Λέσβος: Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες στο δρόμο από Καλλονή προς Σίγρι

0

Στην επικαιρότητα έρχεται ξανά με επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Θεόδωρου Βαλσαμίδη προς το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, το ζήτημα των εργασιών στο οδικό δίκτυο που συνδέει Καλλονή και Σίγρι στη Λέσβο.

Το έργο του νέου οδικού άξονα της δυτικής Λέσβου παρά τις εξαγγελίες για την ολοκλήρωση του, παραμένει ημιτελές δημιουργώντας προβλήματα στη συγκοινωνία και την ασφάλεια. Έξι χρόνια έχουν περάσει από την υπογραφή της σύμβασης και η ανάγκη να ολοκληρωθεί και να τεθεί πλήρως σε κυκλοφορία παραμένει επιτακτική.

Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βαλσαμίδης κάνει σαφή αναφορά στους κινδύνους που προκύπτουν για τους οδηγους τόσο από την κακή κατάσταση του δικτύου όσο και από το ημιτελές των εργασιών.

Κίνδυνοι για την οδική ασφάλεια

Στα οδικά τμήματα στα οποία έχουν μείνει ημιτελείς οι εργασίες, καθώς και σε τμήματα στα οποία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι εργασίες βελτίωσης, έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την οδική ασφάλεια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τους κινδύνους που δημιουργούνται από καταπτώσεις στο τμήμα από διασταύρωση Ανεμώτιας έως το Σκαλοχώρι, στην οδό Παράκαμψης του Σκαλοχωρίου και στο τμήμα από διακλάδωση Σιγρίου έως Σίγρι.

Επισημαίνουμε επίσης την ανάγκη να ελεγχθεί άμεσα η σήμανση στα τμήματα του οδικού δικτύου που έχουν παραμείνει ημιτελείς οι εργασίες, ενώ θα πρέπει να υλοποιηθούν και εργασίες διαγράμμισης έστω και προσωρινά σε τμήματα εντός της υφιστάμενης εργολαβίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων.

Στη συνέχεια εφιστά την προσοχή στα προβλήματα που παρουσιάζονται στα τμήματα του έργου που έχουν ήδη παραδοθεί ενώ δε διστάζει να εκφράσει και το παράπονο της ελλειμματικής στάσης των υπηρεσιών του Υπουργείου στη συνεργασία με την Περιφέρεια.

Κατασκευαστικές αστοχίες και έλλειψη συνεργασίας

Σε οδικά τμήματα, όπως για παράδειγμα η Παράκαμψη Σκαλοχωρίου και το τμήμα της οδού προς το Σίγρι που έχουν ήδη κατασκευαστεί και βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία είτε οφείλονται σε αστοχίες της κατασκευής, είτε οφείλονται σε αστοχίες της μελέτης.

Δεδομένου ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει αναλάβει εγγράφως την ευθύνη για τη συντήρηση του έργου μετά την ολοκλήρωση του και προκειμένου να διασφαλιστεί η αρτιότητα και λειτουργικότητα του έργου που θα μας παραδοθεί, θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής συνεργασία της Υπηρεσίας σας με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Επισημαίνουμε δε, ότι μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας δεν υπάρχει απολύτως καμία συνεργασία μεταξύ των δύο Υπηρεσιών.

Η επιστολή καταλήγει με την προτροπή να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε το έργο να παραδοθεί ολοκληρωμένο στους οδηγούς και κατοίκους της Λέσβου.

Η κατασκευή του εν λόγω οδικού άξονα αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το νησί της Λέσβου, σε συνδυασμό μάλιστα και με το έργο της κατασκευής του νέου λιμένα Σιγρίου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Σήμερα όμως και μετά από 6 χρόνια περίπου από την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου, οι εργασίες που έχουν υλοποιηθεί είναι δυστυχώς ελάχιστες παρότι υπεγράφη και η 1η Συμπληρωματική Σύμβαση του έργου ποσού 12,8 εκ. ευρώ.

Τα προβλήματα αυξάνονται καθημερινά και υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και  αγανάκτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο. Ενδεικτικά σας επισυνάπτουμε την ανοιχτή επιστολή του κ. Αντώνη Χιώτη, κατοίκου του Σιγρίου.

Με βάση τα παραπάνω και λόγω της σοβαρότητας του θέματος ζητούμε να επιληφθείτε προσωπικά για την άμεση επανέναρξη των εργασιών και την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Παρακαλούμε επίσης να μας ενημερώσετε για το νέο ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου και παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.