Με παρουσία Καλογήρου η Περιφέρεια στη Λήμνο (Photo)

0
Επιβλεψη έργων, συναντήσεις με κατοίκους χωριών για διάφορα ζητήματα, παρουσία σε εκδηλώσεις. Διαβάστε τη δραστηριότητα της Περιφερειακής αρχής κατά τη σύντομη παρουσία στο νησί.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Εργασίες στο Γαροφαλλίδειο

Σήμερα η Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το Γαροφαλλίδειο Κτήριο στη Μύρινα. Το έργο της ανακατασκευής του χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και εντάχθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2017 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με απόφαση της κας Χριστιάνας Καλογήρου και συνολικό προϋπολογισμό 2,3 εκατομμύρια ευρώ.  

Το κτήριο έχει εμβαδό 501,23 τ.μ., ανεγέρθηκε το 1956 μέσω του κληροδοτήματος του Νικολάου Γαροφαλλίδη και έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το ανακαινισμένο κτήριο θα χρησιμοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο για να καλύψει ανάγκες 2 αιθουσών διδασκαλίας και παράλληλα να αποκτήσει σύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων.

Η Περιφερειάρχης  ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών. Συγκεκριμένα, έχουν περατωθεί οι εργασίες ενίσχυσης φέροντος οργανισμού, κατασκευής της νέας στέγης, δαπέδων από οπλισμένο σκυρόδεμα, επιχρισμάτων (εσωτερικών και εξωτερικών), καθώς και των αρχικών ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών (α’ φάση). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται εντός διμήνου η αποπεράτωση των εσωτερικών επενδύσεων της τοιχοποιίας και της οροφής (γυψοσανίδες, τσιμεντοσανίδες, ορυκτή ίνα) και των τελικών στρώσεων δαπέδων των βοηθητικών χώρων. Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται για τον Ιούνιο του 2019.   

Κοπή βασιλόπιτας σε πένθιμο κλίμα

Αμέσως μετά, σε λιτή τελετή λόγω του αδόκητου θανάτου του πρώην Προϊσταμένου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Π.Ε. Λήμνου Μπάμπη Χατζόγλου και του πρώην Περιφερειακού Συμβούλου Παναγιώτη  Καλλονιάτη, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγίας Τριάδος Μύρινας. Παρόντες ήταν εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων του νησιού και πολίτες.

Ο Έπαρχος Λήμνου κ. Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής κ. Κώστας Αδαμίδης και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Δέσποινα Κατσανέρη, στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν αναλυτικά στον απολογισμό του έργου της προηγούμενης χρονιάς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Λήμνο, καθώς και στον προγραμματισμό για το 2019.

Η Περιφερειάρχης στην ομιλία της ευχαρίστησε ιδίως τους εργαζομένους στην Περιφέρεια για τη συμβολή τους στην αναπτυξιακή προσπάθεια και αναφερόμενη στη νέα χρονιά είπε: Η νέα χρονιά, παρά το ότι είναι μια εκλογική χρονιά, δεν πρέπει να μας αποσπάσει ούτε μια στιγμή από τον βασικό μας στόχο, που είναι η βελτίωση της ζωής των Λημνιών και η διασφάλιση αναπτυξιακής προοπτικής του νησιού μας”. Επίσης, ευχήθηκε υγεία, προκοπή, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όλους.

ΠΕΜΠΤΗ

Συναντήσεις για αγροτικά ζητήματα στην Ατσική

Στο πλαίσιο της τριήμερης παραμονής της στη Λήμνο η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον  Έπαρχο Λήμνου κ. Βαγγέλη Γιαρμαδούρο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής κ. Κώστα Αδαμίδη και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κώστα Σαράντη, επισκέφθηκε χθες το απόγευμα την Ατσική όπου συνομίλησε με τους κατοίκους για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Στη συνέχεια, στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, έγινε ενημέρωση από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Αδαμίδη στα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού και σε κατοίκους της περιοχής για το θέμα του Αναδασμού.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ανταλλάχθηκαν απόψεις για το σημαντικό αυτό αναπτυξιακό έργο, το οποίο δεδομένης της δήλωσης αδυναμίας του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη χρηματοδότησή του, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με απόφασή της στις 28 Δεκεμβρίου 2018 δέσμευσε ποσό ενός εκατομμύριου ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους της, ώστε να καταστεί δυνατή η εκκίνησή του.  

Επίσκεψη στο φράγμα του Κοντιά

Το πρωί της Πέμπτης η Περιφερειάρχης συνοδευόμενη από τον Έπαρχο κ. Βαγγέλη Γιαρμαδούρο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής Κώστα Αδαμίδη και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Ε. Λήμνου επισκέφθηκε το έργο «Αποκατάστασης βλαβών και συντήρησης φράγματος Κοντιά Λήμνου», προϋπολογισμού 70.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η Περιφερειάρχης ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωσή τους.

Επίσκεψη στο Θάνος

Ακολούθησε επίσκεψη στη λιμνοδεξαμενή Θάνους, η οποία έχει υποστεί εδώ και χρόνια ζημιές που την έχουν καταστήσει μη λειτουργική. Η μελέτη «Συντήρησης- επισκευής ταμιευτήρα Θάνους Λήμνου και δικτύου άρδευσης» χρηματοδοτείται με το ποσό των 60.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Σκοπός είναι ο εντοπισμός των προβλημάτων, ώστε να επισκευαστούν και να καταστεί λειτουργικό το έργο, καθόσον είναι ζωτικής σημασίας για  τους αγρότες της περιοχής.

Ως γνωστό, μόλις πέρυσι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των φραγμάτων και των λιμνοδεξαμενών δόθηκε στις Περιφέρειες. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου άμεσα ανέλαβε τις ανωτέρω πρωτοβουλίες, ώστε χρόνια προβλήματα να αντιμετωπιστούν και να αποκατασταθεί η άρδευση.

Η Περιφερειάρχης επιτόπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Θάνους Γιάννη Βελισαρίου και κατοίκους της περιοχής και ενημερώθηκε για γενικότερα ζητήματα που τους απασχολούν.

Στη συνέχεια η κα. Καλογήρου επισκέφθηκε το χωριό του Θάνους, όπου συναντήθηκε επίσης με κατοίκους, τους οποίους ενημέρωσε για την πορεία του έργου της οδικής παράκαμψης του Θάνους. Συγκεκριμένα, είπε ότι τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 στάλθηκε στη Διαχειριστική Αρχή για προέγκριση η δημοπράτηση του έργου, η οποία σήμερα υπογράφηκε από την ίδια. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η δημοπράτηση προβλέπεται να γίνει εντός του Μαρτίου του 2019.

Στο Νοσοκομείο

Ακολούθησε επίσκεψη στο νοσοκομείο της Λήμνου στη Μύρινα. Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στελέχη του νοσοκομείου και υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπου μεταξύ άλλων έγινε και ενημέρωση  για την πορεία της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Γενικού Νοσοκομείου- Κέντρου Υγείας Λήμνου, για το ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων στο νοσοκομείο. Το έργο έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο με προϋπολογισμό 1.472.415 ευρώ.

Η προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει την πλήρη αρχιτεκτονική- στατική μελέτη και όλες τις μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων καθώς και την κατασκευή, την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού (ξενοδοχειακού, μηχανολογικού, εξοπλισμού γραφείου).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.