Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Χίου 5-7 Οκτώβρη 2018

0

Εγκαίνια για το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Χίου, που πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου 2018 στη Χίο και το οποίο συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Χίου, το Επιμελητήριο Χίου και το Περιφερειακό Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Με ομιλία της Περιφερειάρχη την Παρασκευή ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου.

Η Χριστιάνα Καλογήρου παρουσιάζοντας τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός τόπου, αναφέρθηκε στον σωστό σχεδιασμό, στους χρηματοδοτικούς πόρους και στην ανάγκη εφαρμογής της αρχής της συμπληρωματικότητας, στο ανθρώπινο δυναμικό καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Η ανάγκη ύπαρξης ενός ειδικού θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης για τα νησιά μας και η θέσπιση ειδικών μέτρων και κινήτρων είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τις ιδιαίτερες συνθήκες και δυσκολίες που ως περιοχή αντιμετωπίζουμε».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο έργο του αεροδρομίου της Χίου, το οποίο χαρακτήρισε ως έργο πρώτης προτεραιότητας για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη σωστού σχεδιασμού και συντονισμού της δράσης όλων των συναρμόδιων φορέων, έχει οδηγήσει στην επί δεκαετίες αναμονή για την υλοποίησή του. Παράλληλα, η Περιφερειάρχης παρουσίασε όλες τις ενέργειες που έχει ήδη πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τον Μάιο του 2018 μέχρι σήμερα και οι οποίες είναι σύμφωνες με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Στην ομιλία υπογράμμισε, επίσης, τη μεγάλη σημασία της καινοτομίας, δίνοντας, ταυτόχρονα, έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

«Η καινοτομία είναι μόνο μία κατασκευή του νου, μία φαντασία, χωρίς επόμενη φάση, αν δεν υπάρχει συνακόλουθη επιχειρηματικότητα, αν δεν υπάρχει δηλαδή η φάση της υλικής αποτύπωσης αυτής της δημιουργικής φαντασίας. Εμείς, ως Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και εγώ προσωπικά επιτρέψτε μου να πω, είμαι, είμαστε προσηλωμένοι στο αποτέλεσμα. Αυτό το αποτέλεσμα προϋποθέτει διάρκεια, συνδέεται με το χρόνο, είναι ενέργειες που η μία προστίθεται στην άλλη, είναι μία πειθαρχημένη αντίληψη επίμονης εργασίας στον μακρύ ορίζοντα και σήμερα και αύριο», είπε χαρακτηριστικά η Χριστιάνα Καλογήρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.