Άναψε “φωτιές” η ερώτηση Πάλλη για το Κλειστό Γυμναστήριο “Νίκος Σαμαράς”.

0
 Θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεσήκωσε η ερώτηση είκοσι εφτά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξυ αυτών και του Γιώργου Πάλλη, βουλευτή του νομού Λέσβου, σχετικά με το Κλειστό Γυμναστήριο “Νίκος Σαμαράς” και την παραχώρηση της χρήσης του από το Δήμο Λήμνου, στην ΚΑΕ Ήφαιστος και την οικογένεια Μπούμπουρα κατ επέκταση, που ανέλαβε και τα έργα επέκτασης και μερικής ανακατασκευής.

 

 

 

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι κερκίδες του Κλειστού, κατακλύζονται κάθε δεύτερο Σάββατο, από κόσμο που έρχεται για να στηρίξει το εγχείρημα Ήφαιστος Λήμνου, με τον ενθουσιασμό να είναι έκδηλος εντός κι εκτός γηπέδου μιας και είναι κάτι το πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του νησιού να φιλοξενεί αγώνες της Α1 αλλά και μια ευκαιρία για περεταίρω προβολή του νησιού.

 

 

 

Σαφείς αιχμές για τη Δημοτική Αρχή

Στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο Έξωση του μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού από το κλειστό στάδιο «Νίκος Σαμαράς» της Λήμνου”, αφού αναγνωρίζεται η ευκαιρία περεταίρω προβολής της Λήμνου μέσω του επαγγελματικού αθλητισμού και συγκεκριμένα μέσω της ομάδας του Ηφαίστου, γίνεται έντονη κριτική στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αποδοχή της δωρεάς από την οικογένεια Μπούμπουρα για την επέκταση αλλά και τη μερική ανακατασκευή του γυμναστηρίου κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι δε μερίμνησε για τα ερασιτεχνικά σωματεία που στεγάζονταν εως τώρα.

Η «αποδοχή της δωρεάς» σήμαινε de facto παραχώρηση ουσιαστικά αποκλειστικής χρήσης στον «Ήφαιστο» χωρίς καμία μέριμνα για την τύχη των αθλητικών δραστηριοτήτων που στεγάζονταν εκεί μέχρι πέρυσι, αναφέρει χαρακτηριστικα.

Θέμα νομιμότητας

Στη συνέχεια της ερώτησης των βουλευτών, γίνεται λόγος για παραβίαση σωρείας διατάξεων με την παραχώρηση του “Νίκος Σαμαράς”-που στερείται κανονισμού λειτουργίας, ως θα όφειλε- στην ΚΑΕ Ήφαιστος αφού παρακάμπτεται τελείως ο Οργανισμός Δια Βίου Μάθησης του Δήμου που είναι αρμόδιος για το πρόγραμμα προπονήσεων ώστε να εξυπηρετούνται τόσο τα σωματεία όσο και μεμονωμένα οι πολίτες όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ενώ καταλήγει με την εξής ερώτηση προς τους κ.Υπουργούς:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τον έλεγχο της νομιμότητας των διαδικασιών της ουσιαστικής παραχώρησης του δημοτικού σταδίου Λήμνου στην ΚΑΕ Ήφαιστος, προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα χρήσης του από τα ερασιτεχνικά σωματεία και τους δημότες της Λήμνου;

Στο δια ταύτα

Είναι αλήθεια ότι μια μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού, έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια του Ήφαιστου αλλά και της οικογένειας Μπούμπουρα και το δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στις κερκίδες του Κλειστού Γυμναστηρίου αλλά και εκτός.

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το νησί μας προβάλλεται μέσα από αυτή τη διαδικασία κάτι που μόνο θετικά λογίζεται.

Το πιο ενθαρρυντικό βέβαια, είναι η ύπαρξη και λειτουργίας της ακαδημίας, αφού τα παιδιά θα έχουν ακόμα ένα ασφαλές καταφύγιο που προσφέρει το μπάσκετ και ο αθλητισμός γενικότερα βάζοντας ισχυρές βάσεις για την ανάπτυξη του μπασκετ στο νησί μας.

Από εκεί και πέρα, οι πολίτες, ειδικά όταν πρόκειται για δημοτική περιουσία όπως στην προκειμένη, έχουν κάθε δικαίωμα να ασκούν και κριτική αλλά και να προβληματίζονται στο επίπεδο του δημόσιου λόγου κι αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα αλλά και στοιχείο της δημοκρατίας.

Όσο και αν η πλειοψηφία των κατοίκων συνηγορεί ότι αυτό που ζούμε με το μπάσκετ στη Λήμνο είναι μοναδικό-που όντως έτσι είναι-και ότι όλα τ άλλα δεν έχουν σημασία, η Δημοτική Αρχή οφείλει να δώσει εκείνες τις απαντήσεις που χρειάζονται για την εξάλειψη κάθε αμφιβολίας στην πράξη σεβόμενη ακόμα και τους πιο δύσπιστους.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

 

Έξωση του μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού από το κλειστό στάδιο «Νίκος Σαμαράς» της Λήμνου

 Πριν από λίγους μήνες, γνωστή επιχειρηματική οικογένεια αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΚΑΕ Γυμναστικός Σύλλογος «Φάρος» και αποφάσισε να τη μεταφέρει στη Λήμνο, μετονομάζοντάς τη σε ΚΑΕ «Ήφαιστος» Λήμνου. Το γεγονός έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από τη δημοτική αρχή και τα τοπικά ΜΜΕ του νησιού, αφού θεωρήθηκε, και ίσως όχι αδικαιολόγητα, ως μια ευκαιρία προβολής της Λήμνου μέσω του επαγγελματικού αθλητισμού, και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα δημοφιλές στη χώρα μας άθλημα.

Στις 27 Ιουνίου 2018, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λήμνου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να «αποδεχθεί τη δωρεά» του ιδιοκτήτη του Ήφαιστου για την ανάληψη του κόστους επέκτασης και μερικής ανακατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου «Νίκος Σαμαράς» ώστε να καταστεί αυτό κατάλληλο για τη διεξαγωγή αγώνων μπάσκετ της Α1 κατηγορίας. Ωστόσο, όπως έγινε γρήγορα αντιληπτό, η «αποδοχή της δωρεάς» σήμαινε de facto παραχώρηση ουσιαστικά αποκλειστικής χρήσης στον «Ήφαιστο» (απόφαση που προκαλεί και το ερώτημα: τι θα γίνει αν το φυσικό πρόσωπο που έκανε τη δωρεά για την ανακατασκευή του σταδίου μεταβιβάσει αλλού τις μετοχές της ΚΑΕ στην οποία παραχωρήθηκε η χρήση του σταδίου;), χωρίς καμία μέριμνα για την τύχη των αθλητικών δραστηριοτήτων που στεγάζονταν εκεί μέχρι πέρυσι. Έτσι, τα ερασιτεχνικά σωματεία Limnos Sports Club (που, κατά ειρωνεία της τύχης, είχε ιδρύσει ο αείμνηστος διεθνής πετοσφαιριστής του οποίου το όνομα φέρει το στάδιο) και Αθλητική Ένωση Λήμνου, υπό τη σκέπη των οποίων αθλούνταν πάνω από εκατό παιδιά και νέοι-ες στο βόλεϊ και το χάντμπολ αντίστοιχα, αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν την αναστολή των δραστηριοτήτων τους για τη σεζόν 2018-19. Εξυπακούεται ότι από το ανακατασκευασμένο, με ιδιωτικά κεφάλαια, δημοτικό στάδιο αποκλείεται πλέον και ο μαζικός-λαϊκός, αλλά και ο σχολικός αθλητισμός.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το δημοτικό στάδιο Λήμνου δεν έχει κανονισμό λειτουργίας ως θα όφειλε βάσει του Ν. 2880/2001 (Πρόγραμμα Πολιτεία), ενώ και σε σχέση με το πλαίσιο που ορίζει η ΚΥΑ για τον «Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας ΝΠΔΔ Δημοτικών και Κοινοτικών Χώρων Άθλησης της χώρας» (ΦΕΚ τ. β’/1362/18-10-2001), η παραχώρηση χρήσης του «Νίκος Σαμαράς» στην ΚΑΕ Ήφαιστος φαίνεται να παραβιάζει σωρεία διατάξεων: το άρθρο 2, σύμφωνα με το οποίο κύριος σκοπός των ανωτέρω ΝΠΔΔ είναι η υποστήριξη του μαζικού αθλητισμού, το άρθρο 8,  σύμφωνα με το οποίο κάθε σωματείο που επιθυμεί να κάνει χρήση των χώρων άθλησης πρέπει να υποβάλει έγγραφο αίτημα στο ΔΣ του ΝΠΔΔ (κάτι που, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, δεν έγινε ποτέ), το άρθρο 9, σύμφωνα με το οποίο το ΔΣ του ΝΠΔΔ αποφασίζει για το πρόγραμμα προπονήσεων και αγώνων ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι αλλά και μεμονωμένοι δημότες και, τέλος, το άρθρο 13, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η μόνιμη παραχώρηση γραφείων, αποδυτηρίων, αποθηκών κ.λπ. σε οποιοδήποτε σωματείο. Τέλος, η ίδια η απόφαση σύστασης του ΝΠΔΔ Οργανισμός Εκπαίδευσης Δια Βίου Μάθησης – Πολιτισμού – Αθλητισμού Δήμου Λήμνου (ΦΕΚ τ.β’/1407/16–6-2011) περιλαμβάνει την ανάπτυξη του μαζικού και λαϊκού αθλητισμού στις βασικές του αρμοδιότητες, ενώ σε σχέση με τους Αθλητικούς Συλλόγους αναφέρεται μόνο σε μια «συνεργασία».

 Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τον έλεγχο της νομιμότητας των διαδικασιών της ουσιαστικής παραχώρησης του δημοτικού σταδίου Λήμνου στην ΚΑΕ Ήφαιστος, προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα χρήσης του από τα ερασιτεχνικά σωματεία και τους δημότες της Λήμνου;

 Οι ερωτώντες βουλευτές

Πάλλης Γεώργιος

 Αυλωνίτου Ελένη

 Γκαρά Αναστασία

 Δριτσέλη Παναγιώτα

 Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

 Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

 Καφαντάρη Χαρά

 Κυρίτσης Γεώργιος

 Κωνσταντινέας Πέτρος

 Μανιός Νικόλαος

 Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

 Μορφίδης Κωνσταντίνος

 Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Πάντζας Γεώργιος

 Παπαδόπουλος Νικόλαος

 Παπαδόπουλος Χριστόφορος

 Παρασκευόπουλος Νικόλαος

 Παυλίδης Κωνσταντίνος

 Ρίζος Δημήτριος

 Ριζούλης Ανδρέας

 Σαρακιώτης Ιωάννης

 Σηφάκης Ιωάννης

 Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

 Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

 Στογιαννίδης Γρηγόριος

 Τσόγκας Γεώργιος

 Ψυχογιός Γεώργιος

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.