Ελλείψεις ιατρών, καταγγελίες και στο βάθος…εκλογές
Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή την έλλειψη αναισθησιολόγου
Την εβδομάδα που πέρασε γίναμε μάρτυρες ενός πολέμου…ανακοινώσεων με εστία αντιπαράθεσης το Νοσοκομείο Λήμνου και την κατάσταση της δημόσιας υγείας στο νησί. Τον “ασκό του Αιόλου” άνοιξε το γεγονός πως εδώ και κάποιες μέρες, συγκεκριμένα από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, το Νοσοκομείο Λήμνου έχει ξεμείνει από την ειδικότητα του αναισθησιολόγου! Η έλλειψη προέκυψε μετά τη γνωστοποίηση της αποχώρησης του αναισθησιολόγου που είχε απομείνει να καλύπτει τη θέση από τον περασμένο Ιούνιο.
Ένα σύντομο χρονικό
Μέχρι το Μάϊο του 2018 στο Νοσοκομείο Λήμνου και οι δύο οργανικές θέσεις αναισθησιολόγου καλύπτονταν κανονικά. Θυμίζουμε πως παλαιότερα υπήρχαν τρεις θέσεις αναισθησιολόγου στο Νοσοκομείο. Τον Ιούνιο είχαμε την αποχώρηση του ενός εκ των δύο. Αιτία για την αποχώρηση ήταν η έγκριση της μετάθεσης για το “Βοστάνειο” Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Για τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες καλύφθηκαν από τον εναπομείναντα ιατρό με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε όγκο εργασίας.
Πλέον μετά και την αποχώρηση του τελευταίου ιατρού στην ειδικότητα βρισκόμαστε σε σημείο μηδέν. Η έκτακτη αποχώρηση του αναισθησιολόγου και η δυσκολία στο χειρισμό και την επίδειξη άμεσων αντανακλαστικών δημιούργησαν μια αμήχανη κατάσταση ως προς την κάλυψη των άμεσων αναγκών του Νοσοκομείου, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμφανίστηκε στη δημόσια σφαίρα μια αντιπαράθεση εγκλήσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ των κομμάτων.
Αντιπαράθεση Κιν.Αλ – ΣΥΡΙΖΑ για το Νοσοκομείο
Ο χορός των ανακοινώσεων άνοιξε με ανακοίνωση του γραμματέα της Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Λήμνου Κουμελά Δημήτριου. Στην ανακοίνωση καταλογίζονται ευθύνες στην Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας για το πρόβλημα που έχει προκύψει, καθώς και για απουσία ενημέρωσης και εμπαιγμού των πολιτών. Η ανακοίνωση καταλήγει στην κατάδειξη του ότι παρά τις υποσχέσεις η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή, ενώ το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα του οικογενειακού γιατρού.
Υπενθυμίζουμε πως η Συντονιστική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής συγκροτήθηκε σε σώμα πρόσφατα μετά τις διαδικασίες που έλαβαν χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου. Εκτός από τον κ Κουμέλα στη θέση του γραμματέα στην επιτροπή συμμετέχουν οι κ Τούφου Μαγδαληνή, Τζελβελή Ελένη, Τσαβδαρίδης Θεόδωρος, Κυριαζής Παλαιολόγος, Κοντολάμπαδος Ιωάννης, Τουλαδέλλης Κωνσταντίνος και Αρχοντίδης Βασίλειος.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου σε ανακοίνωση απάντησης στις αιτιάσεις του Κιν.Αλ αναφέρει πως η λύση δε μπορεί να είναι παρά η προκύρηξη δύο μόνιμων θέσεων για αναισθησιολόγο και “η συνεχής, συστηματική και χωρίς κενά κάλυψη των θέσεων με επικουρικούς ή με μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας των κρίσεων και της πρόσληψης των γιατρών στο νοσοκομείο.”
Παράλληλα στην απάντηση που δόθηκε στη δημοσιότητα γίνεται λόγος για άμεση κάλυψη των θέσεων που έχουν προκυρηχθεί καθώς και για την επαναφορά οικονομικών και θεσμικών κινήτρων στους ιατρούς που υπηρετούν στις παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές.
Με τη μορφή ερωτημάτων για την κατάσταση του Νοσοκομείου την περίοδο 2010-2014, την κατάργηση επί υπουργού υγείας Λοβέρδου των κινήτρων στους ιατρούς, παράλληλα με τη μείωση των οργανικών θέσεων το 2012 η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει αιχμές για υποκριτική στάση και κροκοδείλια δάκρυα των εκπροσώπων του Κιν.Αλ και πρώην ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως παρά τα άλυτα προβλήματα υπάρχει βελτίωση.
Γίνεται φανερό πως με το μυαλό στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου τα κομματικά επιτελεία οργανώνονται και εισέρχονται στο κλίμα που επιτάσσει η προεκλογική αντιπαράθεση, πάντα πάνω στο έδαφος που δημιουργούν τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα.
Η θέση της Διοίκησης του Νοσοκομείου
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Μονοκρούσο Θεόδωρο λάβαμε την απάντηση πως όντως υπάρχει έλλειψη αυτή τη στιγμή στη θέση του αναισθησιολόγου. Οι ανάγκες του Νοσοκομείου απαιτούν την προκύρηξη 2 θέσεων στην ειδικότητα, εξέλιξη που ίσως είναι δύσκολο να τακτοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Αντ’ αυτού, μια πιο ρεαλιστική εξέλιξη θεωρείται η κάλυψη της μίας θέσης εκ των δύο με επικουρικό ιατρό τριετούς διάρκειας.
Ο κ Μονοκρούσος τόνισε την προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την εξεύρεση μιας άμεσης λύσης. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι καθώς οι κρίσεις προχωράνε δεν είναι απίθανο οι θέσεις μόνιμων ιατρών να καλυφθούν μέσα στο 2018.Θυμίζουμε τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί: 1 γυναικολόγος, 2 θέσεις γενικής χειρουργικής, 1 ορθοπεδικός, 1 παθολόγος, 2 θέσεις μικροβιολόγων και 1 γαστρεντερολόγος.
Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ και η απάντηση του υπουργού Πολάκη
Τα κενά του Νοσοκομείου Λήμνου συμπεριλήφθηκαν σε σχετική αναφορά που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ κ Τάσσος Σταύρος, Μανωλάκου Διαμάντω και Συντυχάκης Μανώλης προς τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη.
Απαντώντας στην ερώτηση ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε την πρόθεση του υπουργείου να φέρει εις πέρας την προκήρυξη 768 θέσεων εξειδικευμένων ιατρών πανελλαδικά ενώ για τις ελλείψεις του Νοσοκομείου μετέθεσε την ευθύνη στη Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ακολουθεί η απάντηση του υπουργού για όσα ρωτήθηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ για το Νοσοκομείο της Λήμνου:
Όσον αφορά στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου σας ενημερώνουμε ότι, τέσσερις (4) ιατροί έχουν ζητήσει μετάθεση σε άλλες πόλεις. Κάνουν χρήση του νόμου 4461/28-3-17, άρθρο 29, σύμφωνα με το οποίο ιατροί άγονων περιοχών δικαιούνται μετάθεσης μετά την συμπλήρωση 5ετίας. Προφανώς ζητούν μετάθεση στα νοσοκομεία των περιοχών αυτών γιατί κατάγονται από αυτές και εκεί βρίσκονται οι οικογένειές τους.
Πρόσθετα αναφέρουμε ότι: Α) Την 5ετία 2011 – 2015 δεν έγινε καμία προκήρυξη θέσης ενώ έγιναν έξι (6) προσλήψεις από προκηρύξεις πριν το 2010. Β) Τα 2,5 τελευταία χρόνια (2016 έως Μάιο 2018) έγιναν δεκατέσσερις (14) προκηρύξεις θέσεων και πέντε (5) προσλήψεις, ενώ εκκρεμούν και θα γίνουν τους επόμενους μήνες οκτώ (8) ακόμη προσλήψεις μονίμων ειδικευμένων ιατρών.
Επιπρόσθετα, καμία μεταβολή δεν έχει επέλθει στον αριθμό των κλινικών. Εκτός από την αποκατάσταση της νομιμότητας με την επαναφορά της τήρησης του Οργανισμού (Υ4α/ΟΙΚ 39170/11-4-2012). Συγκεκριμένα, οι προηγούμενες διοικήσεις (που η τότε κυβέρνηση είχε διορίσει) μετονόμασαν παράνομα τις ειδικότητες σε τμήματα, διορίζοντας Διευθυντές Τμημάτων σε ανύπαρκτα Τμήματα.
Ακόμη, στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου υπηρετούσαν τρεις (3) καρδιολόγοι εκ των οποίων ένας (1) επέλεξε να ασκήσει ιδιωτικό έργο, με αποτέλεσμα να υπηρετούν δύο (2) καρδιολόγοι καλύπτοντας τις ανάγκες του νοσοκομείου.
Επίσης, στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου υπηρετούσαν δύο (2) γυναικολόγοι, όμως η δεύτερη γυναικολόγος μετατέθηκε. Η θέση έχει προκηρυχθεί, η διαδικασία αξιολόγησης έχει ξεκινήσει και η θέση θα καλυφθεί τους επόμενους 2 με 3 μήνες.
Έχει προκηρυχθεί η κενή θέση και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης υποψήφιων μονίμων ιατρών επτά (7) ακόμη ειδικοτήτων, συγκεκριμένα: δύο (2) θέσεις Γενικής Χειρουργικής, μία (1) θέση Ορθοπεδικού, μία (1) θέση Παθολόγου, δύο (2) θέσεις Μικροβιολόγου και μία (1) θέση Γαστρεντερολόγου. Κατά το χρονικό διάστημα 2016 – 2018 προσλήφθηκαν πέντε (5) μόνιμοι γιατροί (1 Παθολόγος, 2 Αναισθησιολόγοι, 1 Γενικής Ιατρικής, 1 Νεφρολόγος).
Επιπρόσθετα, σας ενημερώνουμε ότι, για να αποκτηθεί ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός πρέπει να ζητηθεί από τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου και να διαμορφωθεί σαν αίτημα από την Διοίκηση. Κανένα επιστημονικό όργανο του νοσοκομείου ούτε με την παρούσα διοίκηση ούτε με τις προηγούμενες δεν έχει ποτέ εισηγηθεί τον εξοπλισμό του νοσοκομείου με Μαγνητικό Τομογράφο.
Όσον αφορά στην ειδικότητα της Οφθαλμολογικής, η νυν Διοίκηση έχει προβεί στα ακόλουθα μέτρα: Α) Μονιμοποίησε την λειτουργία του Οφθαλμολογικού χειρουργείου η οποία βρισκόταν σε κατάσταση προσωρινότητας από τις δύο προηγούμενες Διοικήσεις. Β) Ενίσχυσε την Οφθαλμολογική ειδικότητα με πρόσληψη καθ’ υπέρβαση επικουρικού Οφθαλμίατρου, ανεβάζοντας τον αριθμό των υπηρετούντων Οφθαλμίατρων σε τρεις (3), αν και ο Οργανισμός προβλέπει δύο (2) θέσεις.
Ακόμη, από το 2002, έτος εγκατάστασης του νοσοκομείου στο νέο κτίριο, δεν τέθηκε ποτέ αίτημα λειτουργίας της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) από κανένα επιστημονικό όργανο του νοσοκομείου και καμία Διοίκηση.
Η λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Λήμνου δεν σχεδιάστηκε ποτέ. Ούτε στα σχέδια του νοσοκομείου υπάρχει τέτοια πρόβλεψη ούτε προβλέπεται στον Οργανισμό Λειτουργίας του νοσοκομείου.
Τέλος, το νοσοκομείο Λήμνου το 2015 βρισκόταν σε κατάσταση κρίσης. Σήμερα, ακόμη και με τις υπάρχουσες ελλείψεις ιατρών, έχει την δυνατότητα να παρέχει τις υπηρεσίες που προβλέπονται από τον Οργανισμό του. Με τις οκτώ (8) προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες, θα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ελλείψεων σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και θα παρέχει με άνεση και συνέπεια όλες τις προβλεπόμενες ιατρικές υπηρεσίες.
Με αφορμή την απάντηση Πολάκη ανακοίνωση εξέδωσε το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και καλώντας την να προβεί άμεσα σε τακτοποίηση των προβλημάτων προτού η κατάστασει επιδεινωθεί περισσότερο.