Αιχμές και ερωτήματα με φόντο το Παλλημνιακό Ταμείο

0
Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση σε σχέση με το νόμο που ψηφίστηκε και συμπεριλαμβάνει την ίδρυση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για το Παλλημνιακό Ταμείο.

Στο κείμενο γίνεται λόγος για μεταστροφή στο πνεύμα του νόμου από τον αρχικό χαρακτήρα του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου. Τίθεται το ερώτημα κατά πόσο θα συνδεθεί το Παλλημνιακό Ταμείο με τα υπαρκτά σοβαρά προβλήματα  στην εκπαίδευση και τις προσπάθειες επίλυσής τους.

Αρκετό κουρνιαχτό έχουν σηκώσει τελευταία τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και η δημοτική παράταξη που υποστηρίζουν στο νησί μας, σχετικά με το Παλλημνιακό Ταμείο. Στο θέμα αυτό έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ο νόμος

Ο χαρακτήρας και οι σκοποί αυτού του Νομικού προσώπου Δημοσίου Δικαίου που ψηφίστηκε στη Βουλή, είναι αλλαγμένοι σε σχέση με τους αρχικούς σκοπούς του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου που ήταν κυρίως η βοήθεια στην αντιμετώπιση των κτιριακών αναγκών των σχολείων (επισκευές και κατασκευή νέων σχολείων) και των μαθητών φτωχών οικογενειών της Λήμνου.

Μπορεί στους σκοπούς να αναφέρεται μεταξύ άλλων γενικά «η ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών φορέων και ιδρυμάτων της Λήμνου», αλλά παρακάτω δίνεται η δυνατότητα για τη σύσταση από κοινού με άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου φορέα, αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας στην οποία δίνεται η δυνατότητα εκμετάλλευσης του συνόλου ή μέρους της περιουσίας του Ταμείου και από τους σκοπούς της οποίας λείπει η ενίσχυση της επισκευής και κατασκευής σχολικών κτηρίων, καθώς και των μαθητών φτωχών οικογενειών της Λήμνου.

Εκπαιιδευτικές ανάγκες

Σήμερα υπάρχουν ανάγκες για τις επισκευές των σχολικών κτηρίων του νησιού, για την κατασκευή και λειτουργία νέου παιδικού σταθμού, (δεκάδες παιδιά έμειναν φέτος έξω από τους παιδικούς σταθμούς της Μύρινας και του Μούδρου λόγω έλλειψης χώρων και κτηριακών υποδομών), η κατασκευή και λειτουργία νέου κτηρίου για το  4ο Νηπιαγωγείο Μύρινας, η επισκευή και επέκταση του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Μύρινας, καθώς και η κατασκευή και λειτουργία νέου κτηριακού Λυκειακού συγκροτήματος στη  Μύρινα και η περιουσία του Παλλημνιακού Ταμείου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τουλάχιστον για ένα μέρος των αναγκών αυτών.

Επίσης, σήμερα, στον 21ο αιώνα, χρειάζεται οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια, τα λύκεια, τα ΕΠΑΛ, οι δομές της Ειδικής Αγωγής, να λειτουργούν με μόνιμο εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Όμως, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (και τελευταία ΣΥΡΙΖΑ – ΔΑΝΕΛ(λη)), κοροϊδεύουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές ότι θα κάνουν μόνιμους διορισμούς και στην πραγματικότητα αυξάνουν τους εκπαιδευτικούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας (αναπληρωτές, συμβασιούχοι), τόσο στα σχολεία του νησιού μας, όσο και πανελλαδικά, πιστοί στις επιταγές του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Κινητοποιήσεις

Τελευταία έγιναν πολλές πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις με το αίτημα την μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και συμβασιούχων στην εκπαίδευση, 30.000 μόνιμους διορισμούς τώρα, τις οποίες η κυβέρνηση αντιμετώπισε με τα ΜΑΤ, δια «πυρός και σιδήρου», σπάζοντας κεφάλια διαδηλωτών εκπαιδευτικών, καίγοντας βουλευτή του ΚΚΕ που συμπαραστεκόταν στον αγώνα των εκπαιδευτικών.

Τέτοιες κινητοποιήσεις, απεργιακές συγκεντρώσεις, έγιναν και στη Μύρινα, που με πορείες κατέληξαν στο Δημαρχείο και στο Επαρχείο του νησιού μας και ζήτησαν αντίστοιχα ψηφίσματα στήριξης του δίκαιου αιτήματος του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όμως, δεν είδαμε κανένα από τους ένθερμους υποστηρικτές του Παλλημνιακού Ταμείου να παρίστανται ή να συμπαραστέκονται στις κινητοποιήσεις αυτές.

“Επιχειρηματικά” ερωτήματα

Το Παλλημνιακό Ταμείο, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου, ανοίγει παράθυρα για την επιχειρηματική λειτουργία του (ανάμεσα στους πόρους του Ταμείου είναι και οι πρόσοδοι από παραγωγικές-επιχειρηματικές δραστηριότητες). Και έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι αντίθετα με τις λαϊκές ανάγκες. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο σχετικό νόμο, «Για την επίτευξη του σκοπού της παραγράφου 2, το Παλλημνιακό Ταμείο παραχωρεί στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία χωρίς αντάλλαγμα τη χρήση του συνόλου ή μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του». Είναι ένα αποκαλυπτικό άρθρο που δείχνει την εν λευκώ παραχώρηση της περιουσίας του ταμείου, για σκοπούς ασαφείς.

Απευθυνόμαστε στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του νησιού μας και τους καλούμε να ενισχύσουν με κάθε τρόπο τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, της μόνης δύναμης που μπορεί να στηρίξει με συνέπεια και κόντρα στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα δίκαια αιτήματα για σχολεία σύγχρονα  και ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς, στελεχωμένα με μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Λαϊκή Συσπείρωση Λήμνου

Μύρινα 24/01/2019

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.