Παράσταση υπό το βλέμμα του «αετού»

Σε μία ιστορική μέρα για το νησί της Λήμνου, Ήφαιστος και Παναθηναϊκός κονταροχτυπήθηκαν με τις δύο ομάδες να καταθέτουν υψηλά ποσά ενέργειας εντός παρκέ αποζημιώνοντας τους 1.300 περίπου φιλάθλους, που βρέθηκαν στο κλειστό της Μύρινας, με την διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων όμως, να γέρνει εν τέλει την πλάστιγγα υπέρ των πρασίνων (62-84).
Η συγκεκριμένη ημέρα ήταν ιδιαίτερη για όλη την κοινότητα του νησιού, αφού πρώτον φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά μία ομάδα του ανώτερου ευρωπαϊκού επιπέδου, ενώ δεύτερον και σημαντικότερο αποδόθηκε φόρος τιμής στο μεγάλο Νίκο Σαμαρά με αφορμή την συμπλήρωση 6 ετών από το θάνατό του. Το πάθος, η αφοσίωση και η εργατικότητά του μπορούν να λειτουργήσουν ως πυξίδα για τις επόμενες μέρες του Ηφαίστου.

Φυσικά, όπως προείπαμε, το χάσμα μεταξύ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και των υπόλοιπων ομάδων της ελληνικής Α1 είναι τεραστίων διαστάσεων, ίσως παρόμοιο με το χάσμα που χωρίζει τις ομάδες της Euroleague με αυτές του NBA. Συνεπώς, δεν προσφέρονται τα συγκεκριμένα παιχνίδια για ασφαλή συμπεράσματα, όμως ο Σωτήρης Μανωλόπουλος μπορεί να κρατήσει το μαχητικό πνεύμα και τα ενεργά χέρια των παικτών του πάνω στη μπάλα, ακόμη και όταν η έκβαση του παιχνιδιού είχε ουσιαστικά κριθεί, όπως και το ότι υποχρέωσαν τον Νικ Καλάθη σε μία κακή παρουσία και την ομάδα του Παναθηναϊκού γενικότερα σε ρηχά νερά όσον αφορά την ομαδική απόδοση.
Μπορεί επιθετικά να μην έθελξε με την απόδοσή του, όμως από τη στιγμή που ο coach Πιτίνο προετοίμασε σωστά το σύνολό του στον πνευματικό τομέα, ήταν δεδομένο πως τα περιθώρια είχαν στενεύσει για τους νησιώτες. Ο Νεοϋορκέζος προπονητής με την άφιξή του στον Παναθηναϊκό έχει ανεβάσει το aggressiveness της πράσινης άμυνας παίζοντας αρκετά στην επαφή και στα όρια του φάουλ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απουσία του καλύτερου χειριστή του Ηφαίστου, Μπρέιζελτον, έκανε αρκετά δύσκολο το έργο για την παραγωγική λειτουργία της ομάδας του coach Μανωλόπουλου. Αντιπροσωπευτικοί παράγοντες αυτής της κατάστασης είναι τα 11 κλεψίματα των πρασίνων και τα 21(!!!) συνολικά λάθη της ομάδας της Λήμνου.
Παρόλ’ αυτά ο Ήφαιστος θα μπορούσε να παρουσιαστεί ακόμη πιο ανταγωνιστικός αν ανταποκρινόταν καλύτερα στα σουτ υπό καλές προϋποθέσεις, τα οποία βρήκε. Οι νησιώτες εκμεταλλεύτηκαν το πρώιμο στάδιο προσαρμογής των παικτών του τριφυλλιού όσον αφορά τις ζώνες προσαρμογών, τις οποίες επέλεξε ο coach Πιτίνο. Κατόρθωσαν να βρουν κάποια uncontested shots, μερικά από τα οποία προσέφερε απλόχερα και ο αντίπαλος προπονητής, και αν υπήρχε περισσότερη ευστοχία θα μπορούσαν να παραμείνουν εντός διεκδίκησης αγώνα για περισσότερο χρόνο

Το γεγονός, ότι ο Ήφαιστος όντας ένα προσφάτως οικοδομημένο project στο ελληνικό μπάσκετ, έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει την παραμονή του στη μεγάλη κατηγορία από τον Ιανουάριο και στοχεύει για την είσοδό του στα playoffs μόνο ευοίωνο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Η πέρα για πέρα ικανοποιητική βαθμολογική συγκομιδή παρέχει στο front office της ομάδας την άνεση για την εύρεση του κατάλληλου παίκτη, που θα καλύψει το κενό του ball dominant Μπρέιζελτον. Κατά τη γνώμη μου, ο Ήφαιστος θα μπορούσε να κινηθεί για διαφορετικής φιλοσοφίας αθλητή, παίκτη με λιγότερα scoring instincts (με την προϋπόθεση ότι Γκότσερ και Σμιθ μπορούν να κουβαλήσουν στο περιφερειακό σκορ), καλύτερο όμως court vision και πιο πρόθυμο πασέρ, που θα τροφοδοτήσει στις κατάλληλες θέσεις τους συμπαίκτες του και θα κοντρολάρει με πιο αποτελεσματικό τρόπο τον ρυθμό του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση το μέλλον προμηνύεται άκρως ενδιαφέρον για αυτή την ομάδα