Συμβουλές για προστασία από κίνδυνο πυρκαγιάς και θυελλώδεις ανέμους

0

Μετά από πρόσκληση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου συνεδρίασε σήμερα το πρωί εκτάκτως στα γραφεία της Περιφέρειας στη Μυτιλήνη σε πλήρη σύνθεση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων για την προετοιμασία και αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας με την επωνυμία «Ξενοφών».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να τεθούν σε ύψιστη ετοιμότητα από τις 14:00 σήμερα το μεσημέρι όλες οι δυνάμεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καθόσον λόγω των επικείμενων ακραίων καιρικών φαινομένων υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς, όπως και ζημιών που μπορούν να προκληθούν από τους θυελλώδεις ανέμους.

Ειδικότερα, προς τους πολίτες επισημαίνονται τα ακόλουθα:

  1. Μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς
  • Οι πολίτες και ιδίως τα μέλη των αγροτικών, κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών συλλόγων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:  ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης) καθώς και χρήση υπαίθριων ψησταριών.

     2. Μέτρα αυτοπροστασίας από τους θυελλώδεις άνεμους

  • Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
  • Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των σκαφών στους όρμους και στα αλιευτικά καταφύγια.

Επίσης, οι πολίτες παρακαλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να και μην δίνουν σημασία στις φημολογίες και τις ψευδείς ειδήσεις.

Ανακοίνωση εξέδωσε επίσης η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου:

Από την Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου γίνεται γνωστό ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018 έως και την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για το νησί της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι των νησιών μας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, μελισσουργικές εργασίες, υπολειμμάτων καθαρισμού, ή χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λήμνου στον αριθμό 2254022199.

Επιπλέον, οι ισχυροί άνεμοι όπως δίνει το δελτίο καιρού μπορεί να φθάσουν και τα 10 μποφόρ πράγμα που καθιστά επιβεβλημένη την προσοχή μας τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και στην αποθήκευση και τακτοποίηση διαφόρων οικιακών ή επαγγελματικών σκευών και εργαλείων.

Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η διέλευση μας κάτω από δέντρα και οι επιπτώσεις από σπάσιμο δένδρων ή κλαδιών τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Λήμνου βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.