Οι εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις και ένα γράμμα για τους γονείς

0
Εδώ και αρκετούς μήνες γίναμε μάρτυρες ενός κύκλου αγώνων που έδωσαν και δίνουν πανελλαδικά οι οργανώσεις και τα σωματεία των εκπαιδευτικών.

Απεργίες, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας, δημόσιες επιστολές, διαδηλώσεις και καμπάνιες πληροφόρησης της κοινής γνώμης ήταν μερικά από τα μέσα που χρησιμοποίησαν τα σωματεία και οι ενώσεις. Αφορμή για τον αγώνα αυτό ένα ζήτημα ευρέως γνωστό στις περισσότερες οικογένειες.

Τα τεράστια κενά σε βασικούς τομείς της εκπαίδευσης, η εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια για ένα πολύ μεγάλο αριθμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών και η άρνηση της Κυβέρνησης να δει τα ζητήματα κατάματα είναι μερικές από τις κυριότερες αιτίες.

Αντιμέτωποι με τις συνέπειες..του νόμου

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την εκπαιδευτική κοινότητα καθώς ο τρόπος που επιχειρεί να λύσει αυτά τα ζητήματα εντείνει ακόμα περισσότερο το κλίμα ανασφάλειας και ανταγωνισμού.

Πετυχαίνει επί της ουσίας, ένα χτύπημα κάτω από τη μέση, αφού πολλοί εκπαιδευτικοί που καλύπτουν εδώ και χρόνια πάγιες ανάγκες μόρφωσης σε σχολεία, έχοντας αναπτύξει σχέσεις με τη μαθητική κοινότητα και τους γονείς, βλέπουν το νέο τρόπο πρόσληψης στο όνομα της “κάλυψης των κενών” να λειτουργεί ισοπεδωτικά για την εκπαιδευτικής τους πορεία.

Τους πετάει ξανά στην κούρσα του ανταγωνισμού, σε ένα περιβάλλον που μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πολιτικών και του ΟΟΣΑ, η δια βίου μάθηση και η αέναη συλλογή πιστοποιήσεων, παρακολούθηση σεμιναρίων, η συνεχής αξιολόγηση και κρίση παύουν να είναι ένα επικουρικό στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσο και γίνονται αυτοσκοπός.

Ο νόμος 4589

Τελικά ο νόμος 4589/2019 ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 29 Ιανουαρίου 2019. Εκτός από τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών, το κείμενο του νόμου περιέχει σαρωτικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, ίδρυση οργανισμών έρευνας και επεκτάσεις ορισμένων ΑΕΙ.

Αξίζει να αναφερθεί, ως ύλη σε κάποιο άλλο άρθρο, ότι στο κείμενο του ίδιου νόμου 4589/2019 βρίσκεται η ίδρυση του Παλλημνιακού Ταμείου ως συνέχεια του Παλλημνιακού Σχολικού Ταμείου που υπήρχε από το 1927.

Την παρακάτω επιστολή υπογράφει η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, απευθύνεται δε στους γονείς των παιδιών στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης (Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) αλλά και γενικότερα.

Αγαπητοί γονείς,

Μας γνωρίζετε. Είμαστε οι εκπαιδευτικοί που ερχόμαστε στα σχολεία και γρήγορα-γρήγορα πρέπει να μάθουμε τα παιδιά σας, τους μαθητές μας. Δεν έχουμε πολυτέλεια να το πάμε “σιγά-σιγά”, γιατί θέλουμε και πρέπει να αποκτήσουμε μια σταθερή και ζεστή επαφή με τους μαθητές μας.

Μας γνωρίζετε. Αποφασίσαμε να γίνουμε εκπαιδευτικοί γιατί είναι πραγματικά όμορφο να βλέπεις τα παιδικά μάτια να αστράφτουν σε κάθε γνώση που παίρνουν, σε κάθε αστείο που ακούγεται στην τάξη. Είναι όμορφο, κι ας είναι δύσκολο, να πρέπει να βοηθήσεις στο να λυθούν προβλήματα ανάμεσα σε παιδιά, κυρίως να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που καθρεφτίζονται στις ψυχές των μαθητών μας. Από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα που φέρνουν, ούτως ή άλλως, από το σπίτι.

Αυτή τη μάχη έχουμε αποφασίσει να τη δώσουμε και τη δίνουμε καθημερινά.

Γνωρίζουμε εσάς και τις αγωνίες σας. Την αγωνία που έχετε όταν ξεκινάει το σχολείο, για να τα φέρετε βόλτα, να πληρώσετε τη σχολική λίστα, τα φροντιστήρια, τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Ξέρουμε ότι έχετε όνειρα και προσδοκίες για τα παιδιά σας. Και αυτές οι προσδοκίες είναι που μας γεμίζουν αγωνία.

Την αγωνία που νιώθουμε  εμείς για το αν και που θα δουλεύουμε την επόμενη χρονιά, ξέρουμε ότι τη νιώθετε και εσείς για το αν το παιδί σας θα έχει δάσκαλο από τον Σεπτέμβρη, αν θα έρθει η Παράλληλη Στήριξη έγκαιρα. Ξέρουμε ότι όπως εμείς, ούτε κι εσείς θέλετε ένα σχολείο γεμάτο κενά και ελλείψεις!!

Αυτή την πραγματικότητα θέλουμε και πρέπει να αλλάξουμε. Δεν είναι αυτό το σχολείο που έχουμε ανάγκη!

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, με στόχο να αποτρέψουμε την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου της Κυβέρνησης  για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών και να διεκδικήσουμε να καλυφτούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Ξέρετε κι εσείς, όπως κι εμείς, ότι η κοροϊδία πάει σύννεφο από τις κυβερνήσεις. Έχουμε ήδη ακούσει υποσχέσεις για χιλιάδες διορισμούς, και από αυτή την Κυβέρνηση και από την προηγούμενη, οι οποίες βέβαια ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν.

Ο νόμος που τελικά ψήφισε η κυβέρνηση ουσιαστικά διώχνει χιλιάδες από μας από τα σχολεία. Πετάει στα σκουπίδια χρόνια προϋπηρεσίας, δηλαδή χρόνια παιδαγωγικής σχέσης με τους μαθητές μας. Μας βάζει να κυνηγάμε χαρτιά και πιστοποιήσεις, λες και αυτά από μόνα τους αποδεικνύουν κάτι. Στην ουσία δείχνουν ποιανού η τσέπη άντεξε λίγο περισσότερο, αφού όλο αυτό το κυνήγι προσόντων είναι επί πληρωμή.

Όσο δεν λύνεται το πρόβλημα της κάλυψης των κενών με μόνιμους διορισμούς, τόσο θα βρίσκεται στον αέρα η μόρφωση των παιδιών σας, αφού εξαρτάται από το πότε θα προσλάβει αναπληρωτές η κάθε κυβέρνηση. Τέτοια παραδείγματα τα ζούμε έχουμε ζήσει όλοι. Μπορεί για όλη τη χρονιά να μην έχουν εκπαιδευτικό της  Ειδικής Αγωγής, καθώς και της Μουσικής, των Εικαστικών, της Γυμναστικής, της Πληροφορικής…

Αγαπητοί γονείς, δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την κατάσταση της αβεβαιότητας. Ξέρουμε ότι πολλοί από εσάς ζουν με τον ίδιο τρόπο. Σήμερα είναι-αύριο δεν είναι. Κι όλα αυτά για να πλουτίζουν από τον ιδρώτα μας λίγοι. Αυτό το μέλλον ετοιμάζουν και για τα παιδιά μας, τους μαθητές μας.

Απευθυνόμαστε με αίσθημα ευθύνης απέναντι σας.

Όπως επιλέγουμε το σωστό φάρμακο, αυτό που έχει ανάγκη το παιδί μας, έτσι και στη μόρφωση των παιδιών μας απαιτούμε, τίποτα λιγότερο από αυτό που έχουν ανάγκη, από αυτό που δικαιούνται!

Δεν έχουμε όλοι όμως τις ίδιες ανάγκες. Η κυβέρνηση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, επιλέγει να βάζει μπροστά τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών, των τραπεζιτών και του ΝΑΤΟ, δίνοντάς τους πακέτα δισεκατομμυρίων…

Εμείς επιλέγουμε να βάζουμε μπροστά τις ανάγκες μας για σχολεία με δασκάλους και καθηγητές, με σταθερή παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή, με σταθερή εργασία. Από αυτό δεν θα κάνουμε βήμα πίσω.

Αγαπητοί γονείς

Οι αγώνες που έγιναν, έδειξαν ποιος έχει δίκιο. Ήρθε καιρός αυτό το δίκιο να γίνει πραγματικότητα. Γονείς , εκπαιδευτικοί και μαθητές θέλουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει ουσιαστικά τα παιδιά, θέλουμε αξιοπρεπή ζωή και μέλλον!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.