Ευκαιρίες προώθησης του ιαματικού τουρισμού σε Λήμνο και Αγ. Ευστράτιο

0

Η  Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου υπέγραψε πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων έργων ιαματικού τουρισμού. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 2 εκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (Ο.Χ.Ε.) μικρών νησιών.

Η πρόσκληση αφορά αξιοποίηση ιαματικών νερών στα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Θύμαινα, Ικαρία, Λήμνος, Οινούσσες, Φούρνοι και Ψαρά. Δικαιούχοι είναι οι αντίστοιχοι Δήμοι των μικρών νησιών και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων είναι 1η Μαρτίου 2019.

Η κα. Καλογήρου δήλωσε σχετικά:

«Με ευρωπαϊκούς πόρους δίνουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν δράσεις των τοπικών φορέων που στοχεύουν στην ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. Τα νησιά μας, προικισμένα από τη φύση, έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν επενδύσεις σε έναν τομέα που διεθνώς παρουσιάζεται ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικός και να εμπλουτίσουν το τουριστικό τους προϊόν».

Τα Θέρμα της Λήμνου

Τα Θέρμα είναι θερμές ιαματικές πηγές που βρίσκονται κοντά στο χωριό Κορνός. Το νερό τους είναι κατάλληλο τόσο για ποσιμοθεραπεία όσο και για λουτροθεραπεία.

Από το ενδιαφέρον των περιηγητών που επισκέφτηκαν τη Λήμνο έχουμε τις πιο πολλές πληροφορίες για τα Θέρμα. Εκεί λειτουργούσαν λουτρά από το 1548, τουλάχιστον. Τότε αναφέρεται από τον Belon ότι υπήρχε ένα μικρό δωμάτιο αποδυτηρίων κι ένας θολωτός θάλαμος με μια πέτρινη μπανιέρα, τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα δίπλα σε νεότερα κτίρια.

Σε χάρτη που συνοδεύει έκδοση του 1588 σημειώνεται δρόμος που συνέδεε το Κάστρο με τις Thermes και το γειτονικό λόφο του Προφήτη Ηλία. Ο δρόμος αυτός, που συνέχιζε προς την ανατολική Λήμνο, ήταν εν χρήσει μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια που έγινε νέα χάραξη.
Με το όνομα Θερμαί τα λουτρά αναφέρονται και το 1739 από τον Pococke. Το 1780 ο Χασάν πασάς Τζεζάερλι έφτιαξε ξενώνα και νέα κτίρια λουτρών και τοποθέτησε την επιγραφή:

«…Οι θερμές ιαματικές πηγές της Λήμνου με το νερό τους χάρισαν θεραπεία και υγεία εις τον αιώνα μας. Ο νικητής και θριαμβευτής του Αιγαίου πελάγους ναύαρχος Χασάν πασάς… 1195.»

Το έτος εγίρας 1195 ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 1780. Συνεπώς, τα έργα του Χασάν έγιναν το 1781. Μια δεύτερη επιγραφή περιγράφει την ανακαίνιση των λουτρών. Έχει χρονολογία 1255 έτους εγίρας, το οποίο ξεκίνησε στις 4 Μαρτίου 1839.

Τα λουτρά αναφέρουν, επίσης, ο Choiseul-Gouffier (1785 ως Therma), ο Hunt (1801), ο οποίος τα επισκέφθηκε και διαπίστωσε ότι λούζονταν αρκετοί άνθρωποι καθώς και όλοι οι προαναφερθέντες επισκέπτες του νησιού είτε ως Θέρμα είτε με την τουρκική ονομασία Lidja (Λίτζα).

Οι γυναίκες τα χρησιμοποιούσαν σε διαφορετικές ημέρες από τους άντρες. Ο De Launay (1898) περιγράφει τη σκηνή που φθάνουν με τα γαϊδούρια τους φορώντας μακριές κυματιστές ρόμπες σαν πυργοδέσποινες του μεσαίωνα, ο δε Fredrich δεν μπόρεσε να τα επισκεφθεί, διότι ήταν η ώρα των γυναικείων λουτρών.

από τη wikipedia

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.