. Τα αποτελέσματα της πρώτης εξεταστικής περιόδου πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 με εξαίρεση τα αποτελέσματα των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων ή στρατευσίμων, τα αποτελέσματα των οποίων εκδίδονται με το πέρας των εξετάσεών τους.

Για τους κατ’ ιδίαν διδαχθέντες μπορείτε να δείτε τι ισχύει αναλυτικά εδώ

Όσοι μαθητές δεν πετύχουν στις εξετάσεις της πρώτης εξεταστικής περιόδου, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δεύτερη-και τρίτη-εξεταστική περίοδο:

Της δεύτερης εξεταστικής περιόδου θα προηγηθεί πρόγραμμα υποστηρικτικής διδασκαλίας για όσα μαθήματα παραπέμφθηκαν μαθητές/τριες σε επαναληπτική εξέταση, οι οποίες είναι γραπτές και προφορικές για τα τέσσερα(4) γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και προφορικές για τα υπόλοιπα μαθήματα, κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Όποιος/α δεν κριθεί άξιος/α προαγωγής, μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις της Α΄και Β΄τάξης, τότε επαναλαμβάνει την τάξη.

Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής/τρια της Γ’ τάξης δεν  κριθεί άξιος/α απόλυσης, τότε μπορεί να προσέλθει τον Σεπτέμβριο σε επαναληπτικές εξετάσεις πριν από την έναρξη των μαθημάτων.(τρίτη εξεταστική περίοδος)»

Πέρα από τις εξετάσεις όμως, ελπίζουμε πως οι τελευταίες μέρες της φετινής σχολικής χρονιάς θα κυλήσουν όμορφα για όλους, μαθητές/τριες, καθηγητές/τριες αλλά και γονείς. Οι εξετάσεις δεν είναι το τέλος του κόσμου και δεν κρίνουν τη ζωή μας, όσο απλοϊκό και μηδενιστικό κι αν φαίνεται.

Ευχόμαστε υγεία, ηρεμία και ψυχική δύναμη σε όλους/ες που προετοιμάζονται για το τέλος της χρονιάς. Να θυμάστε ότι το καλοκαίρι είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε!

*Ο Βλάσης Μανωλιάς είναι καθηγητής – φιλόλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.