Ο νεκρός μίλησε…

0

Από το λιντσάρισμα πέθανε ο Ζακ Κωστόπουλος. Από τα χτυπήματα μέχρι θανάτου που δέχτηκε -όπως όλοι είδαμε στα βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν-, κατ’ αρχάς από δύο πολίτες και στη συνέχεια από τη βίαιη επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων για τη σύλληψή του στην οδό Γλάδστωνος την 21η Σεπτεμβρίου.

Συντάκτης:

Χτυπήματα που επέφεραν την ισχαιμία του μυοκαρδίου, με αποτέλεσμα να καταλήξει ο Ζακ στα 33 του χρόνια, υγιής, «καθαρός» τοξικολογικά.

Τα παραπάνω συμπεραίνει για τα αίτια θανάτου του νεαρού ακτιβιστή η Ιατροδικαστική Εκθεση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η Ιατροδικαστική Εκθεση αναφέρει ρητά«Με δεδομένη την απουσία υποκείμενης στεφανιαίας ή άλλης καρδιακής νόσου, άλλης υποκείμενης παθολογικής οντότητας (πλην της βαριάς ηπατικής βλάβης) καθώς και τοξίκωσης, οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συνδέονται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε ο θανών σε διάφορα σημεία του σώματος, μέσω μηχανισμού stress (με την ιατρική έννοια του όρου, δηλαδή αντίδραση του οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει εξωτερικά ερεθίσματα, όπως τραύματα, που τείνουν να μεταβάλουν τη σωματική του ισορροπία)».

Διαβάζοντας τη δεκασέλιδη Εκθεση των ιατροδικαστών Νίκου Καλογρηά και Σουλτάνας Μαριανού, που αναμένεται να διαβιβαστεί στον αρμόδιο ανακριτή, αναβιώνονται καρέ καρέ οι εικόνες των βίντεο του κοινωνικού κανιβαλισμού.

Το πρώτο και το δεύτερο ανατριχιαστικό λιντσάρισμα του Ζακ περιγράφει η Εκθεση με όρους απολύτως επιστημονικούς.

Η νεκροψία διαπίστωσε «πολλαπλά τραύματα σε διάφορα σημεία του σώματος». «Ο μηχανισμός προκλήσεως των τραυμάτων αυτών, με βάση τον χαρακτήρα τους, φαίνεται να είναι ποικίλος».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, προκλήθηκαν από «τέμνον όργανο» (π.χ. τμήματα γυαλιού), από «θλων αμβλύ όργανο» (π.χ. χέρια ή πόδια ανθρώπων), από πρόσκρουση σε ανένδοτη αιχμηρή επιφάνεια σήματος Γ (π.χ. γωνία του τραπεζιού) και σε ανένδοτη αιχμηρή επιφάνεια (π.χ. έδαφος, ογκώδη αντικείμενα). Τα τραύματα αυτά, σύμφωνα με τη νεκροψία-νεκροτομή, «δεν συνιστούν από μόνα τους θανατηφόρες κακώσεις, με την έννοια ότι δεν μπορούν να επιφέρουν από μόνα τους τον θάνατο, ήταν όμως πολλαπλά και διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του σώματος, κυρίως στο κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια».

Χτυπήματα αστυνομικών

Ωστόσο, μελετώντας την Εκθεση, κάποια από τα τραύματα είναι σοβαρά, με πιο σημαντικά εκείνα που προκλήθηκαν από μπουνιές και κλοτσιές στο κεφάλι: «εκδορά κατά τη δεξιά μετωπιαία χώρα», «εκδορά και θλαστική εκχύμωση του άνω βλεφάρου και του έξω κανθού του δεξιού οφθαλμού», πλήξεις δηλαδή στο κεφάλι κοντά στο μάτι, που είναι επικίνδυνα τραύματα.

Το ίδιο σοβαρά είναι και εκείνα τα τραύματα στο κεφάλι «κατά τη δεξιά μετωπιαία χώρα» που προκλήθηκαν από την πρόσκρουση του Ζακ στο τραπέζι.

Οπως είχε περιγράψει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» διασώστης του ΕΚΑΒ που βρισκόταν εκεί, ο Ζακ είχε ανακτήσει τις αισθήσεις του μετά το πρώτο λιντσάρισμα, όμως «δέχεται χτύπημα με κλομπ πίσω στη γάμπα, παραπατάει, πέφτει πάνω σε ένα τραπέζι καφετέριας και σωριάζεται κάτω».

Η δικηγόρος

«Από την Ιατροδικαστική Εκθεση των πραγματογνωμόνων προκύπτει ότι ο θάνατος του Ζακ οφείλεται αιτιωδώς και αποκλειστικά στα πολλαπλά και βίαια χτυπήματα που δέχτηκε κατά την σε βάρος του επίθεση. Επιβεβαιώνεται δηλαδή αυτό που καταλάβαινε ο οποιοσδήποτε έβλεπε το βίντεο που δημοσιεύτηκε και αυτό που ισχυρίζεται η οικογένεια εξαρχής», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η εκ των δικηγόρων της οικογένειας Κωστόπουλου, Κλειώ Παπαπαντολέων.

Με δεδομένο δε ότι δεν υπάρχει κανένα παθολογικό ή τοξικολογικό εύρημα, προσθέτει, «οι ιατροδικαστές καταλήγουν με ασφάλεια, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι στην Εκθεσή τους, στο ως άνω συμπέρασμα. Είναι προφανές ότι αυτά τα ευρήματα αντανακλούν ευθέως και στην κατηγορία, η οποία πρέπει να μεταβληθεί».

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η δημοσιοποίηση της Ιατροδικαστικής Εκθεσης του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του Ζακ, Σ. Τσαντήρη.

Αννυ Παπαρρούσου στην «Εφ.Συν.»: Η ευθύνη του ΕΚΑΒ

Τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου εξετάζει το επίμαχο βίντεο με το λιντσάρισμα για να επιβεβαιώσει αν το άτομο με τα μαύρα που κλοτσάει στην πλάτη τον ήδη αιμόφυρτο Ζακ είναι ή όχι άντρας του ΕΚΑΒ.

«Η ευθύνη του ΕΚΑΒ συνίσταται στο γεγονός ότι είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προβεί σε ό,τι διαδικασία προβλέπει το πρωτόκολλο για να διασωθεί ο ασθενής. Οπως να του κάνει ΚΑΡΠΑ [Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση], κάτι που δεν έγινε καθόλου», είπε στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Αννυ Παπαρρούσου, εκ μέρους των συνηγόρων της οικογένειας Κωστόπουλου.

«Επίσης ο άνδρας του ΕΚΑΒ είχε την ευθύνη να προστατεύσει τον Ζακ από τα αναίτια χτυπήματα των αστυνομικών κατά τη σύλληψη, γιατί γνώριζε ότι εκείνη τη στιγμή ήταν ημιθανής ή ήδη νεκρός».

…οι ζωντανοί (γιατί;) σιωπούν
Βίαιη αντιμετώπιση και ξυλοδαρμός του Ζακ Κωστόπουλου από τους αστυνομικούς κατά τη σύλληψη του

Εξελίξεις «ξεκλειδώνει» το ιατροδικαστικό πόρισμα του θανάτου του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, αφού, όπως έγινε γνωστό εκ μέρους της Αννυς Παπαρρούσου, δικηγόρου της υπόθεσης, η οικογένειά του εξουσιοδότησε τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής να υποβάλουν μηνύσεις σε βάρος όσων ενεπλάκησαν στον θάνατό του.

Παράλληλα, μετά την κατάθεση του πορίσματος στις αστυνομικές αρχές, μπαίνουν στην τελική ευθεία οι έρευνες τόσο για το ποινικό μέρος της υπόθεσης όσο και για το διοικητικό σκέλος της, δηλαδή την ΕΔΕ που διεξάγεται για τον τρόπο σύλληψης του Ζακ και την ωμή βία που άσκησαν οι άντρες της ΔΙΑΣ.

Ο «τρόπος χειρισμού»

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», από τα συλλεχθέντα ώς τώρα στοιχεία φαίνεται να προκύπτουν ευθύνες αστυνομικών στον «τρόπο χειρισμού» του αιμόφυρτου Ζακ κατά την ακινητοποίηση και σύλληψή του, όμως ακόμα δεν έχουν καθοριστεί οι προσωπικές ευθύνες του καθενός, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των καταθέσεων.

Πρέπει να καταθέσουν όλα τα άτομα που κατέθεσαν στο ποινικό μέρος, αλλά και να ληφθούν υπόψη όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν.

«Παραλάβαμε την Ιατροδικαστική Εκθεση, χρειάζεται όμως να καταθέσουν και οι ιατροδικαστές για να μας εξηγήσουν κάποια σημεία που, ως μη ειδικοί, δεν καταλαβαίνουμε» μας είπε χαρακτηριστικά αξιωματικός που παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της ΕΔΕ και εκτιμά ότι αυτή θα ολοκληρωθεί «όσο το δυνατόν συντομότερα».

Μολονότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είχε δώσει εντολή να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ μέσα σε ένα μήνα από τον θάνατο του Ζακ, η διαδικασία καθυστέρησε αρκετά, με συνέπεια να εκφράζονται από ορισμένους φόβοι περί συγκάλυψης.

Απάντηση σε αυτό έδωσε προχθές η ίδια η υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «News24/7», δηλώνοντας ότι «η ΕΔΕ ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες».

Η ίδια απέδωσε την καθυστέρηση στο ότι «χρειάστηκε να αλλάξει τρεις φορές ο επικεφαλής της έρευνας» και επισήμανε: «Εχω πει ότι τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο σ’ αυτό το τραγικό γεγονός».

Στο θέμα μάλιστα επανήλθε και χθες όταν, ερωτώμενη από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ιατροδικαστικό πόρισμα, απάντησε«Το επιστημονικό πόρισμα των ιατροδικαστών αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην έρευνα για να διαλευκανθεί ο τραγικός θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου. Είναι κρίσιμο στοιχείο στην προσπάθεια να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση, δίνοντας τις πρώτες ηχηρές απαντήσεις τόσο στην καχυποψία περί συγκάλυψης όσο και στη μισαλλοδοξία και στην προσπάθεια διαπόμπευσης ενός ανθρώπου που δεν ζει πια. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί».

Ο Ζακ και οι στρεβλώσεις

Εκτός όμως από τη διοικητική-πειθαρχική έρευνα, προβλήματα φαίνεται να παρουσιάζονται και στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης. Μετά την κατάθεση του ιατροδικαστικού πορίσματος, αστυνομικές πηγές δεν απέκλειαν να αλλάξει από τις εισαγγελικές αρχές η δίωξη σε βάρος των δύο ήδη κατηγορουμένων (ιδιοκτήτη κοσμηματοπωλείου και συνεργού του οι οποίοι διώκονται για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε βαθμό κακουργήματος και για το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης), αλλά και να ξεκαθαρίσει το αλαλούμ που επικρατούσε σχετικά με τον προσδιορισμό των πράξεων και των προθέσεων του Ζακ Κωστόπουλου.

Οι αστυνομικοί, αντιμετωπίζοντας τον νεκρό Ζακ ως κατηγορούμενο και όχι ως θύμα, απέδιδαν αρχικά εις βάρος του την κατηγορία της απόπειρας ληστείας.

Για να δικαιολογήσουν τον χαρακτηρισμό της εισόδου του στο κοσμηματοπωλείο ως «απόπειρα ληστείας», επικαλούνταν το ότι «οι μαρτυρίες προσδιορίζουν την κατεύθυνση των ερευνών».

Οταν όμως στη συνέχεια προέκυψαν στοιχεία που δεν μπορούσαν να στηρίξουν κάτι τέτοιο (αφού δεν υπήρχε κανείς όταν μπήκε ο Ζακ στο κατάστημα), αποπειράθηκαν να χαρακτηρίσουν την πράξη του ως κλοπή.

Οταν καταρρίφθηκε και το σενάριο της κλοπής (αφού ακόμη και οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι δεν βρήκαν κλοπιμαία πάνω του), έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ποινικά τις ενέργειές του ως απόπειρα κλοπής. Ακόμη όμως και αυτός ο χαρακτηρισμός είναι μετέωρος, όταν υπάρχουν ισχυρισμοί ότι μπήκε στο κοσμηματοπωλείο για να προφυλαχτεί από καβγά που προηγήθηκε.

Εντολή στους συνηγόρους

Στο μεταξύ, όπως είπε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνήγορος της οικογένειας Αννυ Παπαρρούσου, οι οικείοι του 33χρονου, οι οποίοι επιθυμούν να ερευνηθούν όλα τα συμβάντα που οδήγησαν στο να αφήσει ο άνθρωπός τους την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο δεμένος πισώπλατα με χειροπέδες, έδωσαν εντολή στους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής να υποβάλουν μηνύσεις σε όσους από το ΕΚΑΒ και τη ΔΙΑΣ εμπλέκονται στον θάνατό του.

Γι’ αυτόν τον λόγο και με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου επανεξετάζουν τα βίντεο στα οποία ο 33χρονος καταγράφεται από τη στιγμή που καταφέρνει να βγει από το κοσμηματοπωλείο φρικτά χτυπημένος από τους δύο ήδη κατηγορούμενους μέχρι το σημείο όπου, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, καταλήγει εξαιτίας του ισχαιμικού επεισοδίου «το οποίο συνδέεται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματά» του.

Στα επίμαχα βίντεο τον αιμόφυρτο και παραπαίοντα 33χρονο χτυπάει με δυνατή κλοτσιά στην πλάτη ένας άντρας με μαύρα, ενώ στη συνέχεια δέχεται χτύπημα με κλομπ και κλοτσιά από άντρες της ομάδας ΔΙΑΣ.

Προκειμένου δε η οικογένεια και οι συνήγοροι να διερευνήσουν όλη την εξέλιξη του συμβάντος έχουν απευθυνθεί στο ερευνητικό κέντρο της Αγγλίας Forensic Architecture, το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα συλλέγοντας στοιχεία για την υπόθεση.

Πρόκειται για το ίδιο ερευνητικό κέντρο στο οποίο απευθύνθηκε η οικογένεια Φύσσα και δημιούργησε το πρόσφατα δημοσιευμένο βίντεο, από το οποίο προκύπτουν -τουλάχιστον- παραλείψεις και ολιγωρίες των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

πηγή: efsyn.gr
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.