Πρεμιέρα για το “Aegean Docs” στο Μαρούλα – Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας

0

Πιστό στο φθινοπωρινό ραντεβού του, το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Aegean Docs»,  που κάθε χρόνο «ταξιδεύει» σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, έρχεται και φέτος στη Λήμνο, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα» την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs διεξάγεται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα σε Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Χίο, Ικαρία, Οινούσσες, Φούρνους, Ψαρά και Άι Στράτη.

Στη Λήμνο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 17 ταινίες ποικίλης θεματολογίας, με δωρεάν είσοδο. Ανάμεσα σε αυτές και πέντε ταινίες του ειδικού αφιερώματος στην εκπαίδευση.

Ειδικότερα, το θέμα του αφιερώματος φέτος είναι «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της πρώτης μέρας:

19:00 The Babelics (63′), Alessandro Quadretti, Italy

Οι Babelics είναι καλλιτέχνες που εργάζονται έξω ή στην άκρη της μορφοποίησης της τέχνης και της αγοράς τέχνης για να δημιουργήσουν ένα δικό τους φανταστικό σύμπαν. Αυτοί οι «περιθωριοποιημένοι» άντρες εργάζονται κυρίως στην ενδοχώρα της Emilia Romagna.

Αυτή η οπτικοακουστική έρευνα στοχεύει στην περιγραφή αυτής της αναρχικής γεωγραφίας που αναδεικνύεται με άγνωστους αυτοδίδακτους που αφιέρωσαν δεκαετίες από τη ζωή τους για να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης. Οι συναρπαστικές και ασυνήθιστες ιστορίες τους μας δείχνουν τι συμβαίνει όταν η φαντασία και η καταχρηστική δημιουργικότητα συναντούν μερικούς απίστευτους άνδρες – των οποίων τα χέρια μπορούν να μετατρέψουν χάλυβα, ξύλο, τσιμέντο, σκουπίδια, απορρίματα και κοινά υλικά σε αριστουργήματα. Το αποτέλεσμα είναι μια θαυμάσια μορφή τέχνης που τοποθετείται ανάμεσα στην τέχνη brut και σε μια οραματική χειροτεχνία.

Τρέιλερhttps://vimeo.com/278015443

20:15 Sunflowers (60′), Ayla Torun, Turkey

Το 1924, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο πληθυσμός της Σινασού, που έπρεπε να εγκαταλείψει τις πόλεις που κατοικούσαν για χρόνια, προετοίμασε ένα φωτογραφικό άλμπουμ για να θυμάται τα σπίτια που είχαν αφήσει πίσω και να τα βρει όταν θα επέστρεφαν. Ενώ οι κάτοικοι των πόλεων προετοιμάζονταν για τη μετανάστευση, ο Σεραφείμ Ρίζος άρχισε τη διαδικασία φωτογράφισης. Τα σπίτια της Σινασού έπρεπε να φωτογραφηθούν, επειδή ήταν υψηλής αισθητικής, αρκετά λαμπερά για την εποχή τους. Η κατανομή του προϋπολογισμού δεν ήταν κάτι εύκολο εκείνες τις στιγμές, αλλά η Σινασός κατάφερε να δημιουργήσει έναν κοινό προϋπολογισμό. Για να εκτυπώσουν τα αρχεία που συγκέντρωσαν, πήγαν στο λιμάνι της Σμύρνης όπου έδωσαν το αρχείο σε τυπογράφο. Παραδόθηκαν εικόνες αρχείου για εκτυπώσεις και μετανάστευσαν στις νέες πόλεις τους, την Ελλάδα. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το άλμπουμ στην Ελλάδα. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών και αφού οι Τούρκοι που μετανάστευσαν από τα Βαλκάνια άφησαν τα κτίρια της Σινασού όπου ζούσαν εδώ και πολλά χρόνια. Αυτά τα κτίρια έχουν ανακαινιστεί και έχουν ζωντανέψει και πάλι.

21:15 Συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας σε απευθείας σύνδεση

Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=_r9oo5XnDak

21:30 (ΑΦΙΕΡΩΜΑ) Bardoul (Μπαρδούλ) 21΄

Στην ταινία παρακολουθούμε την καθημερινότητα του μετανάστη από την Αλβανία Μπαρδούλ Τσελεπέ, ο οποίος παράλληλα με την εργασία του σε μεταμεσονύκτια βάρδια στο ΜΕΤΡΟ , ως καθαριστής, φοιτά στο νυκτερινό ΕΠΑΛ Εξαρχείων για να λάβει απολυτήριο.

22:00 (ΑΦΙΕΡΩΜΑ) Η Μητέρα των Αναμνήσεων 19΄

Τι κοινό υπάρχει ανάμεσα στον Μπωντλαίρ, τις αφρικανικές πλεξούδες και μια σχολική τάξη; Όλα τους αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους που ενώνουν παρελθόν και παρόν, σε μια προσπάθεια κοινωνικής ενσωμάτωσης και αποδοχής. Όλα τους συνυφασμένα με τις γλυκόπικρες αναμνήσεις μιας χαμένης παιδικότητας, σημαδεμένης από τη σκληρότητα του εμφυλίου και από τον αγώνα για επιβίωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.