Πράσινο φως από Περιφέρεια για την ανάδειξη των λημνιών προϊόντων

Αναβαθμίζεται παράλληλα η κτηνιατρική υπηρεσία του νησιού

0

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στις 26 Οκτωβρίου στη Μυτηλήνη, συζητήθηκε η στρατηγική προώθησης και ανάδειξης προϊόντων που παράγει η Λήμνος και μπορούν άνετα να βρουν θέση στην εγχώρια και διεθνή αγορά τροφίμου.

Μετά το λημνιό οίνο,που ταξιδεύει και διακρίνεται ανά τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια, όλο και περισσότερα προϊόντα εισέρχονται δυναμικά στην εγχώρια και διεθνή αγορά, διεκδικώντας τη θέση που τους αρμόζει. Ενδεικτικά αναφέρουμε το θυμαρίσιο μέλι και φυσικά τις τοπικές ποικιλίες τυριού.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η προσπάθεια και το μεράκι των παραγωγών που με την εργασία και τον κόπο αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες που δίνει το έδαφος της Λήμνου.

Δύο συμβάσεις και μία αναβάθμιση

Στη συνεδρίαση της Περιφέρειας αποφασίστηκε να δρομολογηθεί άμεσα σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αντικείμενο η έρευνα – προετοιμασία και υποβολή φακέλου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναγνώριση του «Μελίχλωρου» τυριού της Λήμνου ως ΠΟΠ.

Αποφασίστηκε επίσης μια ακόμη σύναψη σύμβασης με ΑΕΙ της Αθήνας. Πρόκειται για τη Φαρμακευτική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με σκοπό τη φυτοχημική ανάλυση των παραδοσιακών προϊόντων διατροφής της Λήμνου (άφκος, ασπρομύτικο φασόλι, σουσάμι και γλυκάνισο) και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους ώστε να δρομολογηθεί η ανάδειξή τους ως προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Το τρίτο ζήτημα σχετικά με τη Λήμνο που συζητήθηκε και αποφασίστηκε είναι η αναβάθμιση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου. Ας ελπίσουμε πως αυτή η αναβάθμιση θα ανοίξει το δρόμο για στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με περισσότερο προσωπικό και για αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών του νησιού.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.