Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες για την ύπαρξη του Αττικού Πάρκου

0
Από τότε που κυκλοφόρησε η είδηση ότι 2 ιαγουάροι θανατώθηκαν στο Αττικό Πάρκο για λόγους ασφαλείας όταν κατάφεραν να δραπετεύσουν από το κλουβί τους, γίνεται πολύς λόγος για το κατά πόσον υπήρχε η δυνατότητα να αναισθητοποιηθούν.

Η συζήτηση αυτή είναι προφανώς παντελώς ηλίθια, αφού μόνο ένας βλαμμένος θα πίστευε ότι οι υπεύθυνοι του Πάρκου γούσταραν να σκοτώσουν το πανάκριβο προϊόν τους.

Κάποιοι μάλλον ξεχνάνε ότι το Αττικό Πάρκο είναι μια καθαρά κερδοσκοπική εταιρεία, όσο κι αν προσπαθεί να πλασάρει το αντίθετο, αφού όλα τα ζώα είναι αγορασμένα και όποιο περισσεύει πωλείται αμέσως σε άλλο πάρκο ή ανταλλάσσεται.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι αυτό. Το πρόβλημα είναι η ύπαρξη του Πάρκου αυτού καθεαυτού.

Ενός πάρκου που δεν είναι πάρκο αλλά 100% ζωολογικός κήπος, δηλαδή φυλακή ψυχών.

Ενός πάρκου που κάνει δωρεές χιλιάδων ευρώ στο ΑΤ Σπατών και στην Τροχαία Βορειοανατολικής Αττικής για να κάνουν τα στραβά μάτια στις παρανομίες του.

Ενός πάρκου που τον περασμένο Σεπτέμβρη έφαγε πρόστιμο 44.350 ευρώ για τις παραστάσεις των δελφινιών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ενός πάρκου με δεξαμενές δελφινιών που έχουν χαρακτηριστεί παράνομες και κατεδαφιστέες από το 2013.

Ενός πάρκου που έχει δει να πεθαίνουν 6 δελφίνια στις εγκαταστάσεις του.

Ενός πάρκου που συνεχίζει τις παραστάσεις δελφινιών με το πρόσχημα του εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ενώ οι ψυχαγωγικές παραστάσεις με ζώα απαγορεύονται αυστηρά στην Ελλάδα και το Υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει ως εκπαιδευτική την επίσκεψη στο Πάρκο.

Ενός πάρκου που ακρωτηριάζει τα φλαμίνγκο για να μην μπορούν να πετάξουν, αντί να περιφράσσει μεγάλους χώρους, λόγω χαμηλότερου κόστους αλλά και για λόγους αισθητικής – η απουσία περίφραξης δίνει στους επισκέπτες την αίσθηση μίας υποτιθέμενης ελευθερίας των πουλιών.*

Η εικόνα του ιαγουάρου που μόλις είδε το μικρό άνοιγμα στο γυάλινο κλουβί του το έσπασε και έκανε σαν τρελό να βγει έξω μόνο θλίψη προκαλεί για αυτά τα μεγαλειώδη ζώα που δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο από τον απεριόριστο σεβασμό μας.**

Το επιχείρημα ότι σε τέτοιου είδους πάρκα τα απειλούμενα είδη προστατεύονται από την εξαφάνιση είναι σαθρό, αφού ζώα που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην αιχμαλωσία δεν μπορούν να ζήσουν ποτέ στο φυσικό τους περιβάλλον και ζωή χωρίς αξιοπρέπεια για αυτά τα πλάσματα δεν νοείται από κανέναν κανόνα ηθικής.

Όσο μικρό ή μεγάλο ζήτημα κι αν θεωρείται από κάποιους, το Αττικό Πάρκο είναι μια ανοιχτή πληγή για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας που θα κλείσει μόνο όταν πέσει οριστικό λουκέτο σε αυτήν την ντροπή που συμβαίνει καθημερινά δίπλα μας.

Τα λεφτά όμως είναι πολλά και η “βιομηχανία” διακίνησης άγριων ζώων τεράστια σε τζίρο παγκοσμίως μετά τη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων.

——————————————————————————

*Οι ζωολογικοί κήποι ακρωτηριάζουν τα πουλιά έτσι ώστε αυτά να μην μπορούν να πετάξουν, αφαιρώντας χειρουργικά το τελευταίο τμήμα της φτερούγας που αντιστοιχεί σχεδόν σε ολόκληρη την ανθρώπινη παλάμη και φιλοξενεί εντελώς απαραίτητα για την πτήση φτερά, καθιστώντας τα έτσι μονίμως ανάπηρα αφού μετά τον ακρωτηριασμό τα απαραίτητα αυτά φτερά δεν ξαναβγαίνουν ποτέ. Η πρακτική αυτή ονομάζεται pioning και είναι κάτι που ο κόσμος δεν γνωρίζει. Ένα ακρωτηριασμένο πουλί δεν μπορεί να πετάξει και φυσικά δεν μπορεί να απελευθερωθεί ποτέ.

**Δαγκώνει τα κάγκελα. Γλείφεται. Βηματίζει άσκοπα. Στρίβει αφύσικα τον λαιμό του. Μερικές φορές κάνει εμετό. Γυρίζει γύρω γύρω σε κύκλους. Λικνίζει το κεφάλι του. Ταλαντέυεται σε επαναλαμβανόμενες στερεοτυπες κινήσεις. «Παίζει» με τα περιττώματά του. Μερικές φορές τα τρώει κι όλας. Άλλοτε σταματά να περιποιείται τον εαυτό του και άλλοτε πλένεται διαρκώς. Αυτοτραυματίζει τα μέλη του σώματός του. Αυτές είναι μερικές από τις συνηθέστερες συμπεριφορές των ζώων που υποφέρουν από το στρες της αιχμαλωσίας.

αναδημοσίευση από The Three Mooges

Με ένα βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται ένα έγκλειστο τζάγκουαρ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο να εμφανίζει «μη φυσιολογική, στερεοτυπική συμπεριφορά» συνεχίζεται η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε φιλόζωους και τη διοίκηση του πάρκου, με αφορμή τη θανάτωση των δυο τζάγκουαρ. Οι υπεύθυνοι της ομάδας Stop Attica Zoological Park Dolphinarium (Athens – Greece) σημειώνουν στην ανάρτησή τους ότι δεν είναι βέβαιοι ότι το τζάγκουαρ στο βίντεο, χρονολογίας 2013, -που ανάρτησαν- είναι ένα από αυτά που θανατώθηκαν. Παρά ταύτα, υποστηρίζουν το βίντεο «δείχνει με τις κινήσεις του τις στερεοτυπίες, το πόσο το τρελαίνει ο εγκλεισμός σε τόσο μικρό χώρο».

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΙΑΓΟΥΑΡΩΝ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Το Σάββατο 29/12 στις 12:00 το μεσημέρι δίνουμε ΟΛΟΙ το παρόν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.
Η ειδεχθής πράξη της εκτέλεσης των σπάνιων αυτών δύο ζώων είναι μια ακόμη αφορμή για να δηλώσουμε την αντίθεση μας προς την ύπαρξη και λειτουργία αυτού του κατάπτυστου πάρκου φρίκης.
Καλούμε ΟΛΕΣ τις ομάδες και ΟΛΑ τα άτομα να συμμετέχουν σε αυτή τη διαμαρτυρία δυναμικά.
Δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.