Βενεζουέλα: Επαφές Γκουαϊδό με στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους

0

Ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση πραγματοποιεί παρασκηνιακές συνομιλίες με τον στρατό της χώρας, σε μια προσπάθειά της να αποσπάσει την εξουσία από τον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Μια πολιτική απόφαση» της στρατιωτικής διοίκησης «που θα σέβεται το Σύνταγμα» θα ανατρέψει τον εν ενεργεία πρόεδρο Μαδούρο, τόνισε ο 35χρονος Γκουαϊδό σε συνέντευξή του στην κολομβιανή εφημερίδα, El Tiempo, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Σε ερώτηση αν οι στρατιώτες θα υπακούσουν, απάντησε: «Ναι, Το πιστεύω. Και εργαζόμαστε για να διευκολύνουμε αυτή την πορεία».

Νωρίτερα ο εν ενεργεία πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης τόνισε στην Washington Post ότι η αντιπολίτευση συνομιλεί με «κυβερνητικούς αξιωματούχους, πολιτειακούς και στρατιωτικές παράγοντες».

Μέχρι σήμερα, μια εβδομάδα μετά την αυτοανακήρυξη Γκουαϊδό σε μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλαςτάσσονται στο πλευρό του Μαδούρο.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης έχει υποσχεθεί αμνηστία στους στρατιώτες που υποστηρίζουν νέες εκλογές και μια πολιτική μετάβαση.

Ο υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο δεσμεύτηκε να υπερασπίσει την Βενεζουέλα ενάντια σε «όποια επίθεση, κάθε φύσης ή έντασης».

Το Σαββατοκύριακο, ο Γκουαϊδό επιχείρησε να φέρει τον στρατό στο πλευρό του καταθέτοντας νόμο που προσφέρει αμνηστία, ο οποίος εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση.

Την ίδια στιγμή σήμερα, η κυβέρνηση Μαδούρο υποτίμησε το νόμισμα της χώρας, το bolivar, κατά 34,83%, προκειμένου να συμβαδίσει με τη μαύρη αγορά.

Με τη θέσπιση ενός νέου συστήματος ανταλλαγής, η ισοτιμία καθορίστηκε σε 3.200 bolivars για κάθε δολάριο, κοντά στο ποσοστό των 3.118,62 που βρέθηκε στον ιστότοπο dolartoday.com, το οποίο χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για την παράλληλη αγορά.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστιαν Φρίλαντ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Οτάβα θα φιλοξενήσει στις 4 Φεβρουαρίου μια συνάντηση των κρατών μελών της Ομάδας της Λίμα, με θέμα συζήτησης τα επόμενα βήματα για την Βενεζουέλα.

Κυρώσεις ΗΠΑ εις βάρος της κρατικής εταιρίας πετρελαίου

Η Ουάσινγκτον επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις ενάντια στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA, το σκληρότερο οικονομικό μέτρο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής ενάντια στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν εν προκειμένω για να σφίξει περισσότερο ο κλοιός της πίεσης στον Μαδούρο και προς επίδειξη της αμερικανικής στήριξης στον Χουάν Γκουαϊδό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι κυρώσεις στην PDVSA στοχεύουν να αποτρέψουν την κυβέρνηση Μαδούρο από το να μεταφέρει κεφάλαια από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία.

Ο Γκουαϊδό με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο έδωσε εντολή στο Κογκρέσονα ξεκινήσει τη διαδικασία να διορίσει νέο διοικητικό συμβούλιο στην PDVSAκαι στην Citgo, θυγατρικής της στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.