Πρόταση ψηφίσματος για τη μείωση του ΦΠΑ

Ενόψει του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 27/11

0
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί πρόταση ψηφίσματος για να λάβει την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, το οποίο συνεδριάζει στις 27/11 στη Μυτηλήνη. Την πρόταση κάνει η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου. Ακολουθεί το κείμενο της πρότασης:

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην εντεινόμενη ποικιλόμορφη φοροεπιδρομή και στις συνεχείς μειώσεις άμεσες ή έμμεσες μισθών και συντάξεων, που υφίστανται οι κάτοικοι των νησιών μας, όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός, κατ’ εφαρμογή των «μνημονίων», αλλά στην πραγματικότητα, κατ’ εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε., όπως αυτή εφαρμόζεται σ’ ολόκληρη την ΕΕ,  με «μνημόνια» ή χωρίς «μνημόνια», με στόχο την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και το ξεπέρασμα της κρίσης.

Αυτήν την πολιτική εφαρμόζει με ιδιαίτερη πειθαρχία και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σ’ αυτή τη φοροεπιδρομή και επίθεση στα  δικαιώματα και εισοδήματα των εργαζομένων, έρχεται να προστεθεί, σε ότι αφορά τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου  και η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ . Το Π.Σ. θυμίζει, εξάλλου, ότι ο ΦΠΑ επιβλήθηκε από την ΕΟΚ (σήμερα ΕΕ) και μεγάλο μέρος του αποτελεί έσοδο του προϋπολογισμού της.

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά  μας καθιερώθηκε, με απόφαση της Βουλής, επί Κυβέρνησης Ζολώτα,  μετά από επίμονους διεκδικητικούς αγώνες των νησιωτών και πιέσεις, ως ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα  μιας σειράς αρνητικών παραγόντων που συνεπάγεται η «νησιωτικότητα» και πριν απ’ όλα το αυξημένο κόστος διαβίωσης  στις νησιωτικές περιοχές λόγω, μεταξύ άλλων, του συνεχώς αυξανόμενου κόστους αεροπορικής και θαλάσσιας μεταφοράς, ανθρώπων και προϊόντων.

Μεταξύ των παραγόντων, που επιδεινώνουν σοβαρά τη ζωή στα νησιά μας, είναι και οι μεγάλες  ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας δημόσιο τομέα της υγείας, λόγω των συνεχών περικοπών χρηματοδότησης του.

Το Π.Σ. θυμίζει επίσης ότι τη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου  ήταν απαίτηση της τρόϊκα (κατόπιν κουαρτέτο) που εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Επί πλέον, τα τελευταία χρόνια, λόγω της έντασης των στρατιωτικών επεμβάσεων και πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, τα νησιά μας καλούνται να σηκώσουν το βάρος της μαζικής  άφιξης προσφύγων και μεταναστών.

Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να αντισταθμίσει αυτούς τους αρνητικούς παράγοντες που κάνουν πιο δύσκολη και πιο ακριβή τη ζωή στα νησιά, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή ρύθμιση» ή «προνόμιο», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση. Αντίθετα, παίρνοντας υπόψη την επιδεινούμενη οικονομική, κοινωνική και δημογραφική κατάσταση που βιώνει ολόκληρος ο λαός μας και με ιδιαίτερη ένταση οι κάτοικοι των νησιών μας, επιβάλλεται να αυξηθεί παραπέρα η μείωση του ΦΠΑ στο 50% ..

Το Περιφερειακό Συμβούλιο σημειώνει ότι ακόμη και μια τέτοια μείωση δεν πρόκειται να αντισταθμίσει όλους τους παράγοντες που κάνουν δύσκολη τη ζωή των νησιωτών. Αποτελεί όμως μια ανακούφιση και αναγνώριση των προβλημάτων διαβίωσης τους.  

Επισημαίνει ότι παρόμοια μέτρα μειωμένων –και σε μεγαλύτερο βαθμό- φορολογικών συντελεστών εφαρμόζονται  στις νησιωτικές περιοχές και άλλων χωρών της ΕΕ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου καλεί τους κατοίκους των νησιών μας και ολόκληρου του Αιγαίου. τους μαζικούς φορείς τους, να εκφράσουν  δυναμικά την αντίθεσή τους στην άγρια επίθεση που δέχονται τα εισοδήματα και τα δικαιώματα τους.

Να διεκδικήσουν  από την Κυβέρνηση :

-Να μην επιδεινώσει παραπέρα την ήδη απελπιστικά δεινή κατάσταση στα νησιά μας,

-Να μην καταργήσει τον μειωμένο  συντελεστή του ΦΠΑ κατά 30% και να τον επαναφέρει και στα άλλα νησιά του Αιγαίου.

-Να καταργήσει τον ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, τα βιβλία, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού και του τηλεφώνου. .

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.