Καλογήρου στο Συνέδριο: “Αφορμή σκέψης, στοχασμού και μελέτης”

0

Παρατίθεται ο λόγος που εκφώνησε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού στην έναρξη εργασιών του Συνεδρίου, η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου. Το Συνέδριο για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Συνθήκη του Μούδρου ξεκίνησε χτες τις εργασίες του που περιλαμβάνουν θεματικές διαλέξεις – εκδηλώσεις αλλά και περιήγηση στη Λήμνο. Το Συνέδριο στεγάζει την κύρια δραστηριότητα στους χώρους του ξενοδοχείου “Varos Village”. Οι εργασίες ολοκληρώνονται την Κυριακή 27 Μαϊου.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά αυτή την ώρα που μου δίνεται η ευκαιρία να υποδεχθώ και να καλωσορίσω στον τόπο μας, στο Βόρειο Αιγαίο, στο νησί της Λήμνου, διακεκριμένους και εξέχοντες έλληνες και ξένους μελετητές της ιστορίας.

Η ευκαιρία της συνάντησής μας δίκαια αποτελεί αφορμή σκέψης, στοχασμού και μελέτης.

Πριν από 100 χρόνια, εδώ στον Μούδρο, υπογράφεται η γνωστή ως η Ανακωχή του Μούδρου ή η Συνθήκη του Μούδρου. Μεταξύ των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σημαίνει ουσιαστικά τη λήξη του Ά Παγκοσμίου Πολέμου.

Εσείς θα συζητήσετε,

  • Το περιεχόμενο, όπως ορίστηκε στις συνθήκες της περιοχής.
  • Τη σημασία της, όπως συντελέστηκε ιστορικά.
  • Και τις εξελίξεις που η Συνθήκη όρισε σε μια εποχή μετάβασης αναδιατάξεων και ανατροπών.

Έχουμε πολλές αφορμές να συζητάμε την ιστορία.

Η ευκαιρία, όμως, μιας συζήτησης που δίνει η συμπλήρωση των 100 χρόνων από το γεγονός, έχει μέσα της τη μεγάλη διάρκεια, τον μακρύ χρόνο και τα γεγονότα που εν τω μεταξύ μικρά ή μεγάλα, έλαβαν χώρα.

Η ματιά στο παρελθόν, όσο και αν μοιάζει ότι επαναλαμβάνεται αφού παρατηρεί τα ίδια γεγονότα κάθε φορά, είναι διαφορετική αφού ο χρόνος μεταπλάθει τα γεγονότα μέσα μας, μας καλεί να τα συνδέσουμε πάντα με νέο τρόπο με το παρόν που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την εποχή μας όπως αυτή διαλεκτικά συγκροτείται, δηλαδή με τον σύγχρονο κόσμο όπως αυτός έχει ήδη διαμορφωθεί ή όπως αυτός βρίσκεται σε κίνηση.

Η λήξη ενός πολέμου, ο τερματισμός των πολεμικών συγκρούσεων, η μετάβαση σε μια ειρηνική φάση, είναι και θα είναι πάντα χρονικό σημείο άξιο αναφοράς.

Το τέλος ενός πολέμου ορίζει από μόνο του πάντα μια νέα εποχή και φέρει τον υψηλότερο συμβολισμό της ειρήνης και της αξίας της.

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστούμε που είσαστε σήμερα εδώ.

Οι συζητήσεις και οι σκέψεις σας είναι βέβαιο ότι θα προσθέσουν στον τρόπο που διαβάζουμε τα πράγματα και θα εμπλουτίσουν τον ιστορικό προβληματισμό.

Οφείλουμε να απευθύνουμε ένα ευχαριστώ σε όλους εκείνους που με τη συμβολή τους, ως χορηγοί, έκαναν δυνατή αυτή τη συνάντηση.

Σας ευχαριστώ όλες και όλους για μια ακόμη φορά.

Εύχομαι δημιουργικές εργασίες σε αυτή την ιδιαίτερη συνάντηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.