Ερώτηση στο Γαβρόγλου για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Ο βουλευτής του νομού Σταύρος Τάσσος ανάμεσα στους 8 που έθεσαν την ερώτηση

0

Το θέμα της μονιμοποίησης των δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών αποτέλεσε αντικείμενο ερώτησης προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου. Την ερώτηση απεύθυναν 8 βουλευτές του ΚΚΕ, ανάμεσα τους και ο βουλευτής του νομού Λέσβου Σταύρος Τάσσος.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Λήμνου κατήγγειλε δημόσια τις συνεχιζόμενες ελλείψεις στα σχολεία της Λήμνου και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ειδική Αγωγή.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους συμβασιούχους – αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο γυρίζουν όλη την Ελλάδα, αγωνιώντας κάθε φορά για το εάν και που θα προσληφθούν. Πολλές φορές δεν τα βγάζουν πέρα με τα 840 ευρώ, δεν έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν, δεν έχουν δικαίωμα στη μητρότητα, αρκετοί δεν δικαιούνται ούτε το ταμείο ανεργίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πολλαπλασιάζονται φαινόμενα, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές, αναπληρωτές να μην βρίσκουν ούτε καν σπίτι να νοικιάσουν για λίγους μήνες εξαιτίας της τουριστικής κίνησης αλλά και των πανάκριβων ενοικίων. Νέες κοπέλες που είναι έγκυες ή μωρομάνες αναγκάζονται να αποχωριστούν τα παιδιά τους, να χωρίσουν την οικογένειά τους στα δύο ή να επιλέξουν το δρόμο της παραίτησης και της άδειας άνευ αποδοχών εξαιτίας του απαράδεκτου καθεστώτος με τις άδειες μητρότητας.

Τα τελευταία χρόνια 35.000 εκπαιδευτικοί έχουν συνταξιοδοτηθεί, και πάνω από 28.000 αναπληρωτές προσλαμβάνονται κάθε χρόνο, ποσοστό που φτάνει το 19% των εργαζομένων στον κλάδο. Οι συμβασιούχοι δεν αναπληρώνουν πια ελλείψεις λόγω αδειών, αλλά καλύπτουν λειτουργικά κενά στα σχολεία.

Κατά τη διάρκεια κάθε σχολικής χρονιάς παραμένουν ακάλυπτα κενά, με αποτέλεσμα τα σχολεία να υπολειτουργούν. Οι μαθητές στοιβάζονται σε 25άρια και 26άρια τμήματα, χιλιάδες παραμένουν εκτός των δομών της Ειδικής Αγωγής, οι εκπαιδευτικοί της Παράλληλης Στήριξης «μοιράζονται» μέχρι και σε 5 παιδιά, καταργείται η ενισχυτική διδασκαλία στο Γυμνάσιο, καταργούνται μαθήματα, υπονομεύονται δομές όπως εργαστήρια, καταργούνται ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά, κλείνουν Τμήματα Ένταξης και Νηπιαγωγεία.

Οι 10.000 υποτιθέμενοι διορισμοί της κυβέρνησης κ. Σαμαρά έγιναν 20.000 υποτιθέμενοι διορισμοί του κ. Φίλη, και τώρα 10.000 του κ. Γαβρόγλου. Οι 4.500 μόνιμοι διορισμοί που έχει εξαγγείλει τελευταία η κυβέρνηση δεν αποτελούν παρά ψίχουλα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες της Ειδικής Αγωγής. Τα ειδικά σχολεία και οι δομές της Ειδικής Αγωγής λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με αναπληρωτές, με αποτέλεσμα οι πραγματικές ανάγκες να μην καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο με αυτό τον αριθμό διορισμών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για:

  1. Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι 25.000 συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί και οι 3.000 συμβασιούχοι ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση καλύπτοντας λειτουργικά κενά.
  2. Να εξισωθούν τα δικαιώματα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών με των μονίμων. Να εξισωθούν όλες οι άδειες με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Επιπλέον να ληφθούν μέτρα στήριξης για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς με την εξασφάλιση στέγασης, δωρεάν σίτισης, πάσο για μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Οι βουλευτές

Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης, Μανώλης Συντυχάκης, Σταύρος Τάσσος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.