Η Περιφερειάρχης Β.Αιγαίου στη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας της CPMR

0
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου προήδρευσε στη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας της CPMR, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Η Γενική Συνέλευση διεξήχθη στο πλαίσιο των «Maritime Days 2018» που συνδιοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη Βουλγαρική Προεδρία.

Η κα. Καλογήρου, στην ομιλία της, επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού όλων των ευρωπαϊκών Περιφερειών, προκειμένου να αποφευχθεί  η υπερσυγκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων σε κεντρικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρόταση για την Πολιτική Συνοχής μετά το 2020 προβλέπεται μεγαλύτερη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων και  διάθεση των πόρων από τις κεντρικές κυβερνήσεις. Αποδυναμώνεται έτσι δραματικά η περιφερειακή διάσταση και ο ρόλος των Περιφερειών, αφού πλέον οι Περιφέρειες δε θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις ειδικές τοπικές ανάγκες και συνθήκες.

Επιπλέον, η Περιφερειάρχης υπογράμμισε τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, αλλά και ευρύτερα στη μεταξύ τους συνεργασία, η απαλοιφή της δυνατότητας διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Περιφερειών με θαλάσσια σύνορα.

 

Στο περιθώριο της διοργάνωσης, η κα. Καλογήρου συναντήθηκε με τον Επίτροπο Αλιείας και Περιβάλλοντος, κ. Βέλλα, με τον οποίο συζήτησε θέματα αρμοδιότητάς του καθώς και τις πρωτοβουλίες που η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αναπτύσσει στους τομείς αυτούς, εντάσσοντας συγκεκριμένα έργα στο Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα προς αυτή την κατεύθυνση. Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου έθεσε στον Επίτροπο την ανάγκη θέσπισης μέτρων αποζημίωσης των αλιέων για τις ζημιές που υφίστανται από τους άγριους θηρευτές (πχ δελφίνια, φώκιες, χελώνες κλπ).

Επίσης, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου (BSEC) πρέσβη κ. Μιχάλη Χρηστίδη και συζήτησε θέματα οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.