Οι Ιρλανδοί είπαν «ναι» στις αμβλώσεις

0

Οι Ιρλανδοί ψήφισαν με ποσοστό 68% υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων και της κατάργησης μιας από τις πιο οπισθοδρομικές τροπολογίες στον δυτικό κόσμο, η οποία υιοθετήθηκε το 1983.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει σήμερα αλλά δύο exit polls δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στο ναι: οι Irish Times (Ipsos MRBI) 68% υπέρ τού «ναι» έναντι 32% υπέρ τού «όχι», ενώ σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο RTE (Behaviour & Attitudes) το «ναι» προηγείται με 69,4%.

Το αποτέλεσμα του ιστορικού δημοψηφίσματος, για το οποίο προσήλθαν στις κάλπες περίπου 3,5 εκατ. πολίτες, θα φέρει άμεσα στη Βουλή έναν νέο νόμο που θα επιτρέπει χωρίς εξαίρεση τις αμβλώσεις μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης και κατ’ εξαίρεση στη συνέχεια, εφόσον εμφανιστούν σοβαροί κίνδυνοι για τη μητέρα ή το έμβρυο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, περισσότερες από 150.000 γυναίκες την τελευταία δεκαετία ταξίδεψαν από την Ιρλανδία στη Βρετανία για να κάνουν άμβλωση.

«Ο νόμος πρέπει να ανατραπεί», έγραφε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Irish Times, ώστε να μην αναγκάζονται οι γυναίκες να καταφεύγουν στο εξωτερικό «μέσα στη μυστικότητα και την ντροπή».

Πολλές γυναίκες άφηναν χθες λουλούδια στη μνήμη της 31χρονης οδοντιάτρου Σαβίτα Χαλαπαβανάρ, που πέθανε στο νοσοκομείο γιατί δεν της επετράπη να κάνει άμβλωση παρά τις σοβαρότατες επιπλοκές που είχε παρουσιάσει καιρό πριν η εγκυμοσύνη της.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.